Prenatale screening

Wilt u uw kindje voor de geboorte laten onderzoeken op aangeboren afwijkingen?

Vergoeding per verzekering

Basisverzekering

100%

Start

Geen vergoeding

Plus

Geen vergoeding

Optimaal

Geen vergoeding

Top

Geen vergoeding

Excellent

Geen vergoeding

Wat u vergoed krijgt

Prenatale screening is het tijdens de zwangerschap bepalen van de kans dat het ongeboren kind een afwijking heeft. Bijvoorbeeld het syndroom van Down of een open ruggetje. U kiest zelf of u prenatale screening wilt laten doen. Om u bij die beslissing te helpen, bespreekt de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog met u welke soorten prenatale screening er zijn. En wat de voor- en nadelen zijn. Dit gesprek wordt ‘counseling’ genoemd.

De basisverzekering vergoedt:

  • counseling
  • NIPT, als de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog bepaalt dat u daarvoor een medische indicatie heeft. Bijvoorbeeld door uw leeftijd, verloop van een eerdere zwangerschap of erfelijke aandoening in de familie. U kunt deze test laten doen als u tussen de 9 en 14 weken zwanger bent
  • 20-weken echo

Ook met 13 weken kunt u een echo laten uitvoeren. Maar alleen als u meedoet aan wetenschappelijk onderzoek. De overheid betaalt die echo dan.

Blijkt uit de echo of NIPT dat uw ongeboren kind een verhoogde kans heeft op een aandoening? Of is er een andere medische indicatie? Dan vergoedt de basisverzekering ook prenataal vervolgonderzoek. Bijvoorbeeld een vlokkentest, een vruchtwaterpunctie of een uitgebreidere echo (geavanceerd ultrageluidonderzoek, GUO).

De overheid heeft een website met informatie over prenatale screening.

NIPT zonder medische indicatie

U kunt de NIPT ook krijgen zonder medische indicatie. Die wordt tot 1 april 2023 betaald uit een subsidieregeling van de overheid. U moet dan wel meedoen aan wetenschappelijk onderzoek (de TRIDENT-2 studie). Als u de NIPT krijgt via deze subsidieregeling, betaalt u een eigen bijdrage van € 175. Deze eigen bijdrage vergoeden wij niet.

Vanaf 1 april 2023 betaalt de overheid de NIPT zonder medische indicatie ook zonder deelname aan het wetenschappelijk onderzoek. De eigen bijdrage van € 175 geldt dan ook niet meer.

In het buitenland geldt de subsidieregeling en vergoeding van de overheid niet. Dan moet u de NIPT zonder medische indicatie helemaal zelf betalen.

Hier kunt u terecht

  • verloskundige
  • huisarts
  • gynaecoloog
  • voor 20-weken echo: ook bij een echoscopisch centrum
  • voor NIPT: bij een bloedprikpost (via uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog)

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor prenatale screening betaalt u geen eigen bijdrage.

Het eigen risico

Het eigen risico geldt niet voor:

Het eigen risico geldt wel voor aanvullend onderzoek. Bijvoorbeeld chromosoomonderzoek dat naast de vlokkentest of vruchtwaterpunctie in rekening wordt gebracht. Zo werkt het eigen risico

Dit moet u zelf doen

Soms heeft u een verwijzing nodig

Voor de NIPT of prenataal vervolgonderzoek heeft u een verwijzing nodig van uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Goed om te weten

Vragen?

Wij helpen graag. Bel ons op werk­­dagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Gaat de vraag over iets anders dan de VvAA Zorgverzekering? Bekijk dan onze service­pagina.

VvAA Zorgverzekering
030 639 64 00
Bel ons
Chatten
Chat met medewerker

VvAA Zorgverzekering

VvAA Zorgverzekering
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen