Inloggen

Starten als medisch specialist in loondienst?

Ga goed voorbereid aan de slag

Je bent (bijna) afgestudeerd als AIOS en hebt de baan van je dromen gevonden! Begin zo onbezorgd mogelijk aan deze nieuwe fase met de handige checklist. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je met een gerust hart aan de slag als medisch specialist in loondienst.


Starten als medisch specialist in loondienst

Het antwoord op de meest gestelde vragen

1. Ik zie een vacature voor de baan van mijn dromen: hoe kwalificeer ik me?

Je hebt hem gevonden! De gedroomde baan waar jij je als startend medisch specialist graag verder wilt gaan ontwikkelen. Het kan natuurlijk gebeuren dat er meerdere gegadigden zijn voor die ene plek. Vergroot je kansen door je zo goed mogelijk voor te bereiden op de sollicitatieprocedure. Communiceer bijvoorbeeld je (persoonlijke) doelen en ambities en benoem de sterke punten waarmee jij je onderscheidt van andere medisch specialisten. Vergeet niet daarbij aan te geven hoe jij de problemen en uitdagingen van jouw toekomstige werkgever gaat helpen oplossen. Lees meer >


2. Hoe kom ik tot de beste uitkomst bij de salarisonderhandeling en afspraken over (secundaire) arbeidsvoorwaarden?

Goed nieuws, je bent uitgenodigd voor een gesprek en hebt zelfs de laatste ronde bereikt. Meestal is dat (pas) het moment waarop gesproken wordt over je toekomstige salaris en de (secundaire) arbeidsvoorwaarden. In de meeste gevallen hanteren ziekenhuizen een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Toch is daarnaast vaak ook ruimte voor onderhandeling over bijvoorbeeld de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Ben je gevraagd om te solliciteren op de vacature en heb je dit eerder in de procedure nog niet gemeld, zet je bescheidenheid dan opzij en benoem dit expliciet. Dat gebeurt tenslotte niet iedereen en je vergroot daarmee zeker je onderhandelingspositie. Ook bijzondere projecten die je binnen je specialisatie hebt uitgevoerd maken je onderhandelingspositie sterker. Wees dus niet te bescheiden en doe hier vooral je voordeel mee! 

Als je na de onderhandeling een voorstel ontvangt van je arbeidsovereenkomst, adviseren we je die door een expert te laten screenen. Neem hierover contact op met één van onze startersadviseurs.


3. Heb ik voldoende inkomen als ik langdurig arbeidsongeschiktheid raak?

Wie denkt er nou aan arbeidsongeschiktheid als je nog niet eens begonnen bent in een nieuwe baan? Daar wíl je niet eens over nadenken. Toch adviseren we je dat wel te doen, want langdurige arbeidsongeschiktheid kan je leven ingrijpend op zijn kop zetten. Niet alleen fysiek en emotioneel, maar zeker ook financieel. Wat er gebeurt met je inkomen als je langdurig ziek bent? Heel simpel: de eerste twee jaar van je ziekte is je werkgever verplicht je salaris door te betalen. In de meeste cao’s staat dat dit in het eerste jaar 100% en in het tweede jaar 70% is. Je kunt meer inkomen krijgen als hierover afspraken staan in je cao of in je arbeidsovereenkomst.

Het is belangrijk dit goed te checken: als je na twee jaar nog niet bent hersteld en je werkgever heeft niets geregeld, dan loop je het gevaar dat je inkomen een vrije val maakt. Je inkomen zal dan worden gesteld op 70% van het maximale dagloon. Concreet betekent dit dat je van een oorspronkelijk inkomen van (bijvoorbeeld) € 100.000 bruto per jaar terugvalt naar € 35.000 bruto per jaar. Alleen dat is al iets om ziek van te worden. Helemaal als je een hypotheek hebt lopen en een gezin moet onderhouden. Daar is je vertrouwde uitgavenpatroon niet tegen bestand. Check daarom goed of en zo ja, hoe je nieuwe werkgever hier iets voor heeft geregeld. Is dat niet het geval, overweeg dan een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

4. Ben ik als medisch specialist in dienstverband automatisch verzekerd voor medische aansprakelijkheid?

Als medisch specialist in dienstverband ben je via de centrale beroepsaansprakelijkheidsverzekering van het ziekenhuis verzekerd voor de gevolgen van claims. Dat is belangrijk, want naast de emotionele impact – en die is vaak enorm groot - brengen claims hogen kosten met zich mee.  

Het wordt vaak een ander verhaal als je buiten de muren van het ziekenhuis wordt geconfronteerd met een claim na een medische misser. Want: dekt de verzekering van je aanstaande werkgever ook schade die jij als betaalde coach van een voetbalteam hebt veroorzaakt? En kun je ook gebruikmaken van deze verzekering als je tijdens je vakantie eerste hulp verleent aan iemand die onverhoopt toch overlijdt, met een hoge claim van de nabestaanden als dank voor je inspanningen?

Check dit goed, voordat je je handtekening onder de arbeidsovereenkomst zet. Heeft het ziekenhuis waar je gaat werken dit niet geregeld, overweeg dan een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Laat je je contract checken door onze jurist? Dan wordt hier automatisch naar gekeken en krijg je direct advies.

Meer weten over de aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Lees het hier: https://www.vvaa.nl/verzekeringen/beroepsaansprakelijkheidsverzekering/medici


5. Kan ik na een klacht terugvallen op juridische hulp?

Natuurlijk krijg jij straks als overwinnaar uit de sollicitatiestrijd regelmatig complimenten vanwege je grote deskundigheid. Krijg je toch te maken met een klacht? Dan is juridisch advies of rechtsbijstand geen luxe. Met de juiste expertise kan bovendien vaak worden voorkomen dat een klacht een claim wordt. Check vóór je indiensttreding of juridische bijstand na een klacht goed geregeld is bij het ziekenhuis van jouw keuze. Staat in je contract niet duidelijk wie de verantwoordelijkheid draagt bij een geschil, dan kan dit tot vervelende situaties leiden. En zelfs tot een conflict tussen jou en je werkgever.

Constateer je dat dit niet goed is geregeld, overweeg dan zelf een beroepsrechtsbijstandverzekering af te sluiten. In dienstverband kun je volstaan met een particuliere rechtsbijstandverzekering, aangevuld met klacht- en tuchtrecht. Bij VvAA is dit automatisch verzekerd in de module ‘inkomen en arbeid’. Besluit je hier niet voor te kiezen, dan adviseren we je om zelf geld achter de hand te houden om probleemloos een jurist of advocaat in te schakelen.


6. Hoe optimaliseer ik mijn pensioenopbouw?

Als je overstapt naar een nieuwe werkgever is het de moeite waard te onderzoeken of het interessant is je al opgebouwde pensioen mee te nemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Dit wordt waardeoverdracht genoemd. Goed om te weten: zo’n overdracht is niet in iedere situatie financieel gunstig. Onze financieel adviseurs kunnen voor jou beoordelen of een waardeoverdracht voordelig is in jouw situatie.

Wil je meer inzicht in jouw situatie rondom jouw pensioen, plan dan vrijblijvend een oriënterend gesprek in met één van onze financieel adviseurs.

7. Ik wil die baan heel graag, maar ben wel zwanger. Moet ik dit melden en zo ja, wat zijn mijn rechten?

Je zit in de eindfase van je sollicitatieprocedure, een enorm spannende periode! Moet je dan tijdens de sollicitatieprocedure melden dat je zwanger bent? Het enige juiste antwoord is dat je niet verplicht bent om dit te melden. Sterker, de werkgever mag hier in het gesprek zelfs niet naar vragen. Doet hij/zij dit wel, probeer dan zo dicht mogelijk bij je eigen gevoel te blijven. Ga bij jezelf na of je wel op een plek wilt werken als je merkt dat zwangerschap daar niet direct gewaardeerd wordt. Als er voor jouw gevoel voldoende ruimte is om hier een open gesprek over te voeren, dan is het verstandig je zwangerschap tijdig aan te kaarten. Met name als je weet dat je zwangerschapsverlof binnen je arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gaat vallen. Je hebt gedurende die periode namelijk geen recht op ontslagbescherming. Kijk, voordat je je contract tekent, wat de cao meldt over de regeling van zwangerschapsverlof, kolven en ouderschapsverlof.

