Zzp: hoe zit het ermee?

Werken met of als zelfstandige(n) in de zorg

Overleg medisch team

Het zzp-thema houdt het zorgveld al jaren bezig. Met onduidelijkheid over het al dan niet doorgevoerde nieuwe maatregelen en de handhaving daarvan. Ondertussen werken steeds meer zorgverleners als zzp’er. 

Online-minicollege

Zzp’ers in de zorg in tien minuten

 • Wat is een zzp’er? En wat een dienstbetrekking?
 • Wat bepaalt of iemand zzp’er is of zelfstandige?
 • Waarvoor is dat onderscheid eigenlijk van belang?
 • Is zelfstandigheid hetzelfde als ondernemerschap?

Modelovereenkomst

De beoordeling of er sprake is van zelfstandigheid of een dienstbetrekking kan eigenlijk alleen maar achteraf plaatsvinden. Op basis van alle relevante feiten en omstandigheden. Dat is natuurlijk erg lastig voor partijen. De zogenoemde 'modelovereenkomsten' geven houvast vooraf.

Ontwikkelingen

Erik van Dam, senior adviseur Kennismanagement en Netwerken
In 2023 verwacht ik meer handhaving door de Belastingdienst. Laat u niet verrassen en ga voor een samenwerking die toekomstbestendig is.

Zzp'er in de zorg

Goed geregeld

Bent u werkzaam als zzp’er in de zorg? Dan is het van belang dat u op de hoogte bent en dat onder meer uw juridische en financiële zaken goed geregeld zijn. De zzp-adviseurs van VvAA ondersteunen u hierbij.

Aanvragen adviesgesprek

Zzp'ers in uw praktijk

Goed geregeld

De zorgprofessionals zijn de drijvende kracht in uw praktijk of instelling. Daarom ondersteunen de ondernemersadviseurs van VvAA u ook bij het werken met zzp’ers, onder meer op juridisch en fiscaal gebied.

Aanvragen adviesgesprek

Podcast: Succesvol Ondernemen

In de VvAA-podcastserie Succesvol Ondernemen behandelen we actuele onderwerpen en relevante ontwikkelingen in het zakelijk bestaan van een zorgprofessional. Van de start of overname van een praktijk tot het zzp-schap. U beluistert alle afleveringen via uw favoriete podcast-app.

Gerelateerde artikelen

Man en vrouw doen administratie in praktijk
18 oktober 2023
 • 18 oktober 2023
 • Leestijd 2 min

Nieuwe zzp-wet geen abc’tje

Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte op 6 oktober 2023 het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ (Vbar) bekend. Het voorstel beschrijft een nieuw toetsingskader om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Maar helaas lijkt het geen ‘abc’tje’ te worden.

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.
18 augustus 2023
 • 18 augustus 2023
 • Leestijd 1 min

Beperking zzp-mogelijkheden Belastingdienst raakt VvAA-overeenkomsten niet

De Belastingdienst trekt per 1 januari 2024 de goedkeuring in van modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging. Dat meldt de fiscus op zijn website. De wijziging volgt na een uitspraak van de Hoge Raad in de zaak van vakbond FNV tegen Deliveroo.

Man en vrouw doen administratie in huis
14 juni 2023
 • 14 juni 2023
 • Leestijd 3 min

Moderne dagloners: werken als zzp’er te veel beperkt door wet DBA?

Vroeger kwamen dagloners op de boerderij of in de haven kijken of er werk was, nu gaan werkgevers kijken of er zzp’ers zijn die het werk kunnen doen. VvAA maakt zich samen met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) sterk om te voorkomen dat werken als zzp’er te veel wordt beperkt in de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).

Bedrijfsarts praat in haar behandelkamer met een patiënt
14 juni 2023
 • 14 juni 2023
 • Leestijd 2 min

Nieuw zzp-regime: kabinet zet flexibele schil in de zorg onder druk

Op 7 juni 2023 debatteerde de vaste Kamercommissie SZW met minister Van Gennip (SZW) en staatssecretaris Van Rij (Financiën) over het werken met en als zelfstandige(n). Ook wel het 'zzp-debat'. De bewindspersonen stuurden in de week voorafgaand aan het debat een lijvige brief naar de commissie waarin zij de eerdere vragen van de commissieleden beantwoordden. Zowel in de brief als in het debat werd bevestigd dat de flexibele schil in de zorg op de tocht staat.

Kantoor Belastingdienst
16 februari 2023
 • 16 februari 2023
 • Leestijd 1 min

Nieuwe zzp-modelovereenkomsten voor verloskundigen, gz-psychologen en mondzorgverleners

In januari en begin februari van dit jaar deelde de Belastingdienst zijn positieve oordeel met VvAA over de nieuwe zzp-modelovereenkomsten. Deze overeenkomsten voor verloskundigen, gz-psychologen en mondzorgverleners werden eerder aan hen voorgelegd, in samenwerking met een aantal beroepsorganisaties.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen