Blog

Werken in de zorg: loondienst en zzp

10 maart 2023
Leestijd 3 min

Je hebt je papiertje in ontvangst genomen en kan niet wachten om aan de slag te gaan! Maar doe je dat als zorgprofessional in loondienst, of start je als zelfstandige? Lees waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een carrière in loondienst of wanneer je als zzp’er begint.

Een vrouw met een wit pak staat met een arm in haar zij in een gang

Werken als zzp in de zorg

Ben je ondernemend ingesteld en kies je voor een carrière als zelfstandige? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Zo weet je waar je aan toe bent wanneer je gaat werken als zzp’er in de zorg.

Voordelen werken als zzp'er

  • Je bepaalt zelf je eigen werktijden, uurtarief en vaak ook je eigen cliënten of patiënten.

  • Je kan ervoor kiezen om voor verschillende opdrachtgevers te werken. Zo heb je meer variatie in je werk en doe je meer kennis en ervaring op.

  • Je jaagt je eigen droom na! Je focust op je eigen visie en niet op die van je werkgever.

  • Word je langdurig ziek of raak je arbeidsongeschikt? Dan is er geen vangnet vanuit de overheid.

  • Heb je geen opdracht, dan heb je ook geen inkomen. En het binnenhalen van opdrachten, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Ook op administratief gebied moet je veel zelf bijhouden.

  • Het is misschien nog een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er bouw je geen pensioen op. Dit moet je zelf regelen. Denk er dus aan om bijvoorbeeld elke maand wat geld opzij te zetten voor dat potje voor later.

Verzekeringen voor zzp'ers

Werk je voor een werkgever, dan heb je de luxe dat je verzekeringen op zakelijk gebied geregeld zijn. Als zzp’er moet je hier zelf aan denken. De belangrijkste verzekeringen voor jou als zzp'er hebben we op een rij gezet.

Werken in loondienst

Wat zijn voor jou als zorgprofessional de voordelen van werken voor een werkgever en waar moet je op letten? Wij hebben het op een rij gezet. Dit zijn onze tips.

Voordelen werken in loondienst

  • Je hebt de zekerheid van een stabiel salaris: voor jou geen verrassingen wat er elke maand op je rekening staat.

  • Je werkgever betaalt de premies van jouw werknemersverzekeringen, die beschermen je tegen inkomensverlies bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte.

  • Ook regelt je werkgever je pensioen. Scheelt veel extra papierwerk!

  • Je bent niet flexibel in het indelen van je uren of de dagen die je werkt. Ook een vrije dag opnemen, moet je vaak ruim van tevoren regelen.

  • Je werkt vaak volgens de processen die zijn opgesteld door jouw werkgever. Houd er rekening mee dat je dus minder inspraak hebt in de manier waarop jij je werk uitvoert.

  • Gaat het financieel minder goed met het bedrijf waar je voor werkt? Dan loop je het risico om ontslagen te worden.

Verzekeringen in loondienst

In sommige gevallen verzekert een werkgever de beroepsrisico’s: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor claims, een beroepsrechtsbijstandverzekering voor (tucht)klachten en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Nu is dat lang niet altijd het geval, dus goed om dit voor jezelf uit te zoeken.

Heb jij minder dan 5 jaar geleden je eerste (para)medische studie (HBO/WO) afgerond? Als jong professional krijg je een aantrekkelijke premiekorting!

Ook een particuliere rechtsbijstandverzekering is het overwegen waard. Hiermee verzeker je jezelf tegen een probleem met je werkgever en tegen tucht-en klachtrecht. Kies voor een particuliere rechtsbijstandverzekering met in ieder geval de module Inkomen & Arbeid.

Lees meer over het regelen van verzekeringen na je studie.

Tip: check je arbeidsovereenkomst

Ga je in loondienst, zorg dan dat je weet wat je arbeidsovereenkomst inhoudt voordat je tekent. Welke rechten en plichten gelden er voor de werkgever en voor jou? En welke arbeidsvoorwaarden bieden ze je aan? Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding, opleidingsbudget of mobiele telefoon.

Adviesgesprek

Heb je vragen over je arbeidscontract of loonstrook? Onze juristen en salarisadviseurs helpen je graag.

Meer lezen?

Studente staat buiten en lacht.
19 februari 2024
Leestijd 3 min

5 tips voor je cv (zodat jij die baan scoort)

Ben jij op zoek naar een bijbaan of functie in de zorg? Waar je ook op solliciteert: een goed cv (curriculum vitae) is belangrijk. Ontdek 5 tips.

Winst van goed vergaderen
7 februari 2024
Leestijd 3 min

De winst van goed vergaderen: betere besluiten, minder frustratie en een geaccrediteerde methode

Hoe bevalt de vergadercultuur in uw zorgorganisatie? De incompany training Effectief vergaderen (met accreditatie) helpt: betere besluiten, minder frustratie..

falen is oké
20 juli 2023
Leestijd 4 min

Falen is oké: ontwikkel je groeimindset

In dit blog bekijken we het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Met 7 tips!

Young professional zit aan tafel en schrijft een motivatiebrief en doet aan cv-building
13 maart 2023
Leestijd 7 min

Cv-building

Hoe schrijf je een cv en motivatiebrief voor je vervolgopleiding zodat jij je nét wat beter onderscheidt dan je collega’s? Vier opleiders vertellen hierover.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen