Logopedie in een holistisch perspectief
Karin Derks (56) is mede-eigenaar van een logopediepraktijk in Limburg. Naast het geven van stottertherapie, legt ze ook de nadruk op zelfwerkzaamheid. Ze omarmt hierbij de benadering van Positieve Gezondheid, en spoort cliënten aan om ook zelf naar het evenwicht in hun gezondheid kijken. “Daar waar ziekte is, moet zorg zijn. Maar gezondheid begeleiden is minstens zo belangrijk om mensen zo lang mogelijk een goed leven te laten leiden.”
Intenties realiseren door spraak
"Mijn passie ligt in het helpen van mensen om hun gedachten helder en doeltreffend te uiten," verklaart Karin. In haar praktijk begeleidt ze zowel kinderen en tieners als volwassenen die stotteren. Voor Karin draait het allemaal om het realiseren van intenties door middel van communiceren en spreken. "Ik geloof dat de wereld behoefte heeft aan deze vaardigheid: om moeiteloos gedachten te delen en begrepen te worden." Als logopedist-stottertherapeut integreert ze logopedische vakinhoud met gesprekscoaching en psychologische inzichten om mensen te helpen zich vrijer uit te drukken.
Geduld in zelfontdekking en zelfexpressie
"Contact en communicatie vormen de kern van mijn werk. Het is prachtig om te zien hoe kleine veranderingen in de manier waarop mensen communiceren, hen in staat stellen om hun eigen potentieel opnieuw te ontdekken en benutten.” Karin erkent dat veel cliënten hopen op een snelle oplossing voor hun stoornis, maar benadrukt het belang van het proces van zelfontdekking en zelfexpressie. "Het lichaam communiceert wat er van binnen gebeurt. Evenwicht in gezondheid gaat niet alleen over het oplossen van problemen, maar vooral over het empoweren van mensen om hun communicatieve welzijn te begrijpen en zelf te bevorderen," verduidelijkt ze.
Geest, hart en lijf verbonden
Karin voelt zich vooral uitgedaagd bij het verspreiden van de principes van Positieve Gezondheid. "Het vergt voortdurende aandacht om uit de fixatie op stoornissen te stappen," vertelt ze. “Veel medisch opgeleiden zie ik ook vasthouden aan de gedachte dat ze een stoornis volledig moeten kunnen oplossen.” Zelf heeft Karin altijd geprobeerd om geest, hart en lijf aan elkaar te koppelen. “Dus als mijn lijf het niet doet, verwacht ik niet van mijn huisarts dat hij mij daar meteen een medicijn voor geeft. Omdat ik dan de kans wegneem om te ontdekken hoe mijn lichaam het zelf kan oplossen. Bij ons in de logopedische praktijk maken we intensief gebruik van die basis door cliënten, ouders en mantelzorgers hier bij te begeleiden.”
Bewuste woordkeuze
Het integreren van Positieve Gezondheid in haar werk heeft Karin ertoe gebracht om anders te denken over behandeling en begeleiding. "Als ik het woord ‘behandeling’ op de praktijk hoor, roep ik altijd: nee ‘begeleiding’!” Door bewust haar woorden te kiezen en cliënten aan te moedigen om hun eigen mogelijkheden te ontdekken, probeert ze een verandering teweeg te brengen in hun mindset. Het woord ‘hulpvrager’ vindt ze dan eigenlijk ook een passender term dan ‘cliënt’ of ‘patiënt’, omdat het de nadruk legt op de actieve rol van mensen die hulp zoekt voor hun communicatieproblemen.
Meer werkplezier
Tot slot ziet Karin hoop in de positieve impact van Positieve Gezondheid op het welzijn van zorgverleners. Ze gelooft dat het benaderen van gezondheid vanuit een holistisch perspectief niet alleen rust en ruimte biedt, maar ook hun werkplezier vergroot. Haar wens voor de gezondheidszorg is tweeledig: meer erkenning voor de waarde van communicatie in de beleving van gezondheid en een verschuiving naar een zorgsysteem dat gezondheid bevordert in plaats van alleen ziekte behandelt. Ook pleit Karin er vurig voor dat zorgverzekeraars hun tarieven voor eerstelijns logopedie optrekken tot een kostendekkend niveau. "Twee jaar geleden hebben we de laatste logopedist kunnen aannemen, daarna hebben we onze praktijk zien krimpen terwijl onze wachtlijst groeit en groeit. Op dit moment vangen we zelf het derde zwangerschapsverlof onder de collega’s op."
Meer lezen?
2025: samenwerken aan de zorg van morgen
2025 staat voor ons, net als de afgelopen 100 jaar, in het teken van samenwerking.
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Wardell Amerika: leefstijl als persoonlijke missie
Neuroloog Wardell Amerika opende een zorgcentrum in Zwolle. Focus: integrale zorg voor chronische aandoeningen. Wat drijft hem?
Etmée en Johan fietsen voor Amref rond de Kilimanjaro
Een groep VvAA-collega’s en -leden fietste de indrukwekkende Africa Classic in Tanzania.