Wil je weten hoe je dit gesprek het beste kan aangaan? Onze startersadviseurs geven je graag handige tips, waardoor je met meer vertrouwen het gesprek voert.


8. Ik overweeg dichter bij mijn nieuwe werkplek te gaan wonen. Wat zijn dan mijn financiële mogelijkheden?

Gefeliciteerd! Je hebt je droombaan in de wacht gesleept. Je kunt haast niet wachten om te starten. Het enige waar je tegenop ziet is de grote woon-werkafstand. De optie verhuizen speelt zelfs door je hoofd. Sommige werkgevers spelen daarop in door nieuwe werknemers een verhuisvergoeding aan te bieden. Dit kan financieel interessant zijn, zeker wanneer je al langer de optie onderzoekt om te gaan verhuizen.

In sommige gevallen is het raadzaam even te wachten met de aankoop van een nieuwe woning. Bijvoorbeeld wanneer je partner nog geen garantie van een vaste baan heeft. Want: waar moet de nieuwe woning staan? Haastige spoed is dan zelden goed. Vanuit financieel oogpunt heeft een opgebouwde studieschuld invloed op je leencapaciteit (lees: de hoogte van je hypotheek). Besluit je over een aantal jaren minder te gaan werken, dan heeft dat impact op je uitgavenpatroon en op de financieringsruimte van een nieuwe woning. Plan kosteloos een oriënterend hypotheekgesprek in en neem een beslissing gericht op jouw persoonlijke situatie en toekomstwensen.


9. Hoe blijf ik dichtbij mijzelf in de dynamiek van mijn (nieuwe) werkomgeving?

Bij de start van een nieuwe baan komt er veel op je af. Nieuwe regels, collega’s, andere omgangsvormen, wisselende diensten waar je je aan moet conformeren. Ook je medische verantwoordelijkheid kan, soms onbewust, druk en spanningen met zich meebrengen. Het is daarom verstandig, zeker in het begin, tijd te reserveren om erachter te komen wat je belangrijk vindt en te reflecteren op je nieuwe werkomgeving. Vergeet hierbij ook je privé situatie niet. Je functioneert immers optimaal als er een goede balans is tussen werk en privé. 

Wij bieden verschillende instrumenten aan om je hierbij te ondersteunen zoals de Persoonlijke Profiel Analyse en GRIP coaching.


10. Hoe kan ik mijzelf blijven ontwikkelen, zodat ik plezier houd in mijn werk?

Wanneer je een tijdje aan het werk bent als medisch specialist komt er ongetwijfeld een moment dat je nieuwe werkzaamheden zou willen oppakken. Ga hierover het gesprek aan met je vakgroepvoorzitter of bekijk de mogelijkheden om je accreditatie hierop in te richten. In veel gevallen is het mogelijk om punten te verdienen door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Op die manier leer je nieuwe dingen en vergroot je ook je werkplezier. Nuttig en aangenaam tegelijk!


Vragen of persoonlijk advies

Heb je nog andere vragen over werken in dienstverband of wil je persoonlijk advies? Bel dan met startersadviseur Jan Willem Gutteling of Amber van Gils. Zij helpen jou met alle plezier verder.
 Jan Willem Gutteling | VvAA

Jan Willem Gutteling

   06 81 25 07 14

“Je kunt bij mij terecht voor een gesprek over alle aspecten tijdens je AIOS-periode en met name ontzorg ik je tijdens de start-up als medisch specialist.”

startersadviseur Amber van Gils

Amber van Gils

  06 13 66 40 48

“Na jaren studeren is de einddatum van jouw specialisatie in zicht. Er zal nu een hoop voor je veranderen, zowel zakelijk als privé. Zoals het jouw passie is om patiënten de beste zorg te bieden, is het mijn passie jou te begeleiden bij jouw start als medisch specialist..”