Inloggen

Bewijs zorgverzekering mee op reis | VvAA

Verzekeringsbewijs op reis

VvAA zorgverzekering


Neem het juiste verzekerings­be­wijs mee als u naar het buiten­land gaat. Welke dat is hangt af van het land van bestem­ming. Welke verzekerings­bewijzen zijn er?

European Health Insurance Card - EHIC

Met de Europese zorgpas EHIC hebt u in een aantal landen recht op noodzakelijke medische zorg. De EHIC vindt u op de achterkant van uw zorgpas die uniform in Europa is. De regels van het land waarin u zorg krijgt bepalen de vergoeding. De kosten hoeft u vaak niet voor te schieten.

In welke landen kunt u de zorgpas gebruiken?
België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion en St. Martin), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Azoren en Madeira), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), Zweden, Zwitserland en Australië (als u daar korter dan 1 jaar bent).

Aanvragen EHIC
U krijgt de zorgpas gratis toegestuurd als u een basisverzekering voor het eerst afsluit. In alle andere gevallen kunt u contact met ons opnemen.

Geldigheid EHIC
In combinatie met uw VvAA basisverzekering is de EHIC 5 jaar geldig. Op de zorgpas staat tot wanneer de EHIC geldig is. Gebruikt u de zorgpas en zonder dat u verzekerd bent? U moet dan de gemaakte kosten achteraf terugbetalen.

Verdragsformulier E111

Over de vergoeding van zorgkosten heeft Nederland afspraken gemaakt met sommige andere landen. Als u naar een dergelijk verdragsland gaat, dan adviseren wij om dan het verdragsformulier E111 mee te nemen. U hebt daarmee recht op spoedeisende zorg. De kosten hoeft u niet voor te schieten.

In welke landen is het formulier geldig?
Bosnië-Herzegovina, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

Aanvragen van E111
Het verdragsformulier kunt u bij ons aanvragen. Vermeld daarbij voor welke personen het formulier is, voor welke periode u het nodig hebt en om welk land het gaat.

Verzekeringsverklaring

Als bewijs van uw zorgverzekering hebt u in sommige landen een internationale (Engelstalige) verzekeringsverklaring nodig.

Voor welke landen hebt u de verzekeringsverklaring nodig?
Cuba, Iran, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika (als u meer dan 90 dagen gaat).

Aanvragen verzekeringsverklaring
De verzekeringsverklaring kunt u bij ons aanvragen. Geef dan aan voor welke personen de verklaring is, voor welke periode het geldt en en voor welk land u de verklaring nodig hebt.

Wij helpen u graag

Bel ons op werkdagen tussen 8.00 en 18.00 uur met uw vraag of voor advies.

Goed om te weten

  • De EHIC is niet geldig als u naar het buitenland voor een behandeling gaat.
  • De EHIC is gratis en persoonsgebonden. Kinderen hebben een eigen EHIC.
  • De EHIC kunt u niet meer gebruiken als u de basisverzekering bij VvAA hebt opgezegd of tijdelijk hebt stopgezet.