Zwangerschap en bevalling

Bent u zwanger?

Vergoeding per verzekering

Basisverzekering

100%, soms betaalt u een eigen bijdrage

Start

Geen vergoeding

Plus

€ 250 voor de eigen bijdrage en extra kraamzorg, uit vergoeding Kraamzorg

Optimaal

€ 400 voor de eigen bijdrage en extra kraamzorg, uit vergoeding Kraamzorg

Top

€ 550 voor de eigen bijdrage en extra kraamzorg, uit vergoeding Kraamzorg

Excellent

€ 550 voor eigen bijdrage en extra kraamzorg, en 100% voor extra faciliteiten in het geboortecentrum, uit vergoeding Kraamzorg

Wat u vergoed krijgt

Een zwangerschap is een spannende periode in uw leven waarin een hoop gebeurt. Er moet van alles worden geregeld – in huis, verlof, Kraamzorg – en misschien heeft u veel vragen.

Met uw vragen kunt u terecht bij een verloskundige. Als u zwanger bent, kunt u zonder verwijzing een afspraak maken. De verloskundige beantwoordt uw vragen, begeleidt u tijdens de zwangerschap en bereidt u voor op de bevalling. Sommige huisartsen leveren ook verloskundige zorg. Dan kunt u natuurlijk ook bij uw huisarts terecht.

Al aan het begin van de begeleiding bespreekt de verloskundige of de huisarts met u de mogelijkheden voor Prenatale screening. Ook vragen zij waar u wilt bevallen: thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis.

Als u medische problemen krijgt tijdens de zwangerschap, zoals een hoge bloeddruk of zwangerschapssuiker, dan verwijst de huisarts of verloskundige u naar de gynaecoloog. Dat gebeurt ook als u een verhoogd risico heeft op medische problemen tijdens de zwangerschap of de bevalling. De gynaecoloog neemt de begeleiding dan over, en u bevalt in het ziekenhuis.

De basisverzekering vergoedt verloskundige zorg door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. We vergoeden het hele traject van de begeleiding tijdens de zwangerschap tot en met de controles na de bevalling. De vergoeding hangt af van waar u bevalt. Er zijn 3 situaties.

1.

U bevalt thuis

Wilt u thuis bevallen in uw eigen vertrouwde omgeving? Dan vergoedt de basisverzekering de verloskundige zorg door de verloskundige of de huisarts. Als er medische problemen zijn en u toch naar het ziekenhuis moet, dan vergoeden wij dat ook. Dan geldt situatie 3.

2.

U bevalt in een geboortecentrum, of in het ziekenhuis zonder dat dit medisch noodzakelijk is

Heeft u liever extra medische zorg dicht in de buurt? U kunt bevallen in de polikliniek van het ziekenhuis zonder dat dit medisch noodzakelijk is, of in een geboortecentrum. Meestal begeleidt uw eigen verloskundige of huisarts de bevalling daar. De basisverzekering vergoedt ook dan de verloskundige zorg. Maar let op: u betaalt dan een eigen bijdrage (deze is eigenlijk voor kraamzorg). Deze eigen bijdrage bestaat uit 2 delen:

  • € 19 per persoon per dag (dus € 38 voor moeder en 1 kind samen)
  • de extra kosten als het tarief van het ziekenhuis of het geboortecentrum meer is dan € 137 per persoon per dag

Bevalt u van 1 kind? Dan vergoedt de basisverzekering dus € 236 (2 x € 137 - € 38) per dag. De rest betaalt u zelf, als eigen bijdrage.

Als er medische problemen zijn, waardoor bevalling in het ziekenhuis alsnog noodzakelijk is, dan geldt situatie 3. De eigen bijdrage geldt dan niet.

3.

U bevalt in een ziekenhuis op medische indicatie

Is er een risico op medische problemen tijdens de bevalling, of bent u al onder begeleiding van de gynaecoloog? Dan bevalt u in de polikliniek van het ziekenhuis op medische indicatie. De gynaecoloog begeleidt de bevalling. De basisverzekering vergoedt de verloskundige zorg door de gynaecoloog. Is Ziekenhuisopname nodig? Dan vergoeden wij die ook.

De aanvullende verzekeringen Plus en hoger vergoeden de eigen bijdrage in situatie 2. Daarvoor geldt de vergoeding Kraamzorg.

Andere vergoedingen

De aanvullende verzekeringen Plus en hoger vergoeden een Kraampakket, extra Kraamzorg en zorg bij borstvoeding.

De aanvullende verzekeringen Excellent en Zorgplan vergoeden ook extra faciliteiten in het geboortecentrum. Dat staat in de vergoeding Kraamzorg.

De aanvullende verzekeringen Optimaal en hoger vergoeden Preventiecursussen, die u kunnen helpen bij een fitte zwangerschap en een goede voorbereiding op de bevalling. Optimaal en hoger vergoeden ook een Bevalling-TENS, voor pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Dit wordt niet vergoed

  • steriele waterinjecties
  • hotelfaciliteiten of andere luxezorg in het geboortecentrum, als u geen Excellent of Zorgplan heeft

Wat u zelf betaalt

De eigen bijdrage

Voor verloskundige zorg betaalt u geen eigen bijdrage, voor de kraamzorg wel. U betaalt een hogere eigen bijdrage als u in de polikliniek van het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak, of in het geboortecentrum. In andere gevallen is er een lagere eigen bijdrage voor Kraamzorg

Zo werkt de eigen bijdrage
Het eigen risico

Het eigen risico geldt niet voor verloskundige zorg. Wel voor hiermee samenhangende zorg, zoals geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek of ambulancevervoer.

Dit moet u zelf doen

Voor de gynaecoloog moet u vooraf een verwijzing hebben

Voor u naar de gynaecoloog gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts of verloskundige. Bij acute zorg is geen verwijzing nodig.

Goed om te weten

Vragen?

Wij helpen graag. Bel ons op werk­­dagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Gaat de vraag over iets anders dan de VvAA Zorgverzekering? Bekijk dan onze service­pagina.

VvAA Zorgverzekering
030 639 64 00
Bel ons
Chatten
Chat met medewerker
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen