Beroepsrechtsbijstandverzekering
Verzekerd van deskundig juridisch advies
- Ruime dekking voor geschillen rondom uw praktijk
- Altijd telefonisch juridisch advies, ook bij een dreigend geschil
- Ruime mogelijkheden voor mediation
25% korting voor young professionals
Heb jij minder dan 5 jaar geleden je eerste (para)medische studie (hbo/wo) afgerond? Als young professional krijg je maar liefst 25% premiekorting. ⓘ
Start jij als zzp'er in de zorg?
Krijg gratis persoonlijk advies en ga voor een soepele start.
Voordelen
- Zeer ervaren juristen die u bijstaan bij een klacht of in een tuchtzaak
- Onze juristen hebben uitgebreide kennis van het gezondheidsrecht
- We helpen u bij samenwerkingsgeschillen
Waarom deze verzekering?
Als zorgprofessional loopt u het risico dat u te maken krijgt met een juridisch conflict, waarbij u advies of professionele hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een klacht van een patiënt of een geschil met een leverancier.
Met de VvAA Beroepsrechtsbijstandverzekering bent u als zzp'er of praktijkhouder verzekerd van juridische bijstand op verschillende rechtsgebieden. Eén telefoontje naar onze gespecialiseerde juristen volstaat. Onze juristen en advocaten helpen uitsluitend zorgprofessionals en beschikken zo over de juiste expertise om u bij te staan.
Bent u als medisch specialist werkzaam in een medisch specialistisch bedrijf? Bekijk dan de voordelen van de VvAA Rechtsbijstandverzekering voor medisch specialisten.
Vrijblijvende offerte aanvragen
Wat is verzekerd?
Deze informatie hebben we met zorg samengesteld om u goed te informeren. Bekijk de voorwaarden voor een volledig overzicht van de dekkingen en uitsluitingen.
Expert in gezondheidsrecht
Ondersteuning vanaf het eerste signaal
Hulp bij zakelijke conflicten
Hulp bij IGJ-controles of Wkkgz-zaken
Hulp bij geschillen over onroerend goed
Uitloop
Zó makkelijk is een verzekering afsluiten bij VvAA
8.4
van de 10 (via Feedback Company) van 419 reviews
Aanvullend verzekeren
Geschillen in uw samenwerkingsverband
Arbeidsgeschillen met werknemers
Extra praktijkpanden
Wat is niet verzekerd?
Niet alles is gedekt. Hieronder leest u een aantal voorbeelden wat niet is verzekerd.
Als u voor het behartigen van uw belangen aanspraak kunt maken op uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Als uw geschil gaat over een wet of regel die door de overheid is vastgesteld en die voor iedereen geldt.
Voor wie?
- Zzp'ers. U bent zelfstandige of waarnemer in de zorg en u heeft geen werknemers in dienst.
- Praktijkhouders. U heeft een praktijk of maatschap en u heeft werknemers in dienst.
Heeft u verschillende BV's, een privékliniek, zorgcentrum of zelfstandig behandelcentrum (ZBC)? Kies dan voor onze bedrijfsrechtsbijstandverzekering.
Juridische hulp
Wat kunt u verwachten?
Informatie en voorwaarden
Bekijk de voorwaarden voor het complete overzicht van alle dekkingen en uitsluitingen. Bij een beroep op uw verzekering controleert Bureau Intake en Dekking van VvAA Rechtsbijstand of uw verzoek onder de dekking van uw polis valt.
Direct rechtsbijstand nodig?
Zowel met als zonder VvAA Beroepsrechtsbijstandverzekering helpen wij u graag.
Interessante artikelen
Beroepsrechtsbijstand: waarom zou u dat verzekeren?
Heeft u een eigen praktijk of werkt u als zzp’er? Dan is het handig als u juridische bijstand krijgt op de momenten dat u dat nodig heeft. Bijvoorbeeld als u geconfronteerd wordt met een klacht, of een geschil krijgt met een collega, buurman of werknemer.
Arbeidscontract eenzijdig wijzigen, mag dat?
Een arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, dat mag. De werkgever moet dan wel een eenzijdig wijzigingsbeding opnemen in het contract. In dit artikel leggen we uit wat dit inhoudt en aan welke voorwaarden de werkgever moet voldoen.
Een ontevreden patiënt, wat nu?
Wat doet u wanneer u te maken krijgt met een klacht of claim van een ontevreden patiënt? Het kan iedere zorgprofessional overkomen. Maar wat is het verschil tussen een klacht en claim? En hoe kunt u hier het beste mee omgaan? In dit artikel leggen juristen Sanne van Wijk (VvAA Letselschade) en Carolien van den Ham (VvAA Legal gezondheidsrecht) het uit.
Valt grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer onder het tuchtrecht?
Het tuchtcollege heeft onlangs weer een casus over grensoverschrijdend gedrag behandeld. Maar hoe zit dat eigenlijk? Valt dat wel onder het tuchtrecht als dat niet een patiënt betreft, maar bijvoorbeeld een collega? In dit artikel legt VvAA Legal uit hoe het zit op basis van drie voorbeelden.
Tuchtrechter toetst ook onjuist declareren
In uw praktijk moet u naast uw patiëntendossiers ook uw financiële administratie goed op orde houden. Een van de taken van een zorgverzekeraar in de zin van de Zorgverzekeringswet (Zvw) is om voldoende zekerheid te krijgen over de rechtmatigheid en doelmatigheid van gedeclareerde zorg. In de wet BIG waarin 2 tuchtnormen zijn opgenomen, is de zorgverzekeraar als klachtgerechtigde genoemd. Als voorbeeld van schending van de tweede tuchtnorm is gewezen op fraude naar de zorgverzekeraar. Daarbij is overwogen dat de financiële afwikkeling tussen zorgverzekeraar en zorgverlener onderdeel is van de individuele gezondheidszorg. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden vertellen we u hoe de tuchtrechter een klacht over onjuist declareren toetst.
Een klager start verschillende tuchtzaken tegen u
Een klager mag achter elkaar een aantal tuchtzaken tegen u starten. Dat wordt niet gezien als misbruik maken van het procesrecht en valt niet snel onder smaad of laster. U kunt wel een beroep doen op het ‘ne bis in idem-beginsel’. De Latijnse term in het strafrecht voor het beginsel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit kan terechtstaan en mag worden gestraft.