Opname voor geneeskundige ggz
Als een opname nodig is bij psychische problemen.
Vergoeding per verzekering
Basisverzekering
100% bij gecontracteerde zorg
Anders beperkte vergoeding
Bij (vermoeden van) psychische stoornis
Start
Geen vergoeding
Plus
Geen vergoeding
Optimaal
Geen vergoeding
Top
Geen vergoeding
Excellent
Geen vergoeding
Wat u vergoed krijgt
Voor een behandeling in de ggz geldt de vergoeding Geneeskundige ggz. Soms is voor de behandeling ook een opname nodig. Dan geldt ook de vergoeding die u nu leest.
Heeft u een indicatie voor geneeskundige ggz en is een opname nodig voor een goed resultaat? Dan vergoedt de Basisverzekering een ggz-opname vanaf 18 jaar. De basisverzekering vergoedt ook de verpleging en verzorging, paramedische zorgⓘ, geneesmiddelen, hulpmiddelen en verbandmiddelen die bij een opname nodig zijn. Krijgt u tijdens de opname dagbesteding? Dan vergoeden wij ook die dagbesteding en het vervoer daar naartoe.
Hier kunt u terecht
Een ggz-instelling waar u een regiebehandelaar krijgt. Wie indicerend en coördinerend regiebehandelaar mogen zijn, staat in het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZⓘ. Dat is meestal een klinisch psycholoog of psychiater. Uw behandelaar kan u hier meer uitleg over geven.
Ggz tot 18 jaar valt onder de Jeugdwet. Die kent andere regiebehandelaars dan de basisverzekering. Als het nodig is dat een behandeling ook na uw 18e verjaardag nog doorloopt bij de ‘oude’ regiebehandelaar dan vergoeden wij dat, voor maximaal 12 maanden. Langer mag niet van de overheid. In die tijd kan de behandeling afgerond worden, of overgedragen aan een basisverzekering-regiebehandelaar.
Zorgverlener zonder contract
U kiest zelf naar welke zorgverlener u gaat. Om te voorkomen dat u zelf moet bijbetalen, adviseren wij u naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. In onze Zorgzoeker ziet u met welke zorgverleners wij een contract hebben.
Heeft uw zorgverlener geen contract met ons? Dan gelden er maximale vergoedingen.
Dit wordt niet vergoed
- behandeling van werkproblemenⓘ, relatieproblemen en aanpassingsstoornissenⓘ
- zorg waarvan de effectiviteit niet of onvoldoende bewezen is. Meer informatie hierover staat in het overzicht therapieën ggz
Wat u zelf betaalt
Geen eigen bijdrage
Voor een opname voor geneeskudige ggz betaalt u geen eigen bijdrage.
Het eigen risico
Voor een opname voor geneeskundige ggz geldt het eigen risico.
Dit moet u zelf doen
U moet vooraf een verwijzing hebben
Voor u naar de zorgverlener gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts, de bedrijfsarts, een medisch specialist, SEH-artsⓘ of de straatdokter. Bij acute zorgⓘ is geen verwijzing nodig.
Als u al in behandeling bent in de ggz, dan kan ook uw regiebehandelaar u verwijzen voor opname in een (andere) ggz-instelling. U hoeft dan niet eerst langs uw huisarts.
Soms moet u vooraf toestemming vragen
U moet vooraf toestemming van ons hebben als uw zorgverlener geen contract met ons heeft.
Goed om te weten
Vragen?
Wij helpen graag. Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Gaat de vraag over iets anders dan de VvAA Zorgverzekering? Bekijk dan onze servicepagina.
- VvAA Zorgverzekering
- 030 639 64 00
- Chatten
- Chat met medewerker