Geneesmiddelen basisverzekering
De basisverzekering vergoedt de meeste medicijnen.
Vergoeding per verzekering
Basisverzekering
- 100% bij gecontracteerde zorg, anders beperkte vergoeding
- soms betaalt u een eigen bijdrage
- Volgens voorkeursbeleid
Start
Geen vergoeding
Plus
De eigen bijdrage, uit vergoeding Geneesmiddelen aanvullende verzekering
Optimaal
De eigen bijdrage, uit vergoeding Geneesmiddelen aanvullende verzekering
Top
De eigen bijdrage, uit vergoeding Geneesmiddelen aanvullende verzekering
Excellent
De eigen bijdrage, uit vergoeding Geneesmiddelen aanvullende verzekering
Wat u vergoed krijgt
De Basisverzekering vergoedt vrijwel alle gangbare geneesmiddelen, die u op recept krijgt. En de dienstverlening en de begeleiding van de apotheek die daarbij hoort. Alle geneesmiddelen die de basisverzekering vergoedt, zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (gvs). Op medicijnkosten.nl kunt u zien of uw geneesmiddel is opgenomen in het gvs. Daar staat ook per geneesmiddel welke voorwaarden gelden, of er een maximale vergoeding is en of er een eigen bijdrage geldt.
Wat de Basisverzekering precies vergoedt, zetten we hieronder op een rij. En leggen we verder uit in ons reglement Farmaceutische zorg 2024. Dit reglement maakt dus ook onderdeel uit van deze vergoeding.
De Basisverzekering vergoedt de volgende geneesmiddelen:
geneesmiddelen die in bijlage 1 van de Regeling zorgverzekering staan. In die bijlage staan bijna alle in Nederland gangbare geneesmiddelen. Zijn er onderling vervangbare geneesmiddelen? Dan vergoeden wij alleen de geneesmiddelen die wij hebben aangewezen. Soms moet u voor een geneesmiddel aan specifieke voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld een bepaalde ziekte hebben. Dat staat in bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering
geneesmiddelen die de apotheek op kleine schaal zelf maakt (‘magistrale bereidingen’) of bij een andere apotheek laat maken (‘doorgeleverde bereidingen’). Het mag niet gaan om een geneesmiddel dat (bijna) hetzelfde is als een geneesmiddel dat volgens 1 niet wordt vergoed. Behalve als in de Regeling zorgverzekering staat dat het wel mag
geneesmiddelen zonder handelsvergunning in Nederland, die met toestemming van de overheid in Nederland worden gemaakt of uit het buitenland worden gehaald. Uw arts vraagt dit speciaal voor u aan als u een zeldzame ziekte heeft
bij een tijdelijk tekort aan een geneesmiddel van nummer 1: een vervangend geneesmiddel uit het buitenland
De vergoedingen bij 2, 3 en 4 gelden alleen voor rationele farmacotherapie. Dat betekent dat we uit onderzoek weten dat de behandeling met het geneesmiddel, in de vorm (bijvoorbeeld pil, injectie of zalf) die voor u geschikt is, goed werkt. En die behandeling ook het meest economisch is voor de basisverzekering.
Onder de vergoeding van 1 vallen heel veel geneesmiddelen. Vaak zijn het onderling vervangbare geneesmiddelen. Ze hebben dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm. Maar er zijn verschillende fabrikanten die hun eigen middel op de markt brengen. Met hun eigen prijs. In bijlage 1 van de Regeling zorgverzekering zijn de onderling vervangbare medicijnen in groepen (clusters) bij elkaar gezet. En is een vergoedingslimiet bepaald. Alles boven die vergoedingslimiet moet u zelf betalen. Dat is de eigen bijdrage.
Voor de meeste clusters van onderling vervangbare geneesmiddelen uit bijlage 1 wijzen wij 1 of meer specifieke geneesmiddelen aan. Dat betekent dat we voor die clusters alleen die aangewezen geneesmiddelen vergoeden. Die aangewezen geneesmiddelen vallen niet onder uw eigen risico. Maar voor de dienstverlening van de apotheek die daarbij hoort, zoals de terhandstelling of een begeleidingsgesprek, geldt uw eigen risico wel. De aangewezen geneesmiddelen staan op onze lijst voorkeursgeneesmiddelen. Deze lijst kunnen wij in de loop van het jaar wijzigen of uitbreiden.
Voor enkele clusters van onderling vervangbare geneesmiddelen uit bijlage 1 wijzen wij alle generieke geneesmiddelenⓘ aan. Over deze generieke geneesmiddelen betaalt u wel eigen risico. Van de apotheek krijgt u op basis van uw recept en medische situatie het meest passende geneesmiddel mee. Wij maken daarover afspraken met de apotheken. Als u bij die apotheken een ander geneesmiddel wilt, kunt u dat bespreken met uw arts of met de apotheek.
Is een ander geneesmiddel dan wij hebben aangewezen voor u medisch gezien nodig? Dus een merkgeneesmiddel of een ander middel dan op onze lijst voorkeursgeneesmiddelen staat? Dan schrijft uw arts dat, zo nodig met uitleg, op het recept. En vergoeden wij dat geneesmiddel toch. U betaalt daarover dan ook altijd eigen risico.
De eigen bijdragen betaalt u zelf, maar nooit meer dan € 250 per jaar. De aanvullende verzekeringen Student, Plus, Optimaal, Top en Excellent vergoeden die eigen bijdragen volgens de vergoeding Geneesmiddelen aanvullende verzekering.
Hier kunt u terecht
- apotheek
- apotheekhoudende huisarts
Zorgverlener zonder contract
U kiest zelf naar welke apotheek u gaat. Om te voorkomen dat u zelf moet bijbetalen, voor de geneesmiddelen en de dienstverlening, adviseren wij u naar een gecontracteerde apotheek te gaan. In onze Zorgzoeker ziet u met welke apotheken wij een contract hebben.
Heeft uw apotheek geen contract met ons? Dan gelden er maximale vergoedingen. Voor de geneesmiddelen en voor de dienstverlening van de apotheek.
Dit vergoedt de Basisverzekering niet
- geneesmiddelen bij wetenschappelijk onderzoek
- geneesmiddelen die volgens de wet beschikbaar zijn voor bepaalde schrijnende gevallen
- maagzuurremmers, als u deze niet chronisch moet gebruiken
- de volgende zelfzorggeneesmiddelen als u die niet chronisch moet gebruiken: laxeermiddelen, kalktabletten, middelen bij allergie, tegen diarree of droge ogen, of om de maag te legen. Dit geldt ook voor geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof en toedieningsvorm (zoals een pil, drankje, zetpil of pleister)
- alle andere zelfzorggeneesmiddelen
- dienstverlening en begeleiding van de apotheek die hoort bij geneesmiddelen die de basisverzekering niet vergoedt
Andere vergoedingen
De Basisverzekering vergoedt de volgende middelen niet. Uw aanvullende verzekering soms wel:
- vaccinaties en preventieve geneesmiddelen voor uw (vakantie)reis
- homeopathische en antroposofische geneesmiddelen
Voor sommige geneesmiddelen gelden ook andere voorwaarden. Daarom staan deze apart vermeld:
Wat u zelf betaalt
De eigen bijdrage
Voor sommige geneesmiddelen betaalt u een eigen bijdrage. Maar totaal nooit meer dan € 250 per kalenderjaar. Daarboven vergoedt de Basisverzekering de eigen bijdragen.
Het eigen risico
Voor de specifiek aangewezen geneesmiddelen op onze lijst voorkeursgeneesmiddelen
Dit moet u zelf doen
U moet een voorschrift (recept) hebben voor het geneesmiddel
Wij vergoeden geneesmiddelen alleen als ze zijn voorgeschreven door de behandelend arts, medisch specialist, tandarts, tandarts-specialist (kaakchirurg, orthodontist), verloskundige, verpleegkundig specialist of physician assistantⓘ.
Voor sommige geneesmiddelen moet u vooraf toestemming vragen
Sommige geneesmiddelen vergoeden wij alleen als wij vooraf toestemming hebben gegeven.
Goed om te weten
Vragen?
Wij helpen graag. Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Gaat de vraag over iets anders dan de VvAA Zorgverzekering? Bekijk dan onze servicepagina.
- VvAA Zorgverzekering
- 030 639 64 00
- Chatten
- Chat met medewerker