Incontinentiemateriaal

Zonder zorgen dag en nacht doorkomen.

Vergoeding per verzekering

Basisverzekering

100%

Start

Geen vergoeding

Plus

Geen vergoeding

Optimaal

Geen vergoeding

Top

Geen vergoeding

Excellent

Geen vergoeding

Wat u vergoed krijgt

Onder incontinentiemateriaal verstaan wij absorberend en wasbaar materiaal voor problemen met urine of ontlasting. Sommige materialen gooit u weg na gebruik, andere kunt u uitwassen.

Wij vergoeden incontinentiemateriaal als u door een ziekte of aandoening minder of geen controle heeft bij het ophouden van urine of ontlasting (incontinentie) en aan de volgende voorwaarde voldoet:

  • bij kinderen van 3 of 4 jaar: door de ziekte of aandoening is niet te verwachten dat het kind zindelijk wordt
  • bij kinderen van 5 jaar of ouder en volwassenen: door de ziekte of aandoening is sprake van langdurige incontinentie

Er is sprake van langdurige incontinentie in de volgende gevallen:

  • de problemen met het ophouden van ontlasting duren langer dan 2 weken of de problemen met het ophouden van urine langer dan 2 maanden, en
  • het is duidelijk dat de ziekte of aandoening die de problemen met het ophouden van urine of ontlasting veroorzaakt niet vanzelf geneest of dat bekkenbodemspieroefeningen of blaastraining niet zal helpen

Heeft u ondersteuning met incontinentiemateriaal nodig tijdens therapie met bekkenbodemspieroefeningen of blaastraining? Dan vergoedt de basisverzekering deze materialen zolang de therapie duurt.

Bent u niet bereid om de therapie te volgen terwijl dit voor u wel zou kunnen helpen? Dan vergoedt de basisverzekering het incontinentiemateriaal niet.

De continentieverpleegkundige bepaalt welk materiaal en hoeveel u nodig heeft, tijdens de intake bij uw leverancier. De basisverzekering vergoedt die hoeveelheid.

Hier kunt u terecht

  • leverancier van incontinentiemateriaal

Dit wordt niet vergoed

  • schoonmaakmiddelen en geurmiddelen
  • kleding, behalve netbroekjes
  • incontinentiemateriaal bij tijdelijke incontinentie, bijvoorbeeld na een operatie of zwangerschap, of nachtelijk bedplassen

Andere vergoedingen

Er zijn ook andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij incontinentie. Die vallen onder de volgende vergoedingen:

  • Hulpmiddelen bij problemen met het ophouden van urine en ontlasting. Daar staat ook de vergoeding voor beschermende onderleggers voor matrassen en (rol)stoelen
  • Plaswekker (aanvullende verzekering)

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor incontinentiemateriaal betaalt u geen eigen bijdrage.

Het eigen risico

Voor incontinentiemateriaal geldt het eigen risico.

Zo werkt het eigen risico

Dit moet u zelf doen

U moet een voorschrift hebben

U krijgt het voorschrift voor incontinentiemateriaal van de behandelend arts, physician assistant, verpleegkundig specialist, Urologie Continentie Stoma verpleegkundige of continentieverpleegkundige.

Soms moet u vooraf toestemming vragen

Dit hangt af van de leverancier die u kiest. Er zijn 2 mogelijkheden.

1.

Staat uw leverancier in ons overzicht leveranciers hulpmiddelen? Dan hoeft u niets te doen. Met die leveranciers hebben wij afspraken over toestemming.

2.

Staat uw leverancier er niet bij? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen. Dat kan via het contactformulier of per post. U stuurt het voorschrift mee en een offerte van de leverancier. Zonder toestemming vooraf vergoeden wij het hulpmiddel van deze leverancier niet.

Goed om te weten

Vragen?

Wij helpen graag. Bel ons op werk­­dagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Gaat de vraag over iets anders dan de VvAA Zorgverzekering? Bekijk dan onze service­pagina.

VvAA Zorgverzekering
030 639 64 00
Bel ons
Chatten
Chat met medewerker

VvAA Zorgverzekering

VvAA Zorgverzekering
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen