Juridische zaken

De zorg leeft. En wij leven mee.

Een VvAA advocate adviseert een werkgever in de zorg.

Ook in uw zorgorganisatie of praktijk komen ongetwijfeld juridische vraagstukken voorbij. Hoe te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving? En wat te doen bij een klacht of claim? Of u nu een eenmalige hulpvraag heeft of behoefte heeft aan juridische ondersteuning op lange termijn: wij staan voor u klaar.

Gesprek aanvragen

Advies en ondersteuning

We adviseren en ondersteunen uw zorgorganisatie graag om medische incidenten, en de gevolgen daarvan, tot een minimum te beperken.

Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering

Een medische fout waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld kan leiden tot een forse claim. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is daarom onmisbaar voor uw praktijk.

Lees meer

Klacht of claim: wat als het u overkomt?

Magazine Betrokken

In het (online) themamagazine Betrokken over klachten en claims, delen zorgverleners openhartig hun ervaringen, van een uitgebreide euthanasietoetsing tot een tuchtzaak. Deze worden afgewisseld met praktische informatie en tips van VvAA-deskundigen.

Liever een geprint exemplaar ontvangen? Mail dan naar betrokken@vvaa.nl.

Download magazine

Magazine Betrokken: klachten en claims

Podcast Operatie Aangeklaagd

Wat doet een tuchtklacht met een zorgverlener? In de podcast Operatie Aangeklaagd delen zorgverleners openhartig hun verhaal.

Naar de podcast

Meer over klachten en claims

Bart Janknegt (VvAA) en Hans Schoo (Rijnstate, rechts) in gesprek over medische aansprakelijkheid
6 september 2023
Leestijd 5 min

De arts-patiënt relatie: intiem én kwetsbaar

Rijnstate en VvAA werken sinds dit jaar strategisch samen op het gebied van medische aansprakelijkheid. We bevragen Hans Schoo, lid Raad van Bestuur van Rijnstate, en VvAA-directievoorzitter Bart Janknegt over de samenwerking en ontwikkelingen in het veld.

Twee artsen bespreken een case in het ziekenhuis.
28 juni 2023
Leestijd 4 min

Verenigde Staten vs. Nederland: verschillen in claimcultuur

Vorderingen van meer dan 100 miljoen dollar bij medische aansprakelijkheid zijn in de VS geen uitzondering. Gelukkig lijkt deze claimcultuur ver af te staan van wat we in Nederland kennen. Moeten we ook in Nederland 'Amerikaanse toestanden' vrezen, met een steeds hardere claimcultuur en extreem hoge schadevergoedingen?

Juridisch advies van VvAA Legal
3 mei 2023
Leestijd 2 min

Samenwerking in de zorg: een juridische spagaat

Samenwerking tussen zorgaanbieders is een actueel onderwerp, zeker met de komst van het Integraal Zorgakkoord. Tegelijkertijd horen ondernemingen volgens de Mededingingswet niet samen te werken, maar te concurreren. Het lijkt een juridische spagaat voor zorgaanbieders die (regionaal) willen samenwerken. Experts van VvAA Legal bespreken de juridische grenzen en mogelijkheden in het gratis webinar Gezondheidsrecht van de Academie voor de Rechtspraktijk.

9 maart 2023
Leestijd 2 min

Podcast Operatie Aangeklaagd: wat leren we van het tuchtrecht?

In de podcastserie Operatie Aangeklaagd van VvAA blikken een chirurg, gynaecoloog, dierenarts, huisarts, bedrijfsarts en een KNO-arts in 6 podcasts openhartig terug op de totstandkoming en afhandeling van een tuchtklacht. Welke impact had dit op hen en welke lessen delen zij?

Een VvAA advocate adviseert een werkgever in de zorg.
3 maart 2023
Leestijd 2 min

Wanneer is een bestuurder persoonlijk aansprakelijk?

Niet iedere bestuurder is zich er altijd van bewust, maar bestuurders van zorgorganisaties kunnen ook bestuursrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. Dit komt voor wanneer een bestuurder een overtreding maakt. Maar wat is dan zo’n overtreding? En welke sancties worden er dan opgelegd? We delen een voorbeeld uit de praktijk.

Huisarts geeft uitleg aan patiënt
8 februari 2023
Leestijd 2 min

VvAA omarmt nieuwe GOMA 2022

VvAA onderschrijft de herziene Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid (GOMA 2022) en conformeert zich aan de inhoud. De GOMA 2022 gaat uit van transparantie en zorgvuldigheid na een medisch incident in het belang van alle betrokkenen. Tijdens de totstandkoming van de GOMA 2022 heeft VvAA zich hard gemaakt voor het bewaken van de belangen van de individuele zorgprofessionals en de kleinere zorgorganisaties. Ook voor deze groep moet de GOMA 2022 praktisch toepasbaar blijven.

Vragen?

Wij helpen graag Heeft u een vraag of wilt u direct advies? Neem dan telefonisch contact op met VvAA Zorgorganisaties.

VvAA Zorgorganisaties
030 247 40 50
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen