Teamcoaching
Het vertrekpunt van de teamcoaching is een telefonische intake en een vragenlijst die we u toesturen. Zo kunnen we uw tijd tijdens de bijeenkomst met de vakgroep/praktijk optimaal benutten. We zoomen in op de twee lagen van samenwerking die je in iedere vakgroep/praktijk tegenkomt.
De eerste laag, de bovenstroom, is die van de structuren en de concrete, tastbare aspecten. Denk daarbij aan de gezamenlijke visie, de taakverdeling, de planning en uitvoering van het onderlinge overleg, de verslaglegging, de rapportage. De tweede laag, de onderstroom, is de laag van de samenwerkingsprocessen binnen de vakgroep/praktijk. Hierbij gaat het om aspecten als openheid, vertrouwen, voor elkaar klaar staan, gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Een goede bovenstroom kan alleen werken wanneer er sprake is van een gezonde onderstroom en vice versa.
De ervaring leert dat de kunst van goed samenwerken is gelegen in het regelmatig met elkaar identificeren en bespreken van de belangrijkste patronen. Dat vereist dat de collega’s in staat zijn om van buitenaf naar hun eigen vakgroep/praktijk te kijken, vast te stellen wat hen opvalt en hun beleving in plaats van hun oordeel daarbij naar voren brengen. Vervolgens wordt vastgesteld welke verbeteringen er t.a.v. de samenwerking en communicatie dienen te worden doorgevoerd. We doorlopen de volgende stappen:
Beleving
Inventariseren van de huidige beleving van de samenwerking en organisatie binnen de praktijk. Iedere maat geeft aan wat volgens hem/haar op dit moment binnen de praktijk goed loopt en wat beter moet. Dat heeft zowel betrekking op de boven- als de onderstroom.
Analyse
Willen de collega’s de samenwerking goed houden en optimaal communiceren, dan is het ontdekken en benoemen van de samenwerkingspatronen essentieel. Het zijn gedragingen, gedachten en gevoelens van collega’s die inslijten en de samenwerking bepalen.
Ambitie en tools
Wat moeten en willen we veranderen om de bovenstaande verbeterpunten structureel op te lossen? En wat is daarvoor nodig?
Plan
Opstellen van praktische werkafspraken die uitgezet zijn in de tijd en vastgemaakt aan individuele maten die de voortgang van de betreffende afspraak bewaken
Het is niet realistisch te veronderstellen dat de vraagstukken van de vakgroep/praktijk met één bijeenkomst opgelost en uit de wereld zijn. Het zal een continu proces zijn dat onderhoud blijft vergen. Wel moet de bijeenkomst de volgende concrete resultaten opleveren:
- Open en opbouwend beschouwen van de organisatie en onderlinge samenwerking.
- Tips en adviezen over de spelregels voor een goede samenwerking en onderhoud van de samenwerking.
- Concrete afspraken over organisatie van en samenwerking binnen de vakgroep/praktijk.