Vrijwilliger voor Amref Flying Doctors

Air Ambulance Service

VvAA-lid Elisabeth Dierickx aan het werk voor Amref Flying Doctors

Anesthesioloog en VvAA-lid Elisabeth Dierickx deed in oktober een maand vrijwilligerswerk bij Amref. Zij was heel oktober 2017 gestationeerd op een luchthaven in Nairobi en begeleidde patiënten tijdens hun luchttransport.

Word ook vrijwilliger

Planning en papierwerk

"Dankzij het 'Volunteer physician programme' kreeg ik de kans een maand mee te draaien in de air ambulance service van Amref Flying Doctors in Nairobi. We vervoerden patiënten van Ethiopië tot Zuid-Afrika en verzorgden vluchten voor Artsen zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en legerbases in Somalië en Zuid-Soedan. Aandoeningen varieerden van gecompliceerde malaria tot verkeersongevallen tot ontspoorde diabetes. Ervaring leert dat het oorspronkelijke medische rapport niet altijd de lading dekt, bijna altijd gaat er een arts mee.

Ongelooflijk ook wat een planning en papierwerk eraan vooraf gaat! Stel je wordt ziek in Ethiopië, dan moet je toch even geduld hebben voordat de autoriteiten toestemming geven om het land te verlaten. Ontbreekt een stempel? Dat betekent al gauw een dag vertraging. Een hartinfarct op het eiland Zanzibar? Jammer: er is daar geen trombolyse voor het oplossen van de bloedklonter, laat staan een angiokamer voor dottering. Een hobbelige ambulancerit van een uur en een vlucht van twee uur langs de Kilimanjaro brengt je op een betere locatie. Meestal is dit Nairobi, omdat Kenia hoog aangeschreven staat qua gezondheidszorg, net na Zuid-Afrika en Egypte."

Elisabeth Dierickx
De combinatie van kritieke geneeskunde met een prachtige omgeving en leuke lokale collega's zorgde ervoor dat het voor mij als een groot avontuur aanvoelde terwijl ik toch aan het werk was.

Hoge eisen

"Het geld dat voortvloeit uit het vervoer van verzekerde patiënten gaat rechtstreeks naar de moederorganisatie Amref Health Africa om zo de lokale initiatieven te onderhouden. En als een patiënt de vlucht niet kan betalen of de nood is aan de man, zoals bij de recente aanslag op een school, dan is er ruimte voor gratis 'charity flights'.

De eisen qua werkervaring voor vrijwilligers zijn hoog, net als de kwaliteit van de werkomgeving, wat niet anders kan als je met kritiek zieke patiënten in de lucht moet omgaan. Het doorlopen van een volledig reanimatieprotocol op een bloedhete tarmac of in een kleine vliegtuigcabine kan alleen met goed geschoold personeel en adequaat materiaal. Een cursus die ik ten zeerste als voorbereiding kan aanraden is 'Clinical Considerations in Aeromedical Transport' van dr. Terry Martin, een autoriteit op dat gebied. Op mijn beurt gaf ik dan weer wat kennis door aan de 'flight nurses' met enkele klinische lessen over beademing en ATLS.

De combinatie van kritieke geneeskunde met een prachtige omgeving en leuke lokale collega's zorgde ervoor dat het voor mij als een groot avontuur aanvoelde terwijl ik toch aan het werk was. Op deze manier doneer ik graag mijn vrije tijd aan Amref."

Ook in Afrika aan de slag?

Als zorgverlener aan de slag in Afrika? VvAA-leden die beschikken over de juiste kwalificaties kunnen zich opgeven als vrijwilliger bij de Air Ambulance Service van Amref Flying Doctors. Zo ondersteunt VvAA Amref ook met haar kennis en kunde.

Idee voor fondsen­werving?

Heeft u zelf een idee voor fondsenwerving? Of voor een andere activiteit in het kader van Amref en gezondheid in Afrika? Dan is het netwerk van VvAA een goed beginpunt.

VvAA en Amref
030 247 40 16
Bel ons
PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen