7 kinderen en een eigen praktijk: een huisarts met passie
Maartje Karelse (38) is een gedreven huisarts in Amersfoort, praktijkhouder en ook nog eens (bonus)moeder van 7 kinderen. De praktijk moest flink verbouwd worden, wat samenviel met een verbouwing thuis én de coronaperiode. Dit was een hectische tijd waarin de patiëntenzorg ook doorging. Maar door de goed georganiseerde praktijk en investering in haarzelf, weet ze de balans te vinden. Al is het soms een puzzelwerk.
Balans tussen werk en privé
Het gezin van Maartje en haar man bestaat uit 7 kinderen. "Mijn man had al 5 kinderen en samen hebben we er nog 2 gekregen. Een druk gezinsleven dus, met zowel kleine kinderen als pubers." Het vinden van de juiste balans tussen haar werk en privéleven is van groot belang. De praktijk nam ze over toen haar tweede kind een half jaar oud was. "Het was een uitdaging, maar een waardevolle stap. Er waren al 2 praktijkhouders en daar ben ik bijgekomen. Dat is iets minder gecompliceerd dan een praktijk overnemen."
Een goed georganiseerde praktijk
Een jaar later werd de praktijk volledig verbouwd om de kwaliteit van het pand te bevorderen. Zo zijn het aantal werkplekken uitgebreid en beter gefaciliteerd. "Dit is een langetermijn-investering geweest voor het welbevinden van de patiënt, het personeel en ook voor onszelf. We plukken daar nu de vruchten van."
De ondersteuning van haar team en de wijze waarop de praktijk is georganiseerd, helpt bij het vinden van de balans. "We hebben inmiddels 5.100 patiënten en werken met een volledige maatschap van drie vrouwelijke collega's en nog 2 waarnemende huisartsen. Onze praktijk kenmerkt zich door een efficiënte inzet van ieders kwaliteiten. Daarnaast hebben we veel ondersteunend personeel, dat taken oppakt die niet direct tot onze kernverantwoordelijkheden behoren."
Investeren in leiderschap
Het afgelopen jaar kon Maartje daardoor de ruimte vinden om in zichzelf te investeren. "Ik heb de leergang medisch leiderschap gevolgd. Hierin leerde ik dat leiderschap vele vormen kent en dat het de kunst is de vorm te vinden die het beste bij jou past. Voor mij is dat ondersteunen en begeleiden; zorgen dat mijn team en andere mensen om mij heen functioneren naar hun volle capaciteit. De volgende stap die ik daarin ga zetten is het volgen van een coachingsopleiding."
Terugkijkend waren de verwachtingen en aannames die ze zelf had van het praktijkhouderschap een beperkende factor in haar ontwikkeling. "Maar door open communicatie met mijn collega's konden we hier constructief mee omgaan. Ik ben ze dankbaar dat zij mij de waarde hebben doen inzien van mijn kwaliteiten. Het goed inzetten en waarderen van ieders kwaliteiten is het succes van onze maatschap. Ik ben ooit geneeskunde gaan studeren omdat ik met mijn kennis anderen wilde helpen. Het contact met patiënten in de spreekkamer geeft me veel voldoening. Maar echt gelukkig word ik van een tevreden en goedwerkend team."
Volledige potentie
Voor de toekomst van de gezondheidszorg wenst ze dat zorgverleners optimaal worden ingezet op basis van hun krachten. Dit zal de efficiëntie vergroten en het werkplezier verhogen, wat essentieel is gezien de toenemende druk in de zorg. "Laten we streven naar een zorgsysteem waarin elke zorgverlener zijn/haar potentieel volledig kan benutten. Als ik met pensioen ga en terugkijk op een carrière waarin het me gelukt is om daaraan bij te dragen, dan prijs ik mezelf gelukkig."
Meer lezen?
Wardell Amerika: leefstijl als persoonlijke missie
Neuroloog Wardell Amerika opende een zorgcentrum in Zwolle. Focus: integrale zorg voor chronische aandoeningen. Wat drijft hem?
Etmée en Johan fietsen voor Amref rond de Kilimanjaro
Een groep VvAA-collega’s en -leden fietste de indrukwekkende Africa Classic in Tanzania.
Duurzame zorg in de huisartsopleiding
Hoe bereiden we toekomstige huisartsen voor op duurzame, klimaatbewuste zorg? Deze vraag staat centraal in het promotieonderzoek van Eva Visser
Wanneer dokter- en dochterzijn samenkomen
In een persoonlijke blog vertelt klinisch patholoog Bojou Neecke hoe het is om een naaste te zijn in een ziekenhuis dat ze zo goed kent als professional.