Zorg onder druk: oplossingen personeelstekort
Grote personeelstekorten, een groeiende zorgvraag en een hoog ziekteverzuim: u staat als werkgever of praktijkmanager voor de uitdaging om uw organisatie gezond te houden. Hoe pakt u dat aan? Doorbreek de vicieuze cirkel met deze oplossingen voor personeelstekort in de zorg.
De deur dichthouden
Uit onderzoek blijkt dat veel zorgprofessionals een gebrek aan autonomie, administratieve druk of obstakels van leidinggevenden ervaren. Daarnaast haken ze af door de fysieke en mentale belasting van het werk. Ook zet de strengere handhaving van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid de inzet van uw flexibele schil onder druk.
Deze factoren vergroten het risico op uitstroom, maar met de juiste aanpak kunt u het tij keren. Door zowel de patiënt als uw zorgverleners centraal te stellen, verkleint u de kans op uitstroom. En verlaagt u het ziekteverzuim.
Uw team gezond houden
Ziekteverzuim verstoort de continuïteit in de zorg, verhoogt de werkdruk en drijft de kosten op. Een intensieve aanpak is noodzakelijk om verzuim te verminderen. De sleutel voor grip op uw verzuim? Een goede balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit kunt u doen:
1. Investeer in preventie en vitaliteit
Bied programma’s aan voor stressmanagement, gezonde voeding en een actieve levensstijl om medewerkers fysiek en mentaal sterk te houden.
2. Zorg voor optimale werkomstandigheden
Voorkom fysieke overbelasting met ergonomische werkplekken en hulpmiddelen die zware werkzaamheden verlichten.
3. Bied psychologische ondersteuning
Maak toegang tot een vertrouwenspersoon of bedrijfspsycholoog laagdrempelig, zodat medewerkers tijdig hun zorgen kunnen delen en werkstress beter kunnen hanteren.
Werken met kunstmatige intelligentie (AI)
Om de zorg te ontlasten, zet de overheid in op generatieve kunstmatige intelligentie om de administratietijd binnen 5 jaar te halveren tot 20%. Daarnaast wordt ingezet op verdere digitalisering, standaardisatie en automatisering. Ook wil de overheid de uitwisseling van gegevens verbeteren, met oog voor privacy.
Generatieve kunstmatige intelligentie (generatieve AI, GenAI, of GAI) is kunstmatige intelligentie die in staat is tekst, afbeeldingen, video's, computercode of andere gegevens te genereren met behulp van generatieve modellen, vaak als reactie op ingetypte opdrachten.
Tijdig ingrijpen is essentieel
De uitdagingen in de zorgsector zijn groot en vragen om een doordachte aanpak. Door te investeren in preventie, gezonde werkomstandigheden en psychologische ondersteuning, kunt u de uitstroom beperken en uw organisatie veerkrachtig houden. Tegelijkertijd biedt digitalisering en AI kansen om de administratieve last te verlagen en de efficiëntie te verbeteren.
De sleutel tot een sterke en toekomstbestendige zorgorganisatie ligt in uw tijdig handelen. Zo houdt u uw organisatie gezond en uw medewerkers tevreden.
We helpen u graag
VvAA biedt oplossingen in verzuimpreventie en professionele ondersteuning bij ziekteverzuim en re-integratie van uw medewerkers.
Meer lezen?
De uitdagingen van salarisadministratie in de zorg
Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.
Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers
Zorg voor uw praktijk? Denk aan tevreden patiënten, goede zorg én gezonde financiën. Hoe staat het ervoor?
Nieuw zzp-wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet
De Zelfstandigenwet biedt meer duidelijkheid voor zzp’ers als alternatief voor de Vbar.
Heeft u voldoende pensioen als u stopt als fysiotherapeut?
Daalt uw inkomen nadat u stopt met werken? Zet fiscaal vriendelijk geld opzij voor een beter fysiopensioen.