Blog

Werken in de zorg: loondienst en zzp

29 mei 2024
Leestijd 3 min

Je hebt je papiertje in ontvangst genomen en popelt om aan de slag te gaan! Start je een eigen praktijk, ga je in loondienst of word je zzp'er? We zetten de belangrijkste voors en tegens van die laatste 2 voor je op een rij in dit handige overzicht.

Een vrouw met een wit pak staat met een arm in haar zij in een gang

Werken als zzp'er in de zorg

Ben jij een ondernemend type? Is het in jouw beroepsgroep gewoon heel gebruikelijk om te zzp'en? In beide gevallen is het slim om de voors en tegens van het zzp'en naast elkaar te zetten. Dan zie je snel waar je mee te maken krijgt. 

Voordelen werken als zzp'er

 • Je bepaalt zelf je werktijden, uurtarief en vaak ook welke cliënten of patiënten je behandelt.

 • Je werkt voor verschillende opdrachtgevers. Zo heb je meer variatie in je werk en doe je meer diverse ervaring op.

 • Je bepaalt zelf voor welke organisaties je werkt en welke opdrachten je aanpakt. Zo heb je meer regie op doen wat bij je past.

Terugdringing schijnzelfstandigheid

Vanaf 1 januari 2025 start de Belastingdienst al met de handhaving op schijnzelfstandigheid. Voor zorgverleners wordt het dan lastiger als zzp’er aan de slag te gaan. Volg de trends en ontwikkelingen op onze zzp-themapagina.

Nadelen werken als zzp'er

 • Raak je arbeidsongeschikt, door bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk? Dan is er nu geen vangnet vanuit de overheid.

 • Heb je geen opdracht, dan heb je ook geen inkomen. En het binnenhalen van opdrachten, dat moet je zelf doen.

 • Je moet voor de Belastingdienst je administratie op orde hebben. Best even werk, maar het hoort erbij.

Ontdek wat VvAA voor je kan doen

Als je zzp't, moet je een aantal zaken zelf regelen. Zoals je zakelijke administratie, beroepsverzekeringen en inkomen als je langere tijd niet kunt werken. Onze adviseurs vertellen je graag meer.

Alles voor zzp'ers

Werken in loondienst

Wat zijn voor jou als zorgprofessional de voordelen van werken voor een werkgever en waar moet je op letten? Wij hebben het op een rij gezet. 

Voordelen werken in loondienst

 • Je hebt in de meeste gevallen de zekerheid van een stabiel salaris: voor jou geen verrassingen wat er elke maand op je rekening staat.

 • Je werkgever betaalt de premies van jouw werknemersverzekeringen, die beschermen je tegen inkomensverlies bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte.

 • Ook regelt je werkgever vaak je pensioen. Scheelt veel extra papierwerk.

Heb jij minder dan 5 jaar geleden je eerste (para)medische studie (hbo/wo) afgerond? Als young professional krijg je een aantrekkelijke premiekorting!

Nadelen werken in loondienst

 • Je bent minder flexibel in het indelen van je uren of de dagen die je werkt. Ook een vrije dag opnemen, moet je vaak ruim van tevoren regelen.

 • Je werkt vaak volgens de processen die zijn opgesteld door je werkgever. Houd er rekening mee dat je dus minder inspraak hebt in de manier waarop jij je werk uitvoert.

 • Je hebt meer kans op kans op sleur, omdat je maar één opdrachtgever hebt en vaak dezelfde werkzaamheden doet.

Tip: zorg voor een rechtsbijstandverzekering

Een particuliere rechtsbijstandverzekering met een module Inkomen & Arbeid is beslist het overwegen waard als je in loondienst gaat. Hiermee verzeker je jezelf tegen een probleem met je werkgever en tegen tucht-en klachtrecht. Wel zo prettig als je onverhoeds in een vervelende situatie terechtkomt en je juridische hulp kunt gebruiken.

Meer over de Rechtsbijstandverzekering

Tip: check je arbeidsovereenkomst

Ga je in loondienst? Zorg dan dat je weet wat je arbeidsovereenkomst inhoudt voordat je tekent. Kijk of er een CAO van toepassing is. Welke rechten en plichten gelden er voor de werkgever en voor jou? En welke arbeidsvoorwaarden bieden ze je aan? Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding, opleidingsbudget of mobiele telefoon. 

Adviesgesprek

Heb je vragen over je arbeidscontract of loonstrook? Onze collega's helpen je graag.

Meer lezen?

Young professional zit aan tafel en schrijft een motivatiebrief en doet aan cv-building
13 maart 2023
Leestijd 7 min

Cv-building

Hoe schrijf je een cv en motivatiebrief voor je vervolgopleiding zodat jij je nét wat beter onderscheidt dan je collega’s? Vier opleiders vertellen hierover.

Twee jonge zorgprofessionals kijken naar een voorbeeld cv zorg
8 maart 2023
Leestijd 4 min

Voorbeeld cv voor een functie in de zorg

Aan het solliciteren in de zorg? Vergroot je kans met deze tips en maak een cv waarin je een goed beeld geeft van jezelf.

Arts consultant aan het werk buiten het ziekenhuis
6 maart 2023
Leestijd 7 min

Uit de zorg en er toch voor werken als arts consultant

Wat als je als arts niet in de zorg wilt werken? Ontdek de alternatieve carrièremogelijkheden buiten het ziekenhuis en lees de ervaringen van anderen.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen