‘Gelukkig is autoritair gedrag niet langer de norm’
Assil is moeder van twee kinderen, zit in het laatste jaar van de huisartsenopleiding aan het Erasmus MC en is onlangs met haar gezin naar Breda verhuisd. Daarnaast zet ze zich in voor de ledenraad van VvAA. In deze editie van VvAA Lid aan het Woord vertelt Assil over haar kijk op het huisartsenvak, de werkomstandigheden in de zorg en haar ambities voor de toekomst.
Écht verbinden met patiënten
Voordat Assil in 2022 aan de huisartsenopleiding begon, deed ze brede ervaring op in verschillende ziekenhuizen, onder andere als anios kindergeneeskunde en interne geneeskunde. Toch trok het huisartsenvak haar meer. “In het ziekenhuis werk je met een specifiek type patiënt, terwijl je als huisarts midden in de samenleving staat. Je bouwt een langdurige band op en volgt je patiënten door de verschillende fases van hun leven. Dat vind ik het mooie aan het vak: het voelt alsof je onderdeel bent van hun verhaal.”
Een praktijk met oog voor de omgeving
Assil heeft een duidelijke visie voor haar toekomstige rol als huisarts. Ze wil niet alleen zorg bieden, maar ook bijdragen aan een praktijk waar zowel patiënten als collega’s zich thuis voelen. "Het gaat verder dan alleen de locatie waar je mensen ontvangt. Ik wil ook oog hebben voor de omgeving. Stel, er komt een coffeeshop op de hoek. Is dat wenselijk? Het draait niet alleen om de zorg voor patiënten, maar ook om het begrijpen van de bredere context. Daarom zie ik mezelf later ook als praktijkhouder, omdat ik het essentieel vind om de omgeving bij de zorg te betrekken."
Ondernemerschap als drijfveer, geen drempel
Het idee van ondernemerschap schrikt Assil niet af. Ze ziet de extra verantwoordelijkheden van het praktijkhouderschap juist als een kans. "Bij alles wat nieuw is, vraag je je af: ‘Help, wat komt er op me af?’ Maar het is belangrijk om te kijken wat je ervoor terugkrijgt. Voor mij draait het om de vernieuwing van een praktijk. Geen stoffige ruimtes met systeemplafonds, maar een veilige plek waar patiënten zich kwetsbaar durven opstellen. Dat geeft mij energie, waardoor de administratieve taken minder zwaar wegen."
Assil ziet praktische oplossingen voor de uitdagingen van het praktijkhouderschap. "Net zoals je in het gezinsleven hulp inschakelt om het huis op orde te houden, kun je als praktijkhouder taken uitbesteden die minder bij je passen. Dat maakt het werk behapbaar."
Zorg is niet alleen een roeping; de omstandigheden moeten zó zijn dat je je werk ook met plezier kunt doen. Je hoeft niet alleen maar door het stof te bijten
Werken aan betere werkomstandigheden
Assil is zich bewust van de uitdagingen in de zorg, vooral voor jonge artsen. "Onderzoek laat zien dat de arbeidsomstandigheden van jonge artsen de afgelopen tien jaar nauwelijks zijn verbeterd.” Toch ziet ze positieve ontwikkelingen in het huisartsenvak. "Er is meer aandacht voor de vraag: wat wil de aios, hoe zit hij in zijn vel en wat is er nodig om het vak goed uit te kunnen oefenen? Campagnes zoals Zin in Zorg maken zaken als werkplezier bespreekbaar, en dat maakt een groot verschil. Het is niet alleen een roeping; de omstandigheden moeten zó zijn dat je je werk ook met plezier kunt doen. Je hoeft niet alleen maar door het stof te bijten."
De kracht van een open houding
Voor Assil is een open houding essentieel, zowel in de opleiding als in het werk. "Elke week heb ik een gezamenlijk spreekuur met mijn opleider. Ik doe een patiënt, zij doet een patiënt. Wat ik haar regelmatig hoor zeggen – en wat ik erg waardeer – is: ‘Nu leer ik ook van jou.’ Meer ervaring hebben betekent niet dat je geen nieuwe dingen meer kunt leren. Het is heel krachtig als je dat kunt overdragen op een nieuwe generatie."
Ze benadrukt ook het belang van gelijkwaardigheid in de zorg. "Ik vind het jammer dat hiërarchie nog steeds een rol speelt. ‘Ik weet dit al, jij nog niet.’ Dat maakt het moeilijker voor jonge artsen om hun plek te vinden. Gelukkig is autoritair gedrag niet langer de norm, en durven mensen elkaar daarop aan te spreken. Campagnes zoals #vaniknaarwijk van VvAA dragen daar hopelijk verder aan bij."
Focus op de toekomst
Voorlopig richt Assil zich op het afronden van haar opleiding en haar gezinsleven. 'Eerst: doorslapende kinderen,' zegt ze lachend. Maar ze kijkt ook vooruit naar haar toekomst als huisarts. “Ik wil een praktijk bouwen waar mensen zich echt thuis voelen - mét goede koffie voor het personeel!” Daarnaast blijft ze betrokken bij VvAA, een vereniging die ze als warm en betrokken ervaart. “Het voelt als een plek waar mensen echt iets willen betekenen voor de zorg."
Meer informatie
Meer lezen?
In Lid aan het woord vertellen uiteenlopende zorgprofessionals over hun werkveld. Dit format biedt een kijkje in de dagelijkse praktijk en de unieke uitdagingen en successen die zorgprofessionals meemaken. Iedere editie brengt inspirerende verhalen die inzicht geven in verschillende disciplines binnen de zorg.
Meer lezen?
Waarneem360 voor ontzorging waarnemend huisartsen
Waarneem360 kan de administratieve taken van een waarnemend huisarts bijna volledig voor hen uit handen nemen.
Hoe maakt u werknemers duurzaam inzetbaar?
Duurzame inzetbaarheid is werknemers tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam houden.
Van hiërarchie naar harmonie: samenwerken in de zorg
"Een supervisor met wie je over voetbal kunt praten, maakt vragen stellen makkelijker".
Is een eigen huisartsen praktijk iets voor mij?
Onze adviseurs nemen een aantal vragen onder de loep waarmee u ontdekt of praktijkhouderschap bij u past.