Inloggen

Zwangerschap en geboorte

VvAA zorgverzekering

Gefeliciteerd met uw zwangerschap

Een bijzondere gebeurtenis waar veel bij komt kijken. Op deze pagina vindt u meer over het kiezen van een verloskundige, kraamzorg regelen, kraampakket aanvragen, bevalling en uw kind bijschrijven op uw polis.

Verloskundige kiezen 

Zodra u weet dat u zwanger bent

Met uw vragen kunt u terecht bij een verloskundige die u tijdens de zwangerschap begeleidt. Als u zwanger bent, dan kunt u zonder verwijzing een afspraak maken bij een verloskundige. De verloskundige begeleidt u tijdens de zwangerschap en bereidt u voor op de bevalling. Sommige huisartsen leveren ook verloskundige zorg. In dat geval kunt u natuurlijk ook bij uw eigen huisarts terecht.
 
 
Uw beroep als verloskundige | VvAA

Kraamzorg regelen

Zo snel mogelijk, uiterlijk week 16 van uw zwangerschap

Als u zwanger bent, heeft u recht op kraamzorg. Tijdens die bijzondere periode vlak na de bevalling geeft de kraamverzorgende moeder en kind zorg. Wij adviseren u om zo snel mogelijk (uiterlijk de 16e week van uw zwangerschap) kraamzorg aan te vragen wanneer u weet dat u zwanger bent. U kunt de volgende stappen nemen om kraamzorg te regelen:
 
  • Zoek via de Zorgzoeker met uw postcode en huisnummer eenvoudig een kraamzorgorganisatie bij u in de buurt.
  • Als u een kraamzorgorganisatie heeft gevonden. Neem contact op met de kraamzorgorganisatie om de aanvraag te regelen. De contactgegevens van de kraamzorgorganisaties staan in de Zorgzoeker
  • Heeft u de kraamzorg aangevraagd? Dan regelt de kraamzorgorganisatie uw aanmelding. Vaak dient een kraamzorgorganisatie de declaratie direct bij ons in. Stuurt de kraamzorgorganisatie de declaraties naar u toe? Dan kunt u deze zelf indienen via MijnVvAAzorgverzekering of de VvAA-app.
  • Heeft u nog vragen? Dan helpt de VvAA Kraamzorg Service u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 06.
 
Vergoeding kraamzorg ▹
 

Snel uw kraamzorg regelen

U kunt via de zorgzoeker met uw postcode eenvoudig een kraamzorgorganisatie bij u in de buurt zoeken.
 
Zoek een kraamzorgorganisatie ▹

Kraampakket aanvragen

Uiterlijk week 30 van uw zwangerschap

In het kraampakket zitten producten die onmisbaar zijn bij een thuisbevalling en de kraamweek. Vraagt u het pakket voor de 30e week van uw zwangerschap aan? Dan krijgt u het kraampakket uiterlijk in de 34e week van uw zwangerschap thuisbezorgd.

Wordt het kraampakket vergoed?

Heeft u een aanvullende verzekering Plus of hoger? Dan krijgt u het kraampakket vergoed. U kunt zelf kiezen of u voor het duurzame of het standaard kraampakket gaat. Bent u niet aanvullend verzekerd? Dan kunt u zelf een kraampakket kopen. Dit kan via ons met korting of bij een drogist of apotheek bij u in de buurt. Bekijk de vergoeding van het kraampakket.

Wat is het verschil tussen een duurzaam en standaard kraampakket?

Wij raden u het duurzaam kraampakket aan. In het duurzaam kraampakket zitten herbruikbare producten, zoals een wasbare onderlegger en broekjes. Ook zit er een Cord ring (non-latex) in om de navelstreng af te binden. De producten zijn ecologisch en biologisch afbreekbaar. Bekijk het duurzaam kraampakket. In het standaard kraampakket zitten geen herbruikbare producten. Daarin vindt u bijvoorbeeld 10 onderleggers en 15 inlegverbanden. Bekijk de inhoud van het standaard kraampakket
 
Kraampakket aanvragen ▹
 

Of kraampakket zelf kopen ▹

Zwangerschap en geboorte | Zorgverzekering | VvAA

Bevalling

Uw bevalling kan thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis plaatsvinden. Dit is afhankelijk van uw situatie en behoefte. In de meeste gevallen kunt u ook zelf kiezen of en welke pijnbestrijding u wilt. Houd er rekening mee dat u soms een eigen bijdrage of uw eigen risico moet betalen.
 
Vergoeding zwangerschap en bevalling ▹

Uw kind bijschrijven op de polis

Na de bevalling 

Bent u bevallen? Gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. Schrijf uw baby binnen vier maanden na de bevalling bij op de polis, zodat hij/zij ook verzekerd is voor zorgkosten. Kinderen hoeven tot hun 18e verjaardag geen premie te betalen voor hun  zorgverzekering. U meldt uw zoon of dochter eenvoudig bij ons via ‘Mijn verzekeringen’ in MijnVvAAzorgverzekering.  
 
Uw baby aanmelden ▹
Zwangerschap en geboorte | Zorgverzekering | VvAA

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Wat moet u doen als uw kraamzorgorganisatie wegvalt?

Neem dan contact met onze VvAA Kraamzorg Service op. Zij helpen u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 06.

2. Wat moet u doen als u geen kraamzorgorganisatie kunt vinden?

Neem dan contact met onze VvAA Kraamzorg Service op. Zij helpen u graag. Zij zijn bereikbaar op 088 668 97 06.

3. Moet u uw zwangerschap doorgeven aan VvAA?

U bent niet verplicht om uw zwangerschap door te geven aan VvAA. Wel kan het Service Center u helpen met vragen over zorg en vergoedingen. U kunt ons Service Center bereiken op 030 639 64 00.

4. U bent al meer dan 16 weken zwanger en nog geen kraamzorg geregeld. Wat kunt u het beste doen?

Schrijf u dan zo snel mogelijk in bij een kraamzorgorganisatie. Via de zorgzoeker kunt u een kraamzorgorganisatie vinden. Kunt u geen kraamzorgorganisatie meer vinden? Neem dan contact met de VvAA Kraamzorg Service op via 088 668 97 06.

5. Betaalt u eigen risico voor kraamzorg?

U betaalt voor kraamzorg geen eigen risico.

6. Betaalt u voor kraamzorg een eigen bijdrage?

U betaalt voor kraamzorg wel een eigen bijdrage. Bekijk voor meer informatie de vergoeding Kraamzorg.