Teamcoaching

Helpt bij samenwerken

Een vrouw met blonde krullen zit op een stoel en op de achtergrond is een teamcoach met drie personen aan het praten.

Met een teamcoach ontdekt u de kwaliteiten en valkuilen van uw samen­werking. U gaat resultaat­gericht in gesprek over de gezamenlijke doel­stelling, rol­verdeling, nakomen van afspraken, ruimte voor autonomie en de onder­linge dynamiek, waardoor het begrip en vertrouwen toeneemt.

Adviesgesprek aanvragen

Teamcoaching

U en uw collega’s zijn bekwame professionals. Iedereen bezit de kennis en vaardigheden die nodig zijn om constructief, effectief en met plezier samen te werken. In de praktijk ziet u echter iets anders. Onderlinge verwijten. Óver in plaats van met elkaar praten. Frustrerende vergaderingen. Niet naleven van afspraken. Doelen die niet of zonder plezier worden behaald. Teamcoaching helpt dit positief te veranderen.

Ineffectieve patronen doorbreken

De teamcoach legt de essentie van het probleem op tafel. Daardoor is nieuw perspectief en verandering mogelijk. Uw team werkt met de coach aan de synergie tussen doelen, taakverdeling en individuele drijfveren.

Van stagnatie naar beweging dankzij teamcoaching

De teamcoach biedt inzicht en handvatten in het doorbreken van niet goed werkende interactiepatronen. Dit maakt de samenwerking daadkrachtiger en werkoverleggen constructiever, het onderlinge begrip neemt toe en de sfeer verbetert. De balans en het vertrouwen in het team herstellen zich.

Aanleidingen om een teamcoach in te schakelen:

 • Hoe worden we (weer) één team na ingrijpende veranderingen intern of extern.
 • Hoe willen we ons positioneren in het ziekenhuis en daarbuiten.
 • We houden ons niet aan afspraken.
 • We praten meer over elkaar dan met elkaar.
 • Overleggen zijn energievreters.
 • We willen onze energie in de patiënt in plaats van in onderling gedoe steken.
 • We willen elkaars kwaliteiten beter kennen en benutten.
 • Gedoe belemmert een goede en plezierige samenwerking.

Verder komen met teamcoaching

Ook als de onderlinge samenwerking lekker verloopt, als de communicatie klopt en de teamleden goed in hun vel zitten, waardoor de patiënt optimaal wordt begeleid, vinden teams het fijn om met elkaar te onderzoeken waar ruimte voor ontwikkeling zit. Tijd om te reflecteren. Met elkaar te dromen over wat nog kan. Dynamiek blijft er immers altijd in een team. Ook dan is teamcoaching effectief.

Adviesgesprek aanvragen

Praktijkcasus: De Helende Meesters

Binnen de praktijk De Helende Meesters verloopt de samenwerking steeds stroever. Om te voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt, schakelt een van de praktijkhouders een teamcoach van VvAA in.

Bekijk de casus

Voordelen teamcoaching

 • Inzicht en begrip voor elkaars gedragsstijlen

 • Constructieve, resultaatgerichte samenwerking

 • Handvatten voor effectieve interactie

 • Focus op wat wél werkt in het team

 • De onderlinge sfeer verbetert

Voor wie?

Of u nu in de eerste of tweede lijn werkt, VvAA teamcoaching reikt uw team de handvatten aan om weer goed (samen) te werken. Onze coaches worden dagelijks ingeschakeld door:

 • Eerstelijns praktijken, zoals fysiotherapeuten, huisartsen, tandartsen.
 • Eerstelijns samenwerkingsverbanden en gezondheidscentra.
 • Tweedelijns vakgroepen in ziekenhuizen, ZBC’s of behandelcentra.

Teamcoaching helpt uw team be­stand te worden/blijven tegen de dage­lijkse uit­­da­gingen, zoals het als­­maar veranderende zorg­­veld, op­lopende werk­­druk, wijzigingen in de team­­samen­­stelling (ook door uitval bij ziekte), verande­ring van werk­­vorm (associatie, disso­ciatie) en matige effecti­viteit in onder­linge commu­nicatie.

Inzicht krijgen in uw eigen succesfactoren

Ook voor teams waarin het goed loopt, kan teamcoaching nuttig zijn. Om die goede dynamiek te behouden, is inzicht in de succesfactoren heel belangrijk. Alleen dan kan uw team de succesfactoren bewust blijven inzetten.

Aanpak

Constructieve en concrete resultaten in diverse vormen

De eerste stap is aan u: u geeft aan dat u informatie wilt over uw teamcoaching-traject. Een VvAA teamcoach neemt telefonisch contact met u op. Tijdens deze vrijblijvende intake inventariseren we wat er speelt. Op basis daarvan ontvangt u onze offerte, met een voorstel voor teamcoaching-sessies op maat.

In een vrijblijvend adviesgesprek adviseren we u met welke aanpak uw team het meest gebaat is.

Dit levert het op

Teamcoaching biedt inzicht, verbinding en ontwikkeling op het gebied van:

 • Concrete visie en doelstellingen.
 • Evenwichtige rolverdeling met duidelijke verantwoordelijkheden.
 • Het constructief bespreken van conflicten.
 • De voorkeursstijl van communicatie en gedrag.
 • Duurzame inzetbaarheid, werkplezier behouden of hervinden.

Alles onder één dak

Ligt het probleem van uw team ook nog op een ander vlak? Dan kunnen wij u ‘binnens­huis’ door­ver­wijzen naar een jurist, belasting­adviseur, bedrijfs­kundig adviseur of verzuim­specialist van VvAA.

Annette van Ginkel

Teamcoach

 • Constructief
 • Samenwerkings­vraagstukken
 • Leider­schap

Vakgroepen, maatschappen en praktijken in de eerste en de tweede lijn schakelen Annette in voor vraagstukken rond persoonlijke en teamontwikkeling. Thema’s waarbij zij graag begeleidt zijn: leiderschap, missie, visie, communicatiestijl, energiebalans, en samenwerking. Annette is een bevlogen en kundige coach die het onbesprokene op een prettige manier bespreekbaar maakt. Zo helpt zij individuen en teams om het vertrouwen in zichzelf/elkaar te herstellen - en daarmee de communicatie, samenwerking en effectiviteit.

“Als ik ergens kom, komt er beweging. Mijn aanpak is positief verbindend, constructief, ideeënrijk en ontwikkelingsgericht. Ik ben inzetbaar voor thema’s als vitaliteit & energiebalans, veranderen, vergaderen of samenwerken zonder gedoe. Als ‘compassievol-kritische’ sparringpartner/adviseur/coach word ik ook vaak gevraagd bij vertrouwelijke kwesties, zakelijke vraagstukken en emotioneel beladen situaties. Daarnaast werk ik als IFMS-gespreksbegeleider, zowel individueel als in de vakgroep.”

Gesprek aanvragen

Paulien Schwencke

Teamcoach

 • Methodisch
 • Zorg­vuldig
 • Relatie­gericht

Paulien is een zeer ervaren teamcoach en procesbegeleider voor teams en vakgroepen in zowel eerste als tweede lijn. In korte tijd weet zij een klimaat te scheppen voor een effectief verandertraject. Kenmerkend voor de stijl van Paulien is dat zij warm én direct, pragmatisch en systemisch werkt. Zij wordt gevraagd voor uiteenlopende ontwikkelingsvraagstukken.

"Ik kan worden ingezet bij conflicten in teams waar herstel van de relatie nodig is om een al goede samenwerking te versterken. Daarnaast begeleid ik met veel plezier beleidsdagen waarbij de focus vaak op een toekomstgerichte visie ligt. Mijn aanpak is verbindend, open en waar nodig diepgaand. Daarbij ben ik gericht op wat wél werkt."

Gesprek aanvragen

Pamela te Kulve

Teamcoach

 • Ervaringsleren
 • Daad­krachtig
 • Plezier

Pamela is een zeer bevlogen teamcoach en procesbegeleider. Ze heeft ruime ervaring in het werken met teams en groepen waarbinnen verschillende belangen sterk uiteen kunnen lopen. Ze verdiept zich met plezier in complexe (team)vraagstukken waar spanning op zit. Zij werkt in nauwe samenwerking met vakgroepen, maatschappen en praktijken aan diverse ontwikkelthema’s. Daarnaast begeleidt ze IFMS-gesprekken zowel individueel als in de vakgroep en is ze actief als facilitator voor projectgroepen vanuit Zin in Zorg.

"Ik begeleid teams bij het verenigen van tegengestelde belangen, aanboren van daadkracht en samen de juiste weg inslaan. Mijn stijl: nieuwsgierig, ontwikkelingsgericht, ervaringsleren, uitnodigend, positief prikkelen en vlot naar de kern met oog voor de gezamenlijke taak."

Gesprek aanvragen

Jacqueline Laan

Teamcoach

 • Progressie­gericht
 • Positief
 • Ver­bindend

Jacqueline is een zeer ervaren teamcoach met een organisatiekundige achtergrond. Zij is geïntrigeerd door de uitdaging organisatievraagstukken en gedrag met elkaar in lijn te brengen. Ze werkt vanuit de positieve psychologie en creëert een context van vertrouwen en veiligheid. Jacqueline ondersteunt praktijken, vakgroepen of maatschappen in het samenwerken en leren dealen met verschillen, veranderingen en gedoe. Daarnaast is ze IFMS-gespreksbegeleider, zowel individueel als in de vakgroep, en is ze intervisiebegeleider.

“Het werken in een team brengt zo zijn uitdagingen met zich mee: “Werken we wel aan hetzelfde doel, wie is eigenlijk van welke taak en hoe gaan we om met de verschillen in bijdrage aan het teamwork? Het gedoe kan maar beter op tafel liggen, zodat we samen het gesprek kunnen voeren. Ik werk vanuit het principe ‘meerzijdige partijdigheid'. Binnen een systeem van een groep mensen zijn patronen in gedrag ontstaan waarvan sommige patronen niet (meer) bijdragen aan een optimale communicatie en samenwerking. Mijn coaching richt zich dan ook op bewustwording van deze patronen zodat er weer groei en beweging komt”. 

Gesprek aanvragen

Jacqueline Mooij

Teamcoach

 • Open stijl
 • Scherp­zinnig
 • Empathisch

Jacqueline Mooij is een zeer bevlogen en hands-on teamcoach en procesbegeleider met ruime ervaring binnen de zorg. Kenmerkend voor Jacqueline is haar enthousiaste en open stijl, ze creëert hiermee een fijne sfeer en lerende omgeving. Hierbij weet zij de juiste balans te vinden tussen een gezonde dosis humor en zeggen waar het op staat. Jacqueline kijkt naar kansen en mogelijkheden en weet teams hierin mee te nemen. Het vergroten van onderling begrip en elkaar écht verstaan zijn belangrijke ingrediënten in haar sessies.

Zij werkt in nauwe samenwerking met vakgroepen, maatschappen en praktijken aan diverse ontwikkelthema’s. Daarnaast begeleidt ze IFMS-gesprekken zowel individueel als in de vakgroep.

"Vanuit een systemische benadering begeleid ik teams in het versterken van zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid. De groep zelf aan het werk zetten op het doel en tegelijkertijd werken met datgene wat zich aandient. Daar zit de bewustwording en het leermoment. Vanuit de gedachte dat wat in de sessies aan de oppervlakte komt ook de realiteit op de werkvloer is. En daar waar nodig duiken we meer de diepte in. Mijn aanpak is eerlijk, no-nonsense, betrokken en ontwikkelingsgericht." 

Gesprek aanvragen

Persoonlijke coaching

Bent u juist op zoek naar een persoonlijke coach? Kijk dan welke coach in uw omgeving u het beste kan helpen.

Vragen?

Wij helpen graag. Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. Of stuur een bericht.

VvAA Teamcoaching
030 601 63 00
VvAA Teamcoaching
teamcoaching@vvaa.nl
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen