Compensatie van eigen risico

Zorgverzekering

Hoe werkt het?

Als zorgverlener loopt u een verhoogd risico om COVID-19 te krijgen. Wij vinden het daarom niet terecht dat u door een besmetting mogelijk uw verplichte eigen risico moet aanspreken.

In 2020 zijn we al gestart met de eenmalige compensatie van (een deel) van het verplichte eigen risico als u de VvAA Zorgverzekering Basis (basisverzekering) heeft afgesloten. Ook de afgelopen jaren 2021, 2022  en 2023 liep deze actie. We hebben besloten om deze actie voor een laatste jaar te verlengen, omdat mensen en dus ook zorgverleners nog steeds COVID-19 krijgen.

Voor wie geldt de compensatie?

U kunt de compensatie aanvragen als u werkzaam bent in de zorg, getroffen bent door corona en voor de kosten hiervan uw verplichte eigen risico (gedeeltelijk) hebt moeten aanspreken. U kunt de aanvraag doen nadat het eigen risico door de zorgverzekeraar in rekening is gebracht. De regeling wordt gefinancierd door VvAA.

Hoe vraagt u compensatie aan?

De compensatie eigen risico vraagt u via e-mail aan. Uw aanvraag wordt dan onder toezicht van een medisch adviseur door ONVZ als uitvoerder van de VvAA Zorgverzekering behandeld. Vervolgens neemt ONVZ contact met u op om een machtigingsformulier en de juiste declaraties op te sturen. Deze informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt voor deze aanvraag.

Aanvragen compensatie

 1. Klik op ‘Aanvragen compensatie’ om uw e-mailprogramma automatisch te openen. Alle benodigde gegevens inclusief het emailadres waar u het verzoek naar toe moet sturen, staan al vermeld.
 2. Check de inhoud van de e-mail en vul deze aan met uw gegevens. Het verzoek wordt alleen in behandeling genomen als alle gegevens volledig zijn ingevuld.
 3. Verstuur de e-mail. Daarna neemt ONVZ contact met u op.

NB Lukt het niet om uw e-mailprogramma te openen? Stuur dan zelf een e-mail naar regelingcovid19@vvaazorgverzekering.nl met Aanvraag Compensatie Eigen risico als onderwerp. Vermeld ook deze gegevens:

 • Uw naam, e-mailadres, telefoonnummer, VvAA-lidnummer en polisnummer VvAA Zorgverzekering.

Heeft u recht op compensatie van uw eigen risico? Dan wordt het vastgestelde bedrag naar u overgemaakt. NB Uw aanvraag wordt pas in behandeling genomen als het risico in rekening is gebracht en u de juiste declaraties kunt overleggen.

Aanvragen compensatie

Voorwaarden

 1. U heeft minimaal de VvAA zorgverzekering Basis (basisverzekering) afgesloten.
 2. U bent tegen betaling werkzaam in de zorg en was in het jaar van de besmetting ook verzekerd bij VvAA.
 3. U bent besmet geraakt met COVID-19 en heeft zorg nodig gehad uit de basisverzekering waarvoor het verplichte eigen risico geldt. Het eigen risico wordt gecompenseerd voor dat deel dat wordt aangesproken door aan de besmetting gerelateerde zorg. 
 4. De compensatie geldt eenmalig in 2020, 2021, 2022, 2023 en 2024 voor het wettelijk eigen risico en bedraagt maximaal € 385 bij een goedgekeurde aanvraag.
 5. U kunt de aanvraag bij VvAA indienen nadat het verplicht eigen risico in rekening is gebracht, niet later dan 1 juli 2025.
 6. U werkt mee aan het verkrijgen van alle relevante informatie die voor het verzoek van belang is.
 7. U geeft toestemming om het verzoek te toetsen bij de verzekeraar, huisarts of behandelaar.
 8. Bij misbruik wordt de compensatie teruggevorderd. U bent dan verplicht om de kosten die met het onderzoek gemoeid zijn te betalen.
 9. Op de verwerking  van persoonsgegevens is het privacy statement van VvAA van toepassing. Bij een verzoek worden primair naam, e-mailadres en telefoonnummer opgeslagen. Deze gegevens worden doorgestuurd naar de medisch adviseur (met beroepsgeheim) van de VvAA zorgverzekering die rechtstreeks contact met u opneemt.

Veelgestelde vragen

Vragen?

Wij helpen graag. Bel ons op werk­­dagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Gaat de vraag over iets anders dan de VvAA Zorgverzekering? Bekijk dan onze service­pagina.

VvAA Zorgverzekering
030 639 64 00
Chatten
Chat met medewerker

VvAA Zorgverzekering

VvAA Zorgverzekering
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen