Huisarts (62): op Schiphol gebeurt zoveel, daar laad ik me aan op
Peter Nijhof (62) studeerde in 1995 af als huisarts. Naast zijn praktijkhouderschap werkt hij ook op de Eerste Hulp op Schiphol. "Ik houd van reizen, muziek, film en theater. Maar ook op je werk moet je een balans vinden in nieuwe en andere dingen, waardoor het niet 5 dagen hetzelfde is. Voor de een is dat bijvoorbeeld onderzoek, voor mij het werk op Schiphol."
Van solopraktijk naar luchtvaartgeneeskunde
Nijhof had van 1996 tot 2019 een solopraktijk. "Als je net begint als huisarts moet je eigenlijk een minibedrijf runnen. Ik deed alles zelf; de financiën, de praktijkvoering in gang zetten en allerlei andere zaken. Dat kostte me de nodige energie. Tegenwoordig heb ik daar personeel voor. Ik heb 3 assistentes een collegahuisarts, 3 praktijkondersteuners en een praktijkmanager. Dat biedt me de mogelijkheid om andere dingen te doen." Hij runt de praktijk samen met huisarts Irene Wassenaar-Hrlic.
Sinds 2007 is hij ook werkzaam als luchtvaartgeneeskundige bij KLM Health Services/Airport Medical Services op Schiphol. Hij werkt 3 dagen in zijn praktijk en de rest van de week is hij eerstehulparts. "Ik ben erin gerold. Ik vond het leuk om iets ernaast te doen. In het huisartsenvak probeer ik altijd nieuwe dingen te leren en me na te scholen. Ik vind het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen."
Zo geeft hij bij KLM Health Services de cursus ‘Dokter aan boord’ en is hij spreker op het gebied luchtvaartgeneeskunde. "Daarmee kom je weer met andere specialisten en mensen uit de luchtvaart in contact. Dat geeft mij energie, waardoor het niet echt als werk voelt."
Rode draad
Passie vormt dus de rode draad in zijn carrière. "Op de luchthaven houd ik me bezig met medische hulp aan passagiers, medewerkers en bezoekers. De Eerste Hulp op Schiphol doet verder ook het medisch transport voor zieke passagiers en 'fit to fly'-beoordelingen van mensen die ziek aankomen of ziek op reis moeten. “We beoordelen of het verstandig is dat ze gaan vliegen en of er voorzieningen getroffen moeten worden. Verder worden wij bijgeschakeld bij medische problemen aan boord op vluchten van KLM."
Op Schiphol trekt de hele wereld aan je voorbij, vertelt Nijhof. "Daar ligt een deel van mijn passie. Ik kom daar zoveel leuke, bijzondere, maar ook droevige dingen tegen. Daar kan ik een boek over schrijven. Misschien dat ik dat ooit nog eens doe."
Vrije tijd
Naast zijn werk is hij een groot liefhebber van film en muziek. "Ik ga graag naar klassieke en jazzconcerten. Daarnaast ben ik een paar keer per maand vrijwilliger in het Filmhuis in Wassenaar. Over het algemeen heb ik dus een volle agenda, maar ik maak tijd voor mijn hobby’s. Zolang ik het me kan herinneringen ga ik na North Sea Jazz. Dat is altijd het begin van mijn vakantie. Er gaat geen jaar voorbij zonder." Verder was Nijhof 20 jaar lid van de Lionsclub. Zo zette hij zich dus ook maatschappelijk in voor goede doelen en inzamelingsacties.
Wensenlijst
Nu hij 62 jaar oud is, krijgt hij steeds vaker de vraag: "Hoelang moet je nog? Hoelang ga je nog door? Dat zal wel iets natuurlijks zijn." Maar zelf houdt hij zich daar nog niet zo mee bezig. "Ik vind de combinatie huisarts, luchtvaartgeneeskunde en spreker, nog steeds erg leuk. De rest is koffiedik kijken. Én stel je voor dat ik nog 5 jaar zou werken, dan heb ik nog best wat tijd om iets anders te doen. Ik zou mijn fotografiehobby weer willen oppakken en een dronecursus volgen, zodat ik vanuit de lucht foto’s kan maken. Echt piloot worden, dat lukt mij niet meer. Maar ik zou nog wel een dronepiloot willen zijn. Dat staat nog op het wensenlijstje."
Meer lezen?
2025: samenwerken aan de zorg van morgen
2025 staat voor ons, net als de afgelopen 100 jaar, in het teken van samenwerking.
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Wardell Amerika: leefstijl als persoonlijke missie
Neuroloog Wardell Amerika opende een zorgcentrum in Zwolle. Focus: integrale zorg voor chronische aandoeningen. Wat drijft hem?
Etmée en Johan fietsen voor Amref rond de Kilimanjaro
Een groep VvAA-collega’s en -leden fietste de indrukwekkende Africa Classic in Tanzania.