Inloggen

Wél een hypotheek als starter in de zorg

Hoe kun je een huis kopen zonder vast contract of vast inkomen? 

Ik werd gebeld door een chirurg in opleiding. Enigszins in paniek, want zijn hypotheekaanvraag was afgewezen. Gelukkig heeft VvAA kennis van de medische wereld én goede afspraken met verschillende geldverstrekkers. De uitkomst (let op: spoiler) was groen licht.

Starter in de zorg én op de woningmarkt? Geen gemakkelijke combinatie voor wie een hypotheek wil regelen. Bij de meeste geldverstrekkers moet je drie kalenderjaren als waarnemer werken of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben om hiervoor in aanmerking te komen. Als (aankomend) waarnemend huisarts, tandarts of mondhygiënist heb je geen vast inkomen en als arts-assistent geen vast contract.

Verwacht inkomen leidend

VvAA kijkt bij starters in de zorg niet naar het inkomen uit het verleden; we kijken voornamelijk naar de toekomst. De berekening voor de maximale lening baseren we op het verwachte inkomen. Toen de chirurg-in-opleiding mij belde, vroeg ik wanneer de hypotheek rond moest zijn. “Morgen”, antwoordde hij. Ook zijn vader, die vakmatig adviseert over verzekeringen en hypotheken, had hem via zijn eigen kanalen niet verder kunnen helpen. Ik gaf aan dat ik zou kijken wat ik kon doen als hij me alle stukken mailde.

Groen licht

Rond 10 uur ontving ik de nodige stukken en heb ik contact gezocht met de partij met wie we veel samenwerken. Nadat ik de zaak uiteen had gezet en de stukken had doorgestuurd, kreeg ik, na wat tussentijds overleg, om 15.15 uur groen licht. Prachtig om starters dit goede nieuws te kunnen brengen op een belangrijk moment in hun leven.

Aangepaste acceptatiecriteria

Ben je starter in de zorg en heb je vragen over hypotheken? Schroom niet ons te benaderen. We kijken graag met je naar de mogelijkheden. Door onze samenwerking met partijen die hun acceptatiecriteria hebben aangepast voor startende zorgverleners, is er bij VvAA meer mogelijk. 

Meer weten?

Herman Bruurmijn
Auteur Herman Bruurmijn is hypotheekadviseur. Je bereikt hem en zijn collega’s via telefoonnummer 030 - 247 4480 of hypotheken@vvaa.nl. Meer informatie vind je ook op deze pagina over hypotheekadvies.