Personeelstekort en digitalisering: welke risico’s loopt uw organisatie?
Als eigenaar of manager van een praktijk of zorginstelling wilt u inzicht in de risico’s die uw organisatie loopt. Zijn die te dragen, te vermijden of verzekert u ze? En wat is het effect van uitdagingen zoals personeelstekort en digitalisering op de bedrijfsrisico’s?
De zorg verandert snel en ingrijpend
Door de personeelstekorten in de zorg is de werkdruk hoger. Met langere diensten, meer vermoeