Goede mondhygiënegewoonten leren ontwikkelen
Sanja Ninkovic (46) runt een mondverzorgingspraktijk in Amsterdam, maar haar levensverhaal begint duizenden kilometers verderop, in het voormalig Joegoslavië. "Op mijn veertiende moesten we als gezin vluchten vanwege de oorlog", deelt Sanja. "Mijn zus Tanja wilde daardoor graag een medische studie doen. Ze dacht: als je ooit weer moet vluchten, dan kun je als arts of paramedicus altijd werk vinden."
Tanja en Sanja
Hoewel Sanja's eerste keuze de sportacademie is, besluit ze uiteindelijk om naar haar zus te luisteren. Ze kiest voor mondzorgkunde. "Bij de tweede loting kon Tanja starten met de studie tandheelkunde", vertelt ze. De zussen brengen hun studietijd samen door en werken later zelfs 15 jaar samen in een tandheelkundig centrum in Weesp, die Tanja besluit over te nemen. "De praktijk begon met 3 stoelen en groeide uit tot een praktijk met 7 stoelen en een team met meer dan 20 man", zegt Sanja trots. “Ik vond het teamwork er geweldig. We leerden van elkaar en zorgden er samen voor de patiënten."
Meer balans
Toch besluit Sanja om als zzp'er verder te gaan. In de praktijk die ze inmiddels heeft overgenomen, merkt ze dat ze het rustiger vindt om alleen te werken. "Het directe, één-op-één contact met patiënten beviel me enorm, en ik vind het prachtig om te ondernemen."
Ondanks dat ze zelfstandig werkt, wint ze nog regelmatig advies in bij haar zus of een van de andere tandartsen. "Die samenwerking mis ik gelukkig niet, daarvoor heb ik korte lijnen", vertelt ze. "Nu gebruik ik de tijd tussen afspraken door om goed voor mezelf te zorgen, bijvoorbeeld met een wandeling of pilatesles. Het is beter in balans."
Jongere man
"Mijn jongste patiëntjes zijn 2- of 3-jarigen die met hun ouders meekomen," vertelt Sanja. "Ik geef ze de kans om even in de stoel te zitten, en bouw langzaam het vertrouwen op totdat ze oud genoeg zijn voor een echte behandeling." Aan de andere kant van het spectrum heeft Sanja ook een 88-jarige patiënte met een volledig gezond gebit. "Haar geheim? Een 20 jaar jongere man”, lacht Sanja. "Maar serieus, ik denk dat ze heel bewust met haar lichaam en voeding bezig is. Ze was namelijk jarenlang voedingsdocent, en dat werp zijn vruchten af."
Verschillende patiëntengroepen
Als mondhygiënist ziet Sanja niet alleen de mondgezondheid van haar patiënten, maar ook bredere maatschappelijke trends. "In Nederland wordt mondhygiëne vaak als vanzelfsprekend gezien door mensen met een hogere sociaal-economische status. Maar wie het financieel niet kan ophoesten, zie ik hier nauwelijks", verzucht ze. Sanja voegt eraan toe: "Het feit dat ik het zo belangrijk vind om verschillende patiëntengroepen te helpen, komt natuurlijk ook door mijn eigen achtergrond. Mijn eigen ervaring als buitenlands meisje heeft me een waardevol inzicht gegeven in de uitdagingen waar veel van mijn patiënten mee te maken hebben. Ik deins er dan ook niet voor terug om patiënten te vertellen dat ik een kind was in dezelfde situatie. Dat ik gaatjes had en niet goed poetste omdat ik niet wist hoe dat moest."
Ik moedig ouders altijd aan om op het schoolplein te delen dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wél in de basisverzekering zit
Grotere rol preventie
Sanja pleit voor mondzorg in de basisverzekering en voor een grotere rol voor preventie. "Het zou geweldig zijn als iedereen, ongeacht financiële middelen, 1 of 2 keer per jaar preventieve zorg kan krijgen. Dat is nu alleen voor kinderen tot 18 jaar geregeld, maar volwassenen vallen buiten de boot", legt ze uit. "Ik vertel ouders daarom altijd om deze informatie door te geven op het schoolplein. Hoe meer kinderen op jonge leeftijd behandeld worden, hoe meer er gemotiveerd zullen raken om goede mondhygiënegewoonten te ontwikkelen.”
Toekomstplannen
In de komende jaren wil Sanja graag zoveel mogelijk mensen blijven helpen. "Ook een samenwerking met een fysiotherapeut, logopedist of diëtist zou een mooie aanvulling zijn op mijn vak. Maar dat kan ook net zo goed een verloskundige, lifestyle coach of huisarts zijn. Het idee om samen te werken aan de gezondheid van een patiënt spreekt me nog steeds enorm aan. Tegelijkertijd volg ik bijscholingen over voeding, vitamines en mineralen. Als patiënten daar open voor staan, geef ik ze graag advies op dat gebied."
Meer lezen?
In Lid aan het woord vertellen uiteenlopende zorgprofessionals over hun werkveld. Dit format biedt een kijkje in de dagelijkse praktijk en de unieke uitdagingen en successen die zorgprofessionals meemaken. Iedere editie brengt inspirerende verhalen die inzicht geven in verschillende disciplines binnen de zorg.
Meer lezen?
2025: samenwerken aan de zorg van morgen
2025 staat voor ons, net als de afgelopen 100 jaar, in het teken van samenwerking.
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Wardell Amerika: leefstijl als persoonlijke missie
Neuroloog Wardell Amerika opende een zorgcentrum in Zwolle. Focus: integrale zorg voor chronische aandoeningen. Wat drijft hem?
Etmée en Johan fietsen voor Amref rond de Kilimanjaro
Een groep VvAA-collega’s en -leden fietste de indrukwekkende Africa Classic in Tanzania.