Juridische zaken
De zorg leeft. En wij leven mee.
Ook in uw zorgorganisatie of praktijk komen ongetwijfeld juridische vraagstukken voorbij. Hoe te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving? En wat te doen bij een klacht of claim? Of u nu een eenmalige hulpvraag heeft of behoefte heeft aan juridische ondersteuning op lange termijn: wij staan voor u klaar.
Advies en ondersteuning
We adviseren en ondersteunen uw zorgorganisatie graag om medische incidenten, en de gevolgen daarvan, tot een minimum te beperken.
Klacht of claim: wat als het u overkomt?
Magazine Betrokken
In het (online) themamagazine Betrokken over klachten en claims, delen zorgverleners openhartig hun ervaringen, van een uitgebreide euthanasietoetsing tot een tuchtzaak. Deze worden afgewisseld met praktische informatie en tips van VvAA-deskundigen.
Liever een geprint exemplaar ontvangen? Mail dan naar betrokken@vvaa.nl.
VvAA Legal
Hét advocatenkantoor met hart voor de zorg.
Podcast Operatie Aangeklaagd
Wat doet een tuchtklacht met een zorgverlener? In de podcast Operatie Aangeklaagd delen zorgverleners openhartig hun verhaal.
Meer over klachten en claims
De arts-patiënt relatie: intiem én kwetsbaar
Rijnstate en VvAA werken sinds dit jaar strategisch samen op het gebied van medische aansprakelijkheid. We bevragen Hans Schoo, lid Raad van Bestuur van Rijnstate, en VvAA-directievoorzitter Bart Janknegt over de samenwerking en ontwikkelingen in het veld.
Verenigde Staten vs. Nederland: verschillen in claimcultuur
Vorderingen van meer dan 100 miljoen dollar bij medische aansprakelijkheid zijn in de VS geen uitzondering. Gelukkig lijkt deze claimcultuur ver af te staan van wat we in Nederland kennen. Moeten we ook in Nederland 'Amerikaanse toestanden' vrezen, met een steeds hardere claimcultuur en extreem hoge schadevergoedingen?
Samenwerking in de zorg: een juridische spagaat
Samenwerking tussen zorgaanbieders is een actueel onderwerp, zeker met de komst van het Integraal Zorgakkoord. Tegelijkertijd horen ondernemingen volgens de Mededingingswet niet samen te werken, maar te concurreren. Het lijkt een juridische spagaat voor zorgaanbieders die (regionaal) willen samenwerken. Experts van VvAA Legal bespreken de juridische grenzen en mogelijkheden in het gratis webinar Gezondheidsrecht van de Academie voor de Rechtspraktijk.
Podcast Operatie Aangeklaagd: wat leren we van het tuchtrecht?
In de podcastserie Operatie Aangeklaagd van VvAA blikken een chirurg, gynaecoloog, dierenarts, huisarts, bedrijfsarts en een KNO-arts in 6 podcasts openhartig terug op de totstandkoming en afhandeling van een tuchtklacht. Welke impact had dit op hen en welke lessen delen zij?
Wanneer is een bestuurder persoonlijk aansprakelijk?
Niet iedere bestuurder is zich er altijd van bewust, maar bestuurders van zorgorganisaties kunnen ook bestuursrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. Dit komt voor wanneer een bestuurder een overtreding maakt. Maar wat is dan zo’n overtreding? En welke sancties worden er dan opgelegd? We delen een voorbeeld uit de praktijk.
VvAA omarmt nieuwe GOMA 2022
VvAA onderschrijft de herziene Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid (GOMA 2022) en conformeert zich aan de inhoud. De GOMA 2022 gaat uit van transparantie en zorgvuldigheid na een medisch incident in het belang van alle betrokkenen. Tijdens de totstandkoming van de GOMA 2022 heeft VvAA zich hard gemaakt voor het bewaken van de belangen van de individuele zorgprofessionals en de kleinere zorgorganisaties. Ook voor deze groep moet de GOMA 2022 praktisch toepasbaar blijven.
Vragen?
Wij helpen graag Heeft u een vraag of wilt u direct advies? Neem dan telefonisch contact op met VvAA Zorgorganisaties.
- VvAA Zorgorganisaties
- 030 247 40 50