Blog

Een hypotheek als arts in opleiding. Dit zijn je opties.

14 oktober 2024
Leestijd 3 min

Na jaren in een studentenkamer ben je toe aan die volgende stap: een eigen huis. Maar hoe werkt dat als je in opleiding bent? Of anios? Krijg je wel een hypotheek met een tijdelijk contract? We zetten je opties op een rij.

Hypotheekopties voor aios en anios

Allereerst goed nieuws, als arts in opleiding maak je absoluut kans op een hypotheek. Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden:

  1. je volgt de standaard hypotheekregels voor flexinkomen
  2. je kijkt naar hypotheekverstrekkers met speciaal beleid voor zorgprofessionals

Voor zzp’ers in de zorg gelden weer andere regels. Ook daar kunnen we je alles over vertellen in een adviesgesprek. In dit artikel richten we ons op de artsen in opleiding die in loondienst zijn of gaan.

Optie 1: De standaard hypotheekregels voor flexinkomen 

Heb je geen vast contract of intentieverklaring? Maar verdien je wel al 3 jaar ongeveer hetzelfde? Dan kun je bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers terecht omdat je de standaardregels voor flexinkomen kunt volgen.

Je flexinkomen berekenen doe je zo: zoek je jaaropgaven van de afgelopen 3 jaar bij elkaar en bereken je gemiddelde bruto jaarsalaris. 

Controleer of dit in de lijn is met wat je nu verdient, en ook of het niet te veel afwijkt van hoeveel je vorig jaar verdiende. Verdien je nu minder? Dan kijkt de hypotheekaanbieder naar je laatste salaris in plaats van naar het gemiddelde. 

Studieschuld en hypotheek

Heb je een studieschuld? En wil je toch een hypotheek? Ook dan zijn er mogelijkheden. In dit artikel praten we je bij.

Optie 2: Hypotheekaanbieder met speciaal beleid voor zorgprofessionals

Hier wordt het voor jou als a(n)ios echt interessant!

Deze optie bieden wij aan via verschillende hypotheekverstrekkers die speciaal beleid hebben voor artsen en medici. Doelgroepenbeleid noemen ze dat. Zij gaan ervanuit dat je als arts in de toekomst over voldoende inkomen beschikt om je hypotheek te kunnen betalen. En ja, daarom kijken ze anders naar jouw aanvraag dan ze bij iemand met een andere studie zouden doen. Het risico dat jij straks niet kunt betalen is immers minder groot. 

Dit is vooral interessant als je nog maar kort werkt of kort geleden een flinke groei op je salaris hebt gehad. Iets wat zomaar zou kunnen wanneer je start in de zorg. 

Bestendig inkomen

Het verschil met de flexinkomen-optie is dat deze hypotheekverstrekkers jouw tijdelijke inkomen als ‘bestendig inkomen’ zien. En dat is gelijkwaardig aan het inkomen van iemand met een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat je waarschijnlijk meer hypotheek kunt krijgen dan wanneer je de flexinkomen-optie bewandelt. Toch prettig.

Zou dit jouw route zijn? Dan raden we je aan om snel een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

Nadeel van deze optie: je kunt geen hypotheek met NHG aanvragen. En ook goed om je te realiseren, dit kan niet bij elke hypotheekverstrekker. Laat je dus goed adviseren! 

En, maak ik kans op een hypotheek als aios of anios?

Voor a(n)iossen zijn er zeker extra mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Onze hypotheekadviseurs weten er alles van en helpen je graag. Omdat zij uitsluitend zorgprofessionals adviseren kennen ze alle ins en outs van het traject en de gespecialiseerde hypotheekverstrekkers. Ze weten precies wat voor jou de beste match is. Plan dus vandaag nog een vrijblijvend oriëntatiegesprek, dan kan jij binnenkort helemaal los op Funda.

Plan een oriëntatiegesprek

Veelgestelde vragen

Meer lezen?

Man en vrouw op bank bekijken op laptop of ze met studieschuld een hypotheek kunnen krijgen.
19 september 2024
Leestijd 7 min

Je eerste huis kopen: een stappenplan

Yes! Je bent erover uit: je gaat je eerste huis kopen. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten? Met ons stappenplan hang jij straks de slingers op in je nieuwe woning. Huisje, boompje, feestje! 

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen