Blog

Studieschuld en hypotheek

  • 13 maart 2023
  • Leestijd 3 min

Je bent op dit moment aan het werk als starter in de zorg, wilt graag de volgende stap zetten en een woning voor jezelf kopen. Maar je hebt een studieschuld. Kan dat dan eigenlijk wel? Onze hypotheekadviseur vertelt welke mogelijkheden er zijn om (als zelfstandige) toch een hypotheek te krijgen.

Jong stel staat met sleutel in de hand voor deur van hun nieuwe huis

Hypotheek met studieschuld, kan dat?

Het is een veelgestelde vraag. Niet zo vreemd, want de regels over hypotheek en studieschuld zijn de laatste jaren veranderd. Een studieschuld bij DUO betekent niet dat het onmogelijk is om een hypotheek te krijgen. De studieschuld weegt wel mee in de berekening van je maximale hypotheek.

Rentepercentage studieschuld

Het rentepercentage over jouw studieschuld maakt niet uit voor de hypotheekaanvraag. Er wordt gekeken naar het bedrag dat je in totaal geleend hebt. Als je een studieschuld hebt uit het oude leenstelsel - voor 1 juli 2015 - moet je rekening houden met een standaard weegfactor van 0,65% over de oorspronkelijke studieschuld. Heb je een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel, dus na 1 juli 2015, dan is deze weegfactor 0,35%. 

Dat betekent dat ze er voor de berekening van jouw hypotheek van uitgaan dat jij elke maand 0,65% of 0,35% van je oorspronkelijke studieschuld terugbetaalt aan DUO. Omdat je deze maandelijkse kosten niet meer aan wonen kunt uitgeven, krijg je dit bedrag minder aan hypotheek. 

Hoeveel minder hypotheek door studieschuld?

Mocht je een deel van je studieschuld al hebben terugbetaald, dan geldt nog steeds de hoogte van je oorspronkelijke lening, dus niet het bedrag wat je nog aan schuld over hebt. In dat geval kan het misschien aantrekkelijker zijn om je studieschuld eerst volledig af te lossen. Bijvoorbeeld met eigen spaargeld of een schenking van je ouders. 

Studieschuld bij DUO

Een studieschuld bij DUO wordt niet gezien als een schuld voor consumptieve doeleinden. Daarom staat dit niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Je geldverstrekker of hypotheekadviseur heeft dus geen informatie over jouw eventuele studieschuld.

Verzwijg je studieschuld niet als je een hypotheek gaat aanvragen. Dit kan vervelende gevolgen hebben.

Maar let op: verzwijg je studieschuld niet als je een hypotheek gaat aanvragen! Waarom? Het achterhouden hiervan kan vervelende gevolgen hebben. Zo vervalt je recht op uitkering van Nationale Hypotheek Garantie als uitkomt dat je je studieschuld verzwegen hebt, dus dat je geen eerlijk beeld van je financiële situatie hebt gegeven.

Hypotheekadvies

Benieuwd voor hoeveel jij een hypotheek kunt krijgen? Plan gerust een gratis oriëntatiegesprek in met een adviseur.

Plan een vrijblijvend gesprek

Hypotheekadviseur Herman aan het woord

Ik werd gebeld door een chirurg in opleiding. Enigszins in paniek, want zijn hypotheekaanvraag was afgewezen. Gelukkig heeft VvAA kennis van de medische wereld én goede afspraken met verschillende geldverstrekkers. De uitkomst (let op: spoiler) was groen licht.

VvAA heeft kennis van de medische wereld én goede afspraken met verschillende geldverstrekkers.

Hypotheek als zzp'er, kan dat?

Starter in de zorg én op de woningmarkt? Geen gemakkelijke combinatie voor wie een hypotheek wil regelen. Bij de meeste geldverstrekkers moet je drie kalenderjaren als waarnemer werken of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben om hiervoor in aanmerking te komen. Als (aankomend) waarnemend huisarts, tandarts of mondhygiënist heb je geen vast inkomen en als arts-assistent geen vast contract.

Startershypotheek berekenen

VvAA kijkt bij starters in de zorg niet naar het inkomen uit het verleden; we kijken voornamelijk naar de toekomst. De berekening voor de maximale lening baseren we op het verwachte inkomen. Toen de chirurg-in-opleiding mij belde, vroeg ik wanneer de hypotheek rond moest zijn. “Morgen”, antwoordde hij. Ook zijn vader, die vakmatig adviseert over verzekeringen en hypotheken, had hem via zijn eigen kanalen niet verder kunnen helpen. Ik gaf aan dat ik zou kijken wat ik kon doen als hij me alle stukken mailde.

Rond 10 uur ontving ik de nodige stukken en heb ik contact gezocht met de partij met wie we veel samenwerken. Nadat ik de zaak uiteen had gezet en de stukken had doorgestuurd, kreeg ik, na wat tussentijds overleg, om 15.15 uur groen licht. Prachtig om starters dit goede nieuws te kunnen brengen op een belangrijk moment in hun leven.

Hypotheekadvies op maat

Ben je starter in de zorg en heb je vragen over hypotheken? Schroom niet ons te benaderen. We kijken graag met je naar de mogelijkheden. Door onze samenwerking met partijen die hun acceptatiecriteria hebben aangepast voor startende zorgverleners, is er bij VvAA meer mogelijk. Meer informatie vind je ook op de pagina over hypotheekadvies.

Hypotheekadviseur

Auteur Herman Bruurmijn is hypotheekadviseur. Je bereikt hem en zijn collega’s via telefoonnummer 030 - 247 4480 of hypotheken@vvaa.nl.

Persoonlijk adviseur Herman Bruurmijn

Meer lezen?

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2022 op haar computer.
6 november 2023
  • 6 november 2023
  • Leestijd 6 min

Fiscale eindejaarstips 2023

Van welk fiscaal voordeel kunt u dit jaar nog profiteren? Of loont het om tot 2024 te wachten? Bekijk nu de 15 tips van fiscaal specialist Ferdy de Wijs.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen