Blog

Medische aan­sprakelijk­­heid en werken in of buiten een ziekenhuis

6 februari 2024
Leestijd 4 min

Als medisch specialist of medicus werkzaam in een ziekenhuis bent u verzekerd via de centrale beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering van het ziekenhuis of van de zorginstelling. Er zijn in Nederland enkele verzekeraars die zorg­organisaties zoals ziekenhuizen verzekeren tegen de financiële risico’s van medische aansprakelijkheid. Een eventuele claim zal in deze gevallen via het ziekenhuis of de zorginstelling afgehandeld worden. Maar let op: dat is niet altijd zo.

Centrale beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ziekenhuisverzekeraars hanteren een zogenoemde 'paraplu-dekking', een andere benaming voor de centrale beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering. Deze verzekering biedt dekking tegen schade veroorzaakt door zorgverleners tijdens de uitoefening van hun (medische) beroep of bij andere taken die zij uitvoeren ten behoeve van het ziekenhuis. Deze ‘paraplu-dekking’ betreft alle aansprakelijkheid binnen het ziekenhuis. Dus niet alleen de aansprakelijkheid van de medisch specialisten. Ook bijvoorbeeld coassistenten, verplegend personeel en vrijwilligers vallen onder de dekking van die verzekering.

Dit geldt ook voor schade veroorzaakt door niet-medisch handelen, zoals een valpartij als gevolg van een natte vloer of een organisatorische fout. Deze ziekenhuisverzekering kent een ruim maximaal verzekerd bedrag. Dat bedrag is over het algemeen voldoende voor de schades in enig jaar die er zijn in het ziekenhuis waarvoor aansprakelijkheid bestaat op jaarbasis.

Waarom een aanvullende aansprakelijkheids­verzekering?

Bij VvAA kunt u een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit is een verzekering die van pas komt wanneer het maximale verzekerd bedrag van het ziekenhuis in een bepaald verzekeringsjaar uitgeput is. Aanspraken die boven het verzekerd bedrag van het ziekenhuis of de instelling uitkomen worden niet uitgekeerd door de ziekenhuisverzekeraar. U kunt een beroep doen op uw aanvullende verzekering, voor de aanspraak die boven het maximale verzekerd bedrag uitgaat. Een eventueel eigen risico of eigen behoud (stoploss-drempel) van de zorginstelling is niet gedekt via deze verzekering. Deze verzekering kan alleen bestaan als er een onderliggende aansprakelijkheidsverzekering voor een ziekenhuis of de zorginstelling bestaat.

Deze aanvullende aansprakelijkheidsverzekering biedt aanvullende dekking in alle ziekenhuizen waar u werkzaam bent. Het biedt ook een aanvullende dekking op een instellingenpolis. Dat is aan de orde wanneer u bijvoorbeeld een dag per week werkt in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC).

Bent u zzp’er of werkt u buiten uw ziekenhuis?

Bent u zzp’er in de zorg? Bent u er dan ook bewust mee bezig hoe u zich nu moet verzekeren voor uw eventuele medische aansprakelijkheid?

Wanneer u werkzaam bent in een ziekenhuis, dan bent u in principe verzekerd via de centrale aansprakelijkheidsverzekering van het ziekenhuis. Datzelfde geldt overigens als u werkzaam bent in een abortuskliniek, of in een verpleeginrichting of een GGZ-instelling of instelling voor verstandelijk gehandicapten. In de standaard overeenkomst van opdracht staat daar ook een passage over. Bespreekt u dat wel altijd met uw opdrachtgever.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Overige instellingen hebben over het algemeen ook gewoon een instellingsbrede (‘centrale’) aansprakelijkheidsverzekering, waarbij zzp’ers zijn meeverzekerd. Maar soms ook niet. Dan staat expliciet in de overeenkomst die de zzp’er met de instelling sluit, dat de zzp’er zelf voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet zorgen. Maakt u daar goede afspraken over. Zeker wanneer u een snijdend beroep heeft, is het vaak niet eenvoudig om een eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering te regelen.

Ook wanneer u naast uw baan als medisch specialist in een ziekenhuis of instelling werkzaamheden doet die niet vanuit het ziekenhuis of de instelling georganiseerd/gecoördineerd worden. In dat geval moet u voor die werkzaamheden waarschijnlijk zelf een verzekering regelen.

Zorgverleners in de eerstelijn moeten altijd een eigen verzekering hebben. Vaak werken ze op meerdere locaties, denk aan waarnemingen en werkzaamheden op een huisartsenpost. Voor deze werkzaamheden heeft de zzp'er de eigen aansprakelijkheidsverzekering en is niet afhankelijk van het bestaan van een aansprakelijkheidsverzekering op die locaties.

De ervaring van een zzp’er

Als zorgprofessional wil je goed verzekerd zijn wanneer je onverhoopt een claim van een patiënt krijgt. Een psychiater werkt als zzp’er bij een grotere ggz-instelling. Lees over zijn zoektocht naar passende beroeps­aansprakelijkheid.

Naar het artikel

Samenwerken in de zorg

Waar eerste- en tweedelijns beroepsbeoefenaren met elkaar samenwerken moeten afspraken gemaakt worden en moet goede verzekeringsdekking geregeld worden. Partners in de keten zijn zelf in principe aansprakelijk voor wat zij in de keten fout doen. Stel een medisch specialist en een huisarts besluiten samen te gaan werken in de praktijk van de huisarts voor het leveren van bepaalde zorg. De medisch specialist is verantwoordelijk voor de door hem of haar geleverde zorg. Als die zorg niet vanuit het ziekenhuis is georganiseerd of gecoördineerd, dan valt een claim niet onder de ‘paraplu-verzekering’ van het ziekenhuis. Tegelijk is het maar de vraag of die zorg dan wél is gedekt op de polis van de huisartsenpraktijk. Want daarop is in de regel enkel de verzekerde huisartsenzorg gedekt.

Eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij samenwerking

Het beste kan de medisch specialist zelf zorgdragen voor zijn aansprakelijkheidsverzekering bij werkzaamheden buiten het ziekenhuis. Dat is ook belangrijk voor de huisartsenpraktijk waarbinnen de medisch specialist zorg levert. Want ook de huisarts zal mogelijk aansprakelijk worden gesteld, de zorg is immers vanuit de huisartsenpraktijk verricht. Dan is goede verzekeringsdekking voor alle partijen én voor de patiënt een must.

Maak dus goede samenwerkingsafspraken en leg ze vast. Dat is belangrijk, zodat iedereen goed verzekerd is bij samenwerking in de zorg.


Disclaimer: aan dit artikel kunt u geen rechten ontlenen.

Over de auteur

Corien Hofstra

Zij werkt sinds 2009 bij VvAA en heeft vanaf dat moment de aansprakelijk­heids­verzekeringen en rechts­bijstand­verzekeringen voor medici en paramedici onder haar hoede als productmanager. Corien is van huis uit jurist, maar in haar rol als productmanager kijkt zij vooral naar de mogelijkheden goede beroeps­verzekeringen te bieden, passend bij de belangen en wensen van onze leden.

Corien Hofstra

Wij helpen graag

Heeft u vragen of wil u juridisch advies? Bel dan met onze Juridische servicedesk, bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.

Juridische servicedesk
030 247 49 99
Bel ons
Verzekeringen
Beroepsaansprakelijkheid

Meer lezen?

Zorgondernemer zit in haar praktijkruimte achter de computer om haar arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers te regelen.
5 maart 2024
Leestijd 1 min

De meerwaarde van uw jaarlijkse financiële check-up

Het jaarlijkse onderhoudsgesprek is een vast contactmoment met uw persoonlijk financieel adviseur. Samen neemt u uw inkomens-, gezins- en werksituatie door.

Close-up van instrumenten van een tandarts in een tandartsenpraktijk
27 februari 2024
Leestijd 6 min

Uitloop en inloop

Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is inloop en uitloop belangrijk, omdat bij overstappen een hiaat in de dekking kan ontstaan.

Groep studenten op wintersport
7 februari 2024
Leestijd 2 min

Onze tips voor een ontspannen wintersport

De voorjaarsvakantie komt er nu snel aan en met onze tips bent u helemaal klaar voor een ontspannen wintersport.

Jonge dame met rood haar checkt haar zorgapp
18 oktober 2023
Leestijd 1 min

Verbeterde MijnVvAAZorgverzekering

Gebruikt u MijnVvAAZorgverzekering al? Dan heeft u misschien gemerkt dat we de meestgebruikte mogelijkheden in een nieuw jasje hebben gestoken.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen