Nieuwsbericht

Waarborgsom en bank­garantie

22 maart 2023
Leestijd 2 min

Bij de aankoop van een huis betaalt u meestal vooraf een deel van de koopsom. Dit heet de waarborgsom. U kunt ook kiezen voor een bankgarantie. Hiermee betaalt u geen som vooraf, maar een relatief kleine onkostenvergoeding. VvAA biedt u deze mogelijkheid in samenwerking met Nationale Waarborg.

Waarborgsom en bankgarantie

Wat is een waarborgsom?

Een waarborgsom is een bedrag dat meer zekerheid biedt aan de verkopende partij. Bij de aankoop van een woning wordt in de koopovereenkomst meestal afgesproken dat de koper vooraf 10% van de koopsom betaalt. De koper van het huis stort dit op de rekening van de notaris waar de transportaktes worden ondertekend. In het geval dat de koper op het laatste moment afziet van de koop ontvangt de verkopende partij de waarborgsom. Als de koop doorgaat, wordt het bedrag in mindering gebracht op het totale aankoopbedrag van de woning.

Waarom kiezen voor een bankgarantie?

Niet iedereen wil of kan het bedrag van de waarborgsom van tevoren betalen. Daarom is er de bankgarantie. Een bank of een gespecialiseerde financiële instelling zoals Nationale Waarborg staat garant voor de waarborgsom als de koper afziet van de koop. De partij die garant staat betaalt vervolgens de waarborgsom, mocht deze opeisbaar zijn. De koper heeft in dat geval wel een schuld ter hoogte van de waarborgsom bij de partij die de garantie heeft gesteld.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1% van de waarborgsom. Is het aankoopbedrag van de woning bijvoorbeeld € 500.000 en dan staat de bank garant voor € 50.000 (10% van het aankoopbedrag)? Dan betaalt u voor de bankgarantie € 500 (1% van de garantie).

Premie 0,9% door samenwerking Nationale Waarborg en VvAA

Is VvAA uw hypotheekadviseur en wilt u liever een bankgarantie afsluiten dan een waarborgsom betalen? Dat kan. Wij hebben een samenwerking met Nationale Waarborg, waardoor u goedkoper en vaak sneller dan gebruikelijk een bankgarantie krijgt. De kernwaarden van Nationale Waarborg zijn gemak, service en snelheid. De bankgarantie voor bestaande bouw of voor nieuwbouw wordt gesteld tegen 0,9% en u krijgt als VvAA-klant ook nog eens een korting.

Garantstelling binnen één werkdag

Binnen één werkdag na aanvraag ontvangt u van Nationale Waarborg volledig digitaal met digitale handtekening uw bankgarantie. Dit kan ook ruim voordat er een definitief hypotheekaanbod van de geldverstrekker is. De nota voor de kosten van de bankgarantie wordt betaald via de eindafrekening van de notaris.

Meer informatie

  • Starter in de zorg, zzp'er of tijdelijk contract? Via VvAA komt u vaak toch in aanmerking voor een hypotheek. Contract getekend bij een maatschap? Via VvAA kunt u een hypotheek krijgen op basis van toekomstige inkomsten.

Vragen?

Wij helpen graag. Bel voor vragen of advies met onze hypotheekadviseurs. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur. 

Hypotheekadvies
030 247 40 25
Bel ons

Meer lezen?

Uw huis duurzamer maken (en financieringsmogelijkheden) met zonnepanelen op uw dak.
22 mei 2024
Leestijd 2 min

Uw woning energiezuiniger maken. Zo pakt u het aan

Hoe financiert u de investering, welke subsidieregelingen zijn er en waar krijgt u goed advies om uw woning energiezuiniger te maken? VvAA helpt u op weg.

Man met VvAA Zorgfit bij de fysiotherapeut
30 april 2024
Leestijd 2 min

Gezond en fit met Zorgfit

Heeft u stress, een conflict op uw werk of klachten omdat u in de overgang zit? Maak dan gebruik van Zorgfit, gratis en exclusief voor verzekeringnemers.

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.
20 december 2023
Leestijd 3 min

Verplichte opgave van uitbetaalde bedragen aan derden in 2023

De Belastingdienst verplicht organisaties die met zzp’ers werken een opgave te doen van de uitbetaalde bedragen aan derden (UBD). Wat betekent dat voor u?

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2022 op haar computer.
6 november 2023
Leestijd 7 min

Fiscale eindejaarstips 2023

Van welk fiscaal voordeel kunt u dit jaar nog profiteren? Of loont het om tot 2024 te wachten? Bekijk nu de 15 tips van fiscaal specialist Ferdy de Wijs.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen