Blog

Studieschuld en hypotheek

13 maart 2023
Leestijd 3 min

Je bent op dit moment aan het werk als starter in de zorg, wilt graag de volgende stap zetten en een woning voor jezelf kopen. Maar je hebt een studieschuld. Kan dat dan eigenlijk wel? Onze hypotheekadviseur vertelt welke mogelijkheden er zijn om (als zelfstandige) toch een hypotheek te krijgen.

Jong stel staat met sleutel in de hand voor deur van hun nieuwe huis

Hypotheek met studieschuld, kan dat?

Het is een veelgestelde vraag. Niet zo vreemd, want de regels over hypotheek en studieschuld zijn de laatste jaren veranderd. Een studieschuld bij DUO betekent niet dat het onmogelijk is om een hypotheek te krijgen. De studieschuld weegt wel mee in de berekening van je maximale hypotheek.

Hoeveel hypotheek met studieschuld?

Vanaf 2024 gelden er nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek als je studieschuld hebt. Voorheen keek een hypotheekverstrekker naar het startbedrag van je studieschuld. Nu kijken ze naar het bedrag dat jij maandelijks aflost. Zo maken ze een inschatting van jouw financiële draagkracht. Los jij bijvoorbeeld maandelijks € 50 af, dan kan je dit bedrag per maand niet betalen aan een hypotheek. Je studieschuld weegt met de nieuwe regels minder zwaar mee dan voor 2024.

Wil je extra aflossen op je studieschuld? Tip: los eenmalig een hoger bedrag af. Zo dalen je maandelijkse lasten en kun je mogelijk meer hypotheek krijgen. Met maandelijks extra aflossen, verlaag je juist je kans op een hoge hypotheek.

Rentepercentage studieschuld

Hypotheekverstrekkers kijken voortaan ook naar het rentepercentage op je studieschuld. Zoals je waarschijnlijk weet, is dit flink gestegen. Zowel het oude (15 jaar), als het nieuwe stelsel (35 jaar) heeft een stijging van meer dan 2%. Of dit voor jouw studieschuld gevolgen heeft, hangt af van hoelang je rente nog vaststaat. DUO zet de rentes voor je studieschuld namelijk steeds met 5 jaar vast. Benieuwd wat voor jou geldt? Je vindt het in je DUO-portaal.

Studieschuld bij DUO

Een studieschuld bij DUO wordt niet gezien als een schuld voor consumptieve doeleinden. Daarom staat dit niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Je geldverstrekker of hypotheekadviseur heeft dus niet automatisch informatie over jouw eventuele studieschuld.

Verzwijg je studieschuld niet als je een hypotheek gaat aanvragen.

Maar je studieschuld verzwijgen heeft geen zin. Een hypotheekverstrekker vraagt namelijk wel naar jouw DUO-gegevens om te zien of je een studieschuld hebt. Ook vragen ze de aangifte van je inkomstenbelasting en bankafschriften op.

Hypotheekadvies

Benieuwd voor hoeveel jij een hypotheek kunt krijgen? Plan gerust een gratis oriëntatiegesprek in met een adviseur.

Plan een vrijblijvend gesprek

Hypotheekadviseur Herman aan het woord

Ik werd gebeld door een chirurg in opleiding. Enigszins in paniek, want zijn hypotheekaanvraag was afgewezen. Gelukkig heeft VvAA kennis van de medische wereld én goede afspraken met verschillende geldverstrekkers. De uitkomst (let op: spoiler) was groen licht.

VvAA heeft kennis van de medische wereld én goede afspraken met verschillende geldverstrekkers.

Hypotheek als zzp'er, kan dat?

Starter in de zorg én op de woningmarkt? Geen gemakkelijke combinatie voor wie een hypotheek wil regelen. Bij de meeste geldverstrekkers moet je drie kalenderjaren als waarnemer werken of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben om hiervoor in aanmerking te komen. Als (aankomend) waarnemend huisarts, tandarts of mondhygiënist heb je geen vast inkomen en als arts-assistent geen vast contract.

Startershypotheek berekenen

VvAA kijkt bij starters in de zorg niet naar het inkomen uit het verleden; we kijken voornamelijk naar de toekomst. De berekening voor de maximale lening baseren we op het verwachte inkomen. Toen de chirurg-in-opleiding mij belde, vroeg ik wanneer de hypotheek rond moest zijn. “Morgen”, antwoordde hij. Ook zijn vader, die vakmatig adviseert over verzekeringen en hypotheken, had hem via zijn eigen kanalen niet verder kunnen helpen. Ik gaf aan dat ik zou kijken wat ik kon doen als hij me alle stukken mailde.

Rond 10 uur ontving ik de nodige stukken en heb ik contact gezocht met de partij met wie we veel samenwerken. Nadat ik de zaak uiteen had gezet en de stukken had doorgestuurd, kreeg ik, na wat tussentijds overleg, om 15.15 uur groen licht. Prachtig om starters dit goede nieuws te kunnen brengen op een belangrijk moment in hun leven.

Hypotheekadvies op maat

Ben je starter in de zorg en heb je vragen over hypotheken? Schroom niet ons te benaderen. We kijken graag met je naar de mogelijkheden. Door onze samenwerking met partijen die hun acceptatiecriteria hebben aangepast voor startende zorgverleners, is er bij VvAA meer mogelijk. Meer informatie vind je ook op de pagina over hypotheekadvies.

Hypotheekadviseur

Auteur Herman Bruurmijn is hypotheekadviseur. Je bereikt hem en zijn collega’s via telefoonnummer 030 - 247 4480 of hypotheken@vvaa.nl.

Persoonlijk adviseur Herman Bruurmijn
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen