Veilig Incidenten Melden

Veilig online uw (bijna) incidenten melden

Een apotheker is bezig met administratie en meldt online veilig de incidenten.

Het VIM Platform helpt u met veilige administratie die voldoet aan de wettelijke eisen. Krijg eenvoudig inzicht in oorzaak, gevolg, ernst en impact, en ontvang met regelmaat trends, casuïstiek en preventieadvies.

Probeer 6 maanden gratis

Waarom VIM Platform?

Via het VIM Platform meldt u gemakkelijk en veilig online uw (bijna) incidenten. U ontvangt periodiek casuïstiek en preventieadvies van onze preventiespecialisten. Binnen uw eigen organisatie kunt u eigen trends inzien en monitoren. Op die manier voldoet u aan de Wkkgz-verplichting en profiteert u optimaal van de collectieve leerervaring van alle aangesloten deelnemers.

Uw gegevens zijn gegarandeerd beschermd

Uw persoonsgegevens en incidentinformatie zijn beschermd, omdat uw gegevens veilig worden opgeslagen bij onze VIM-partner The Patient Safety Company (TPSC). TPSC levert in binnen- en buitenland al meer dan 10 jaar ICT-oplossingen voor het veilig incidenten melden in organisaties binnen de gezondheidszorg.

Meldingen delen met een collega

U kunt eenvoudig uw VIM-meldingen delen met een collega. Verder kunt u gebruikmaken van een online bibliotheek (kenniscentrum) waar u handige TPSC e-books en artikelen vindt.

Het is makkelijk om incidenten van anderen te zien, maar moeilijk om eigen fouten te erkennen. Het VIM Platform biedt (anoniem) inzicht in incidenten, zodat we de kans krijgen om van onze eigen fouten te leren.

Start gratis proefperiode

Geleerde les: ‘Verwisselingen’ eerste lijn is naast incident ook datalek

Door de richtlijn verwisselingen VMS en de time-out procedure zijn er minder verwisselingen in de 2e lijn. Toch komt het nog steeds voor dat een operatie aan de verkeerde kant plaatsvindt of dat een patiënt wordt verwisseld.

‘Verwisselingen’ komen ook voor in de 1e lijn. Wel blijkt uit data van het VIM Platform dat een ‘verwisseling’ in de 1e lijn vaak een administratieve fout is in de gegevens van de patiënt. Met de komst van de nieuwe privacywetgeving AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is dit naast een incident ook een datalek en daar staat misschien nog niet iedereen bij stil.

Welke ‘verwisselingen’ komen er nog meer vaak voor? Wat zijn risicofactoren en wat zijn risicobeperkende maatregen? Dat wordt besproken in de geleerde les.

Het is makkelijk om incidenten van anderen te zien, maar moeilijk om eigen fouten te erkennen. Het VIM Platform biedt (anoniem) inzicht in incidenten, zodat we de kans krijgen om van onze eigen fouten te leren.

VIM-melding maken

Al deelnemer van het VIM Platform? Log in om een VIM-melding te maken.

Nog geen account?
Probeer vrijblijvend het VIM Platform nu de eerste 6 maanden gratis. U zit niet aan een abonnement vast. U bent vrij om vervolgens te kiezen voor een jaarabonnement van slechts € 6 per maand per persoon (exclusief btw).

Direct inloggen

Het VIM-team

Britt Mulleners

Preventieadviseur
Preventieadviseur Britt Mulleners
06 81 05 82 66britt.mulleners@vvaa.nl

Vayip Öztürk

Senior consultant
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen