Nieuwsbericht

Beperking zzp-mogelijkheden Belastingdienst raakt VvAA-overeenkomsten niet

  • 18 augustus 2023
  • Leestijd 43 sec

De Belastingdienst trekt per 1 januari 2024 de goedkeuring in van modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging. Dat meldt de fiscus op zijn website. De wijziging volgt na een uitspraak van de Hoge Raad in de zaak van vakbond FNV tegen Deliveroo.

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.

Juridische aanleiding

De Hoge Raad deed op 24 maart 2023 uitspraak in de zaak van vakbond FNV tegen Deliveroo. Het oordeel van het Amsterdamse Hof dat Deliveroo-bezorgers werkten op basis van een arbeidsovereenkomst, werd in stand gelaten.

De Belastingdienst trekt de goedkeuring in van modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging. Op basis van deze overeenkomsten is iemand zelfstandig als de opdrachtnemer zich vrij kan laten vervangen. De mogelijkheid voor de zzp’er om zich te kunnen laten vervangen is slechts één van de elementen in de beoordeling of er sprake is van een arbeidsovereenkomst, geeft de Hoge Raad aan. De modelovereenkomsten die alleen hierop gebaseerd zijn, zijn daardoor niet langer houdbaar.

Modelovereenkomsten VvAA

Dit heeft géén invloed op de status van de modelovereenkomsten in de zorg waarbij VvAA betrokken is en overeenkomsten die daarmee vergelijkbaar zijn. Deze zijn gebaseerd op het ontbreken van werkgeversgezag.

Meer weten? Bekijk onze zzp-themapagina.

Meer lezen?

Overleg medisch team
30 november 2023
  • 30 november 2023
  • Leestijd 2 min

Dit vindt VvAA van de nieuwe zzp-wet en 'pauze' jaarverantwoording

VvAA reageerde onlangs op 2 internetconsultaties: zzp-wet en pauzeknop jaarverantwoording.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen