Uw verzekeringsbewijs mee op reis

VvAA zorgverzekering: een restitutieverzekering

Welke verzekeringsbewijzen zijn er?


Kijk goed welk verzekeringsbewijs u moet meenemen als u naar het buitenland gaat. Dat is afhankelijk van uw bestemming.

Service en contact

Op werkdagen kunt u ons bereiken tussen 8.00 en 18.00 uur. We helpen u graag.

Zorgpas met EHIC

Uw VvAA zorgpas is ook uw Europese ziekteverzekeringskaart. Dat ziet u aan de term European Health Insurance Card (EHIC) op de achterkant van uw zorgpas. Iedere verzekerde met een VvAA zorgverzekering Basis heeft een EHIC. Ook kinderen. De einddatum vindt u onderaan uw VvAA Zorgpas. Stopt uw basisverzekering vóór de einddatum van de EHIC, dan vervalt ook de EHIC op de einddatum van de basisverzekering.

Uw rechten op medische zorg

Met de EHIC hebben verzekerden in het buitenland bij ziekte of een ongeval recht op de dat moment noodzakelijke medische zorg. De EHIC geeft u recht op vergoeding volgens de regelgeving van het land waarin u verblijft. De aanspraak op zorg kan afwijken van de regelgeving in Nederland.

De EHIC dekt geen medische kosten als u naar een ander land reist om een behandeling te ondergaan of wanneer de dekking van de basisverzekering in Nederland is opgeschort of beëindigd.

De EHIC is geldig in:

  • EU-landen:
    België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.
  • EER-landen:
    IJsland, Liechtenstein en Noorwegen; Macedonië en Zwitserland.
  • Australië als u daar korter dan 1 jaar verblijft.

Bij de EU behoren niet:

  • Andorra, de Nederlandse Antillen, Monaco, de Kanaaleilanden (Alderney, Guernsey, Jersey en Sark), het eiland Mann, San Marino en Vaticaanstad.

Verdragsformulier

Nederland heeft met een aantal landen verdragen gesloten. Gaat u naar een van deze verdrags­landen, vraag dan een E-111-formulier aan en neem dit mee op reis. Het formulier geeft recht op spoed­eisende zorg in de volgende verdrags­landen: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

Verzekeringsverklaring

Gaat u naar een verre bestemming waar de EHIC of het E111-formulier niet geldig is? Soms hebt u dan een inter­nationale verzekerings­verklaring nodig als bewijs dat u bent verzekerd. Een verzekerings­verklaring is nodig voor een reis naar (Wit-)Rusland, Cuba en Zuid-Afrika. De verklaring bevestigt dat u bent verzekerd volgens de polis­voorwaarden.