Wardell Amerika: leefstijl als persoonlijke missie
Wardell Amerika (39 jaar) werkte als neuroloog in opleiding in het HagaZiekenhuis, maar zag zichzelf niet plaatsnemen in een maatschap. In januari 2024 opende hij Wardell’s Integraal Zorgcentrum Zwolle, waar hij patiënten met chronische aandoeningen behandelt. “Ik geloof in een toekomst waarin we integrale zorg normaliseren: leefstijl als het kan, medicatie als het moet. Met Wardell’s wil ik die transformatie versnellen.” Wat beweegt hem?
Van AIOS naar eigen zorgcentrum
Wardell is met zijn vrouw op vakantie wanneer zijn inbox ontploft. Kort daarvoor deelde hij op LinkedIn zijn idee: een eigen kliniek gericht op leefstijl en menslievende zorg. “Ik vroeg of mensen mij konden helpen en kreeg van alle kanten bijval. Collega-artsen en specialisten reageerden met: ‘Joh, dit wil ik ook en ik ga je helpen.’ Toen wist ik: ik sta er niet alleen voor.”
Als assistent zag hij dagelijks mensen met beroertes. “Ik las dat 80% van de hart- en vaatziekten in potentie te voorkomen is met de juiste leefstijl. Dat vond ik echt mind-blowing. Vervolgens zie je dat dezelfde leefstijl niet alleen preventief werkt tegen ziekten zoals kanker en diabetes, maar ook een rol kan spelen in de behandeling van chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 en migraine.”
Binnen het neurologisch vakgebied is er volgens Wardell nog onvoldoende aandacht voor leefstijl. “Het gaat vaak niet verder dan de gebruikelijke adviezen: niet roken, voldoende bewegen, gezonde voeding. Maar wat dit precies inhoudt, daar geven we patiënten vervolgens niet zo heel veel over mee. Een patiënt weet namelijk vaak niet wat gezonde voeding is en wat voldoende bewegen inhoudt. En daar gaat het dan mis.”
Motivatie is cruciaal
Wardell gelooft dat hij met een optimale combinatie van leefstijl en medicatie betere zorg kan bieden. Toch merkt hij dat ogenschijnlijk eenvoudige leefstijlinterventies in de praktijk complex kunnen zijn. “Je hebt niet zomaar diabetes type 2 of migraineaanvallen. Om een patiënt goed te begrijpen, moet je een integrale kijk ontwikkelen. Als je vervolgens leefstijlgerelateerde factoren identificeert, is het cruciaal dat de patiënt zelf intrinsiek gemotiveerd is om hiermee aan de slag te gaan. Voor een pil hoef je niet bijzonder gemotiveerd te zijn, maar als je iemand vraagt om anders te bewegen of een dieet te volgen, heeft dat een veel grotere impact op iemands dagritme en planning.”
Weten wij wel voldoende over een gezonde leefstijl om mee te geven aan onze patiënten?
Leefstijl en verbinding
Om patiënten te stimuleren aan de slag te gaan met hun leefstijl, hanteert Wardell de zelfdeterminatietheorie, een wetenschappelijk onderbouwde methode uit de psychologie gebaseerd op 3 pijlers: autonomie, competentie en verbondenheid.
“Autonomie kunnen wij als artsen in de spreekkamer ondersteunen door mensen zelf te laten kiezen voor een behandeling, hen erbij te betrekken en samen naar oplossingen te zoeken. Competentie is al wat ingewikkelder als arts, want weten wij wel voldoende over een gezonde leefstijl om mee te geven aan onze patiënten? Verbondenheid kunnen wij als dokter niet bieden. Die ontstaat alleen als mensen zich omringd weten door lotgenoten die hetzelfde doormaken." Om die verbondenheid te stimuleren, startte Wardell het platform Pacea. Hiermee legde hij de basis voor een online community rondom leefstijl bij migraine, die onder andere bestaat uit een besloten WhatsApp-groep om mensen met elkaar te verbinden.
Nieuwe rollen, nieuwe uitdagingen
Het in de praktijk brengen van zijn zorgcentrum brengt veel nieuwe uitdagingen met zich mee, waar hij als arts niet voor heeft geleerd. “Op een gegeven moment had ik meer dan vijftig vrijwilligers die zich voor de kliniek wilden inzetten binnen 6 projectgroepen, variërend van medisch inhoudelijke tot financiële zaken. Soms was ik niet altijd even duidelijk in het formuleren van een concrete doelstelling. Hierdoor kwamen sommige zaken niet van de grond. Daarnaast zagen we dat mensen soms snel aangaven iets te willen realiseren, maar in de praktijk weinig ervaring hadden. Daar had ik vooraf kritischer op kunnen zijn.”
“Als ik vooruit kijk, hoop ik dat ons centrum in de toekomst een verscheidenheid aan specialisten zal huisvesten. Zo zijn we in gesprek met een reumatoloog en zouden we onder andere ook graag een internist willen toevoegen. Het zou mooi zijn op den duur een tweede locatie te openen, zodat onze zorg nog toegankelijker wordt voor onze patiënten.”
Meer lezen?
In Lid aan het woord vertellen uiteenlopende zorgprofessionals over hun werkveld. Dit format biedt een kijkje in de dagelijkse praktijk en de unieke uitdagingen en successen die zorgprofessionals meemaken. Iedere editie brengt inspirerende verhalen die inzicht geven in verschillende disciplines binnen de zorg.
Meer lezen?
2025: samenwerken aan de zorg van morgen
2025 staat voor ons, net als de afgelopen 100 jaar, in het teken van samenwerking.
Al een verplicht verzuimprotocol in uw praktijk?
Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit moet elke werkgever een verzuimbeleid met verzuimprotocol hebben.
Handhavingsplan 2025 geeft opdrachtgevers en zzp’ers nauwelijks extra ruimte
Het Handhavingsplan van de Belastingdienst houdt rekening met moties, maar biedt weinig extra ruimte.
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?