Inloggen

Bewijs zorgverzekering mee op reis | VvAA

Verzekeringsbewijs op reis

VvAA zorgverzekering


Neem het juiste verzekerings­be­wijs mee als u naar het buiten­land gaat. Welke dat is hangt af van het land van bestem­ming. Welke verzekerings­bewijzen zijn er?

European Health Insurance Card - EHIC

Met de Europese zorgpas EHIC heeft u in een aantal landen recht op noodzakelijke medische zorg. 

De European Health Insurance Card (EHIC) ziet er in heel Europa hetzelfde uit. De regels van het land waar u zorg krijgt, bepalen de vergoeding. Het voordeel is dat u kosten meestal niet zelf voorschiet.

U kunt de EHIC in de volgende landen gebruiken:

 • België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion en St. Martin), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Azoren en Madeira), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
 • Australië (als u daar korter dan 1 jaar bent).
 • Verenigd Koninkrijk: vooralsnog blijft uw EHIC ook geldig in het Verenigd Koninkrijk. Zodra meer bekend is, zullen wij deze informatie actualiseren.
Hoe vraagt u een EHIC aan?
De EHIC staat op de achterkant van uw zorgpas. Deze is gratis en persoonlijk.

Sluit u bij VvAA voor het eerst een basisverzekering af? Dan ontvangt u van ons gratis de zorgpas. Bent u de zorgpas kwijt? Heeft u deze niet ontvangen of is de EHIC niet meer geldig? Dan kunt u makkelijk een nieuwe zorgpas aanvragen. Neem hiervoor contact op met ons Service Center via 030 639 64 00.

Voor welke periode is de EHIC geldig?
Op de achterkant van de zorgpas staat tot wanneer de EHIC geldig is.

Heeft u een basisverzekering bij VvAA Dan ontvangt u een zorgpas. De EHIC staat op de achterkant van de zorgpas. Deze is 5 jaar geldig.

Let op: Gebruikt u de zorgpas en heeft u geen basisverzekering (meer) bij VvAA? Dan moet u de kosten achteraf aan ons terugbetalen.

Verdragsformulier E111

In welke landen is het verdragsformulier 111 geldig?
Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over het vergoeden van zorgkosten.

Gaat u naar een van onderstaande verdragslanden? Neem dan een verdragsformulier 111 mee. Met dit formulier heeft u recht op spoedeisende zorg in onderstaande landen. Ook betaalt u de kosten niet eerst zelf.

Het verdragsformulier 111 is geldig in Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

Hoe vraagt u een verdragsformulier 111 aan?
U vraagt het verdragsformulier aan bij ons Service Center via 030 639 64 00. Geef dan het volgende door:
 • voor welke personen het formulier is;
 • voor welke periode u het formulier nodig heeft;
 • voor welk land u het formulier nodig heeft.

Verzekeringsverklaring

In welke landen heeft u verzekeringsverklaring nodig?
De verzekeringsverklaring is een Engelstalige verklaring. Het is het bewijs dat u een zorgverzekering heeft.

Voor de volgende landen heeft u een verzekeringsverklaring nodig: Cuba, Iran, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika (als u meer dan 90 dagen gaat).

Hoe vraagt u een verzekeringsverklaring aan?
In MijnVvAAzorgverzekering kunt u zelf een verzekeringsverklaring aanvragen. Volg deze stappen:
 • Log in en ga via het menu naar Digitale zorgpas (Mijn status, digitale zorgpas).
 • Vul onderaan de pagina het formulier 'Verzekeringsverklaring aanvragen' in.
 • Als u het formulier volledig heeft ingevuld en verstuurd, ontvangt u een e-mail met als bijlage een pdf van de verzekeringsverklaring.

Wij helpen u graag

Bel ons voor uw vragen over de VvAA zorg­verzekering. Gaat uw vraag over iets anders, bekijk dan de service­pagina. We zijn bereik­baar op werk­­dagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Op maandag 6 juni (2e Pinksterdag) zijn wij gesloten.

Met uw digitale zorgpas zorgeloos op reis

Is uw plastic zorgpas ouder is dan vijf jaar? Dan is deze niet meer geldig. Wij sturen u niet automatisch een nieuwe zorgpas, omdat we merken dat veel verzekerden deze niet gebruiken. Heeft u de app gedownload op uw smartphone, dan heeft u automatisch ook de digitale Europese zorgpas (EHIC). Hiermee kunt u noodzakelijke medische zorg krijgen in onder meer de hele EU en Australië. Deze heeft u zo altijd tot uw beschikking. De digitale zorgpas blijft geldig zolang u bij ons verzekerd bent.

Let op: de digitale zorgpas is geen officiële EHIC. Soms accepteren zorgverleners in het buitenland deze digitale pas niet. U kunt dan contact opnemen met ons Service Center via 030 639 64 00. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Neemt u liever toch een fysieke zorgpas mee naar het buitenland? Dan kunt u deze voor vertrek bij ons aanvragen. U ontvangt de pas dan binnen 10 werkdagen gratis thuis. Houdt u er rekening mee dat wij de zorgpas altijd sturen naar het adres van de hoofdverzekerde.

Waar vindt u de digitale zorgpas?

 • In de app (van de VvAA zorgverzekering) vindt u de pas onder de optie: Meer/Digitale zorgpas.
 • De zorgpas van een kind onder de 18 vindt u in uw MijnVvAAzorgverzekering en/of app van de hoofdverzekerde.
 • Wanneer u op een computer of tablet inlogt in uw Mijn-omgeving, ziet u de zorgpas onder de optie: Mijn status/Digitale zorgpas

Goed om te weten

 • Gaat u naar het buitenland om daar een behandeling te krijgen? Dan is de EHIC niet geldig
 • De EHIC is persoonlijk en gratis. Ook kinderen hebben een eigen EHIC.
 • Heeft u de VvAA zorgverzekering Basis opgezegd? Of is deze tijdelijk stopgezet? Dan kunt u de EHIC van VvAA niet meer gebruiken.