Blog

Hypotheek en studieschuld? Yes you can!

  • 17 augustus 2021
  • Leestijd 1 min

Je bent op dit moment aan het werk als starter in de zorg, wilt graag de volgende stap zetten en een woning voor jezelf kopen. Maar je hebt een studieschuld. Kan dat dan eigenlijk wel? Het is een veelgestelde vraag. Niet zo vreemd, want de regels over hypotheek en studieschuld zijn de laatste jaren veranderd. Een studieschuld bij DUO betekent niet dat het onmogelijk is om een hypotheek te krijgen. De studieschuld weegt wel mee in de berekening van je maximale hypotheek.

Man en vrouw op bank bekijken op laptop of ze met studieschuld een hypotheek kunnen krijgen.

Hoe zwaar weegt je studieschuld?

Het rentepercentage over jouw studieschuld maakt niet uit voor de hypotheekaanvraag. Er wordt gekeken naar het bedrag dat je in totaal geleend hebt. Als je een studieschuld hebt uit het oude leenstelsel - voor 1 juli 2015 - moet je rekening houden met een standaard weegfactor van 0,65% over de oorspronkelijke studieschuld. Heb je een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel, dus na 1 juli 2015, dan is deze weegfactor 0,35%. 

Dat betekent dat ze er voor de berekening van jouw hypotheek van uitgaan dat jij elke maand 0,65% of 0,35% van je oorspronkelijke studieschuld terugbetaalt aan DUO. Omdat je deze maandelijkse kosten niet meer aan wonen kunt uitgeven, krijg je dit bedrag minder aan hypotheek. 

Eerst volledig terugbetalen of niet?

Mocht je een deel van je studieschuld al hebben terugbetaald, dan geldt nog steeds de hoogte van je oorspronkelijke lening, dus niet het bedrag wat je nog aan schuld over hebt. In dat geval kan het misschien aantrekkelijker zijn om je studieschuld eerst volledig af te lossen. Bijvoorbeeld met eigen spaargeld of een schenking van je ouders. 

Hypotheekadvies

Benieuwd voor hoeveel jij een hypotheek kunt krijgen? Plan gerust een gratis oriëntatiegesprek in met een adviseur.

Plan een vrijblijvend gesprek

Vertellen of verzwijgen?

Een studieschuld bij DUO wordt niet gezien als een schuld voor consumptieve doeleinden. Daarom staat dit niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Je geldverstrekker of hypotheekadviseur heeft dus geen informatie over jouw eventuele studieschuld. 

Maar let op: verzwijg je studieschuld niet als je een hypotheek gaat aanvragen! Waarom? Het achterhouden hiervan kan vervelende gevolgen hebben. Zo vervalt je recht op uitkering van Nationale Hypotheek Garantie als uitkomt dat je je studieschuld verzwegen hebt, dus dat je geen eerlijk beeld van je financiële situatie hebt gegeven.

Meer lezen?

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2022 op haar computer.Financieel
Financieel
16 november 2022
  • 16 november 2022
  • Leestijd 8 min

Fiscale eindejaarstips 2022

Van welk fiscaal voordeel kunt u dit jaar nog profiteren? Of loont het om tot 2023 te wachten? Bekijk nu de 18 tips van fiscaal specialist Ferdy de Wijs.