Aansprakelijkheid huisarts bij inschakelen zzp’er
Een huisarts met een eigen praktijk kan geen vervanging vinden voor haar doktersassistent die al enkele maanden is uitgevallen door ziekte. Ze besluit daarom een zelfstandige doktersassistent in te schakelen. Wanneer deze tijdelijke assistent een fout maakt bij het uitspuiten van een oor volgt een claim en rijst de vraag hoe deze aansprakelijkstelling wordt afgehandeld. Werkt de zzp’er eigenlijk niet in een verkapt dienstverband?
De Casus: het beschadigde trommelvlies
Een huisarts met een eigen praktijk in het midden van het land kan al enige tijd geen doktersassistent vinden om bij haar in de praktijk te komen werken. Ten einde raad beantwoordt ze zelf de telefoon, maar daardoor wordt het draaien van spreekuren bijna niet te doen. Ze besluit een zelfstandige doktersassistent in te schakelen.
De ingehuurde zzp’er is vakkundig en ervaren: de spreekuren lopen weer goed. Toch gaat het onverwachts mis bij het uitspuiten van een oor. Het trommelvlies van een patiënt raakt beschadigd. De claim wordt behandeld door de aansprakelijkheidsverzekeraar van de huisarts.
De verzekeraar oordeelt dat de werkzaamheden van de assistent onder de directe verantwoordelijkheid van de huisarts vallen. De schade van de patiënt wordt vergoed. Gelukkig maar, want de zzp-doktersassistente heeft geen eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Is daarmee de kous af?
De huisarts heeft zich van tevoren niet afgevraagd hoe de aansprakelijkheid is geregeld wanneer de zzp-doktersassistent een fout zou maken. Dat is nu wel een belangrijk punt. Waar de doktersassistent in loondienst standaard onder de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de huisarts valt, kan dat anders zijn bij een doktersassistent die ingehuurd wordt.
Wat betekent dit voor u?
Mocht u een zzp-assistent inhuren om de huidige assistent te vervangen, dan valt de zzp-assistent bij VvAA onder de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de huisarts. Deze assistent zien wij als waarnemer. Op dat moment maakt het voor de aansprakelijkheidsdekking niet uit dat de assistent een zzp’er is. Daarbij is natuurlijk wel van belang dat de ingehuurde doktersassistente over de juiste de kwalificaties beschikt.
Wat de fiscus doet kunnen wij niet beïnvloeden. Wees u bewust van de mogelijke financiële risico’s.
Werken met zzp'ers
Dit artikel gaat over de medische aansprakelijkheidsverzekering voor huisartsen in relatie tot een (ingehuurde) assistente. Overige aspecten die ook belangrijk zijn als u werkt met zzp'ers, waaronder mogelijke schijnzelfstandigheid, wetgeving en handhaving door de Belastingdienst, laten we hier buiten beschouwing. Daarvoor verwijzen we graag naar de onderstaande artikelen die hierover zijn gepubliceerd.
Of uw aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor de zzp’er waar u mee werkt, kunt u altijd navragen bij VvAA.
Disclaimer: aan dit artikel kunt u geen rechten ontlenen.
Meer informatie
- Op 'Wees alert als u werkt als zzp’er of met zzp’ers' leest u waarom het goed is om na te denken over de toekomst van uw zzp-samenwerking, zelf en samen.
- Lees 'Kabinet: zzp-modelovereenkomsten nog even overeind' om te ontdekken hoe de Belastingdienst toeziet op de feitelijke uitvoering van zzp-modelovereenkomsten en hoe zij de reguliere handhaving op schijnzelfstandigheid weer gaan oppakken.
- Ga naar ‘Zzp: hoe zit het ermee?’ voor meer informatie over werken met zelfstandigen of zelf werken als zzp'er.
- Lees het artikel ‘Zzp-assistent rukt op in eerste lijn’ op artsenauto.nl.
Over de auteur
Corien Hofstra
Zij werkt sinds 2009 bij VvAA en heeft vanaf dat moment de aansprakelijkheidsverzekeringen en rechtsbijstandverzekeringen voor medici en paramedici onder haar hoede als productmanager. Corien is van huis uit jurist, maar in haar rol als productmanager kijkt zij vooral naar de mogelijkheden goede beroepsverzekeringen te bieden, passend bij de belangen en wensen van onze leden.
Vragen?
Wij helpen graag. Bel met onze ledenservice. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur.
- Ledenservice
- 030 247 47 89
Meer lezen?
Gids Tuchtrecht in de zorg geeft professionals houvast
De gids Tuchtrecht in de zorg legt in infographics en bondige teksten uit hoe het tuchtrecht in de zorg werkt.
Europese ruimte voor gezondheidsgegevens op komst
Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS): wat betekent dit voor zorgverleners en hoe bereid je je voor?
Smartengeld: wat is het en hoe wordt de hoogte bepaald?
Bij aansprakelijkheid wordt vaak gesproken over smartengeld. Maar wat is smartengeld en hoe wordt de hoogte ervan bepaald?
Beroepsgeheim en het afweren van een claim
Zonder toestemming van de patiënt mag u medische gegevens niet delen met de jurist van uw verzekeraar. Lees meer in deze casus.