Werken in de zorg: loondienst en zzp
- 10 maart 2023
- Leestijd 3 min
Je hebt je papiertje in ontvangst genomen en kan niet wachten om aan de slag te gaan! Maar doe je dat als zorgprofessional in loondienst, of start je als zelfstandige? Lees waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een carrière in loondienst of wanneer je als zzp’er begint.
Werken als zzp in de zorg
Ben je ondernemend ingesteld en kies je voor een carrière als zelfstandige? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Zo weet je waar je aan toe bent wanneer je gaat werken als zzp’er in de zorg.
Voordelen werken als zzp'er
Je bepaalt zelf je eigen werktijden, uurtarief en vaak ook je eigen cliënten of patiënten.
Je kan ervoor kiezen om voor verschillende opdrachtgevers te werken. Zo heb je meer variatie in je werk en doe je meer kennis en ervaring op.
Je jaagt je eigen droom na! Je focust op je eigen visie en niet op die van je werkgever.
Word je langdurig ziek of raak je arbeidsongeschikt? Dan is er geen vangnet vanuit de overheid.
Heb je geen opdracht, dan heb je ook geen inkomen. En het binnenhalen van opdrachten, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Ook op administratief gebied moet je veel zelf bijhouden.
Het is misschien nog een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er bouw je geen pensioen op. Dit moet je zelf regelen. Denk er dus aan om bijvoorbeeld elke maand wat geld opzij te zetten voor dat potje voor later.
Verzekeringen voor zzp'ers
Werk je voor een werkgever, dan heb je de luxe dat je verzekeringen op zakelijk gebied geregeld zijn. Als zzp’er moet je hier zelf aan denken. De belangrijkste verzekeringen voor jou als zzp'er hebben we op een rij gezet.
Werken in loondienst
Wat zijn voor jou als zorgprofessional de voordelen van werken voor een werkgever en waar moet je op letten? Wij hebben het op een rij gezet. Dit zijn onze tips.
Voordelen werken in loondienst
Je hebt de zekerheid van een stabiel salaris: voor jou geen verrassingen wat er elke maand op je rekening staat.
Je werkgever betaalt de premies van jouw werknemersverzekeringen, die beschermen je tegen inkomensverlies bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte.
Ook regelt je werkgever je pensioen. Scheelt veel extra papierwerk!
Je bent niet flexibel in het indelen van je uren of de dagen die je werkt. Ook een vrije dag opnemen, moet je vaak ruim van tevoren regelen.
Je werkt vaak volgens de processen die zijn opgesteld door jouw werkgever. Houd er rekening mee dat je dus minder inspraak hebt in de manier waarop jij je werk uitvoert.
Gaat het financieel minder goed met het bedrijf waar je voor werkt? Dan loop je het risico om ontslagen te worden.
Verzekeringen in loondienst
In sommige gevallen verzekert een werkgever de beroepsrisico’s: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor claims, een beroepsrechtsbijstandverzekering voor (tucht)klachten en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Nu is dat lang niet altijd het geval, dus goed om dit voor jezelf uit te zoeken.
Heb jij minder dan 5 jaar geleden je eerste (para)medische studie (HBO/WO) afgerond? Als jong professional krijg je een aantrekkelijke premiekorting!
Ook een particuliere rechtsbijstandverzekering is het overwegen waard. Hiermee verzeker je jezelf tegen een probleem met je werkgever en tegen tucht-en klachtrecht. Kies voor een particuliere rechtsbijstandverzekering met in ieder geval de module Inkomen & Arbeid.
Lees meer over het regelen van verzekeringen na je studie.
Tip: check je arbeidsovereenkomst
Ga je in loondienst, zorg dan dat je weet wat je arbeidsovereenkomst inhoudt voordat je tekent. Welke rechten en plichten gelden er voor de werkgever en voor jou? En welke arbeidsvoorwaarden bieden ze je aan? Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding, opleidingsbudget of mobiele telefoon.
Adviesgesprek
Heb je vragen over je arbeidscontract of loonstrook? Onze juristen en salarisadviseurs helpen je graag.