Nieuwsbericht

Beperking zzp-mogelijkheden Belastingdienst raakt VvAA-overeenkomsten niet

18 augustus 2023
Leestijd 1 min

De Belastingdienst trekt per 1 januari 2024 de goedkeuring in van modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging. Dat meldt de fiscus op zijn website. De wijziging volgt na een uitspraak van de Hoge Raad in de zaak van vakbond FNV tegen Deliveroo.

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.

Juridische aanleiding

De Hoge Raad deed op 24 maart 2023 uitspraak in de zaak van vakbond FNV tegen Deliveroo. Het oordeel van het Amsterdamse Hof dat Deliveroo-bezorgers werkten op basis van een arbeidsovereenkomst, werd in stand gelaten.

De Belastingdienst trekt de goedkeuring in van modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging. Op basis van deze overeenkomsten is iemand zelfstandig als de opdrachtnemer zich vrij kan laten vervangen. De mogelijkheid voor de zzp’er om zich te kunnen laten vervangen is slechts één van de elementen in de beoordeling of er sprake is van een arbeidsovereenkomst, geeft de Hoge Raad aan. De modelovereenkomsten die alleen hierop gebaseerd zijn, zijn daardoor niet langer houdbaar.

Modelovereenkomsten VvAA

Dit heeft géén invloed op de status van de modelovereenkomsten in de zorg waarbij VvAA betrokken is en overeenkomsten die daarmee vergelijkbaar zijn. Deze zijn gebaseerd op het ontbreken van werkgeversgezag.

Meer weten? Bekijk onze zzp-themapagina.

Meer lezen?

Willem Veerman, voorzitter bestuur Vereniging VvAA
11 juni 2024
Leestijd 3 min

Bezwaren VvAA tegen voorgenomen wetswijziging art. 13

Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet bepaalt hoe zorgverzekeraars moeten omgaan met vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg in Nederland en Europa.

11 juni 2024
Leestijd 5 min

Wees alert als u werkt als zzp’er of met zzp’ers

Mogelijk verdwijnen de zzp modelovereenkomsten. Tijd om in beweging te komen en alvast na te denken over de toekomst van uw zzp-samenwerking, zelf en samen.

28 mei 2024
Leestijd 4 min

Europese verkiezingen en zorg: wat staat op het spel?

De aankomende Europees parlementsverkiezing, op 6 juni, kan een aanzienlijke invloed hebben op de toekomst van de gezondheidszorg in Europa.

bart janknegt
24 mei 2024
Leestijd 4 min

Waar is het lef in het hoofdlijnenakkoord?

De onthulling van het hoofdlijnenakkoord door de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB bracht een golf van reacties teweeg.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen