Blog

7 kinderen en een eigen praktijk: een huisarts met passie

  • 30 november 2023
  • Leestijd 2 min

Maartje Karelse (38) is een gedreven huisarts in Amersfoort, praktijkhouder en ook nog eens (bonus)moeder van 7 kinderen. De praktijk moest flink verbouwd worden, wat samenviel met een verbouwing thuis én de coronaperiode. Dit was een hectische tijd waarin de patiëntenzorg ook doorging. Maar door de goed georganiseerde praktijk en investering in haarzelf, weet ze de balans te vinden. Al is het soms een puzzelwerk.

Balans tussen werk en privé

Het gezin van Maartje en haar man bestaat uit 7 kinderen. "Mijn man had al 5 kinderen en samen hebben we er nog 2 gekregen. Een druk gezinsleven dus, met zowel kleine kinderen als pubers." Het vinden van de juiste balans tussen haar werk en privéleven is van groot belang. De praktijk nam ze over toen haar tweede kind een half jaar oud was. "Het was een uitdaging, maar een waardevolle stap. Er waren al 2 praktijkhouders en daar ben ik bijgekomen. Dat is iets minder gecompliceerd dan een praktijk overnemen."

Een goed georganiseerde praktijk

Een jaar later werd de praktijk volledig verbouwd om de kwaliteit van het pand te bevorderen. Zo zijn het aantal werkplekken uitgebreid en beter gefaciliteerd. "Dit is een langetermijn-investering geweest voor het welbevinden van de patiënt, het personeel en ook voor onszelf. We plukken daar nu de vruchten van."

De ondersteuning van haar team en de wijze waarop de praktijk is georganiseerd, helpt bij het vinden van de balans. "We hebben inmiddels 5.100 patiënten en werken met een volledige maatschap van drie vrouwelijke collega's en nog 2 waarnemende huisartsen. Onze praktijk kenmerkt zich door een efficiënte inzet van ieders kwaliteiten. Daarnaast hebben we veel ondersteunend personeel, dat taken oppakt die niet direct tot onze kernverantwoordelijkheden behoren."

Investeren in leiderschap

Het afgelopen jaar kon Maartje daardoor de ruimte vinden om in zichzelf te investeren. "Ik heb de leergang medisch leiderschap gevolgd. Hierin leerde ik dat leiderschap vele vormen kent en dat het de kunst is de vorm te vinden die het beste bij jou past. Voor mij is dat ondersteunen en begeleiden; zorgen dat mijn team en andere mensen om mij heen functioneren naar hun volle capaciteit. De volgende stap die ik daarin ga zetten is het volgen van een coachingsopleiding."

Terugkijkend waren de verwachtingen en aannames die ze zelf had van het praktijkhouderschap een beperkende factor in haar ontwikkeling. "Maar door open communicatie met mijn collega's konden we hier constructief mee omgaan. Ik ben ze dankbaar dat zij mij de waarde hebben doen inzien van mijn kwaliteiten. Het goed inzetten en waarderen van ieders kwaliteiten is het succes van onze maatschap. Ik ben ooit geneeskunde gaan studeren omdat ik met mijn kennis anderen wilde helpen. Het contact met patiënten in de spreekkamer geeft me veel voldoening. Maar echt gelukkig word ik van een tevreden en goedwerkend team."

Volledige potentie

Voor de toekomst van de gezondheidszorg wenst ze dat zorgverleners optimaal worden ingezet op basis van hun krachten. Dit zal de efficiëntie vergroten en het werkplezier verhogen, wat essentieel is gezien de toenemende druk in de zorg. "Laten we streven naar een zorgsysteem waarin elke zorgverlener zijn/haar potentieel volledig kan benutten. Als ik met pensioen ga en terugkijk op een carrière waarin het me gelukt is om daaraan bij te dragen, dan prijs ik mezelf gelukkig."

Meer lezen?

Karin Derks
20 februari 2024
  • 20 februari 2024
  • Leestijd 3 min

#LidAanHetWoord: logopedie in een holistisch perspectief

Karin Derks is mede-eigenaar van een logopediepraktijk in Limburg. Naast het geven van stottertherapie, legt ze ook de nadruk op zelfwerkzaamheid.

Twee lachende vrouwelijke dokters
15 februari 2024
  • 15 februari 2024
  • Leestijd 2 min

Bezielings­boosters: inspirerende verhalen

Bezieling in de zorg. Een van de belangrijkste thema’s waar we ons als vereniging sterk voor maken. Lees deze inspirerende verhalen van zorgprofessionals.

Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof op Schiphol
24 januari 2024
  • 24 januari 2024
  • Leestijd 3 min

Huisarts (62): op Schiphol gebeurt zoveel, daar laad ik me aan op

Peter Nijhof (62) studeerde in 1995 af als huisarts. Naast zijn praktijkhouderschap werkt hij ook op de Eerste Hulp op Schiphol.

Ambulancemedewerkers helpen patiënt met zuurstof
24 januari 2024
  • 24 januari 2024
  • Leestijd 2 min

Bezielingsboosters: een baan met impact

Bezieling in de zorg. Een van de belangrijkste thema’s waar we ons als vereniging hard voor maken. Maar wat maakt het zo'n essentieel onderdeel van wat we doen?

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen