Blog

Werken in de zorg: loondienst of zelfstandig?

 • 30 november 2020
 • Leestijd 3 min

Je hebt je papiertje in ontvangst genomen en kan niet wachten om aan de slag te gaan! Maar doe je dat als zorgprofessional in loondienst, of start je als zelfstandige? Lees waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een carrière in loondienst of wanneer je als zzp’er begint.

Starten in loondienst

Wat zijn voor jou als zorgprofessional de voordelen van werken voor een werkgever en waar moet je op letten? Dit zijn onze tips.

Check je arbeidsovereenkomst

Ga je in loondienst, zorg dan dat je weet wat je arbeidsovereenkomst inhoudt voordat je tekent. Welke rechten en plichten gelden er voor de werkgever en voor jou? En welke arbeidsvoorwaarden bieden ze je aan? Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding, opleidingsbudget of mobiele telefoon.

Adviesgesprek

Heb je vragen over je arbeidscontract of loonstrook? Onze juristen en salarisadviseurs helpen je graag.

Adviesgesprek aanvragen

Regel je verzekeringen

In sommige gevallen verzekert een werkgever de beroepsrisico’s: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor claims, een beroepsrechtsbijstandverzekering voor (tucht)klachten en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Nu is dat lang niet altijd het geval, dus goed om dit voor jezelf uit te zoeken. Lees meer over het regelen van verzekeringen na je studie.

Ook een particuliere rechtsbijstandverzekering is zeker het overwegen waard. Hiermee verzeker je jezelf tegen een probleem met je werkgever en tegen tucht-en klachtrecht. Kies voor een particuliere rechtsbijstandverzekering met in ieder geval de module Inkomen & Arbeid.

Tip: Heb jij minder dan 5 jaar geleden je eerste (para)medische studie (HBO/WO) afgerond? Als jong professional krijg je een aantrekkelijke premiekorting!

Voor- en nadelen werken in loondienst

 • Je hebt de zekerheid van een stabiel salaris: voor jou geen verrassingen wat er elke maand op je rekening staat.

 • Je werkgever betaalt de premies van jouw werknemersverzekeringen, die beschermen je tegen inkomensverlies bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte.

 • Ook regelt je werkgever je pensioen. Scheelt veel extra papierwerk!

 • Je bent niet flexibel in het indelen van je uren of de dagen die je werkt. Ook een vrije dag opnemen, moet je vaak ruim van tevoren regelen.

 • Je werkt vaak volgens de processen die zijn opgesteld door jouw werkgever. Houd er rekening mee dat je dus minder inspraak hebt in de manier waarop jij je werk uitvoert.

 • Gaat het financieel minder goed met het bedrijf waar je voor werkt? Dan loop je het risico om ontslagen te worden.

Starten als zelfstandige

Ben je ondernemend ingesteld en kies je voor een carrière als zelfstandige? Houd hier rekening mee als je gaat werken als zzp’er in de zorg.

Regel je zakelijke verzekeringen

Werk je voor een werkgever, dan heb je de luxe dat je verzekeringen op zakelijk gebied geregeld zijn. Als zzp’er moet je hier zelf aan denken.

Beroepsaansprakelijkheid en beroepsrechtsbijstand

Als fysiotherapeut werk je voor en met mensen. Mensenwerk brengt risico’s met zich mee en door de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is de drempel voor patiënten om te klagen nog lager geworden. Verzeker jezelf tegen de gevolgen van een (tucht)klacht of claim met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsrechtsbijstandverzekering.

Arbeidsongeschiktheid

Stel, je krijgt een ongeval, wordt langdurig ziek of krijgt psychische klachten. Hoe zit het als zelfstandige dan met je inkomen? Met een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) dek je dit risico en hoef je je geen zorgen te maken als je langere tijd niet kunt werken.

Tip: Heb jij minder dan 5 jaar geleden je eerste (para)medische studie (HBO/WO) afgerond? Als jong professional krijg je een aantrekkelijke premiekorting!

Breng je administratie op orde

Als zzp’er heb je ook ondernemersverplichtingen. Denk aan je inkomen en uitgaven bijhouden, facturen sturen en je jaarstukken opstellen. VvAA helpt je daar graag mee. Onze adviseurs helpen je op weg, geven tips, stellen je jaarrekening op en verzorgen je belastingaangifte.

Voor- en nadelen werken als zzp'er

 • Je bepaalt zelf je eigen werktijden, uurtarief en vaak ook je eigen cliënten of patiënten.

 • Je kan ervoor kiezen om voor verschillende opdrachtgevers te werken. Zo heb je meer variatie in je werk en doe je meer kennis en ervaring op.

 • Je jaagt je eigen droom na! Je focust op je eigen visie en niet op die van je werkgever.

 • Word je langdurig ziek of raak je arbeidsongeschikt? Dan is er geen vangnet vanuit de overheid.

 • Heb je geen opdracht, dan heb je ook geen inkomen. En het binnenhalen van opdrachten, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Ook op administratief gebied moet je veel zelf bijhouden.

 • Het is misschien nog een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er bouw je geen pensioen op. Dit moet je zelf regelen. Denk er dus aan om bijvoorbeeld elke maand wat geld opzij te zetten voor dat potje voor later.

Meer lezen?

Een teamcoach begeleidt een team van vier collega's.Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling
18 augustus 2022
 • 18 augustus 2022
 • Leestijd 5 min

Teamcoaching: casus De Helende Meesters

In een huisartsenpraktijk werkte een team huisartsen niet meer lekker samen. Een teamcoach van VvAA hielp ze verder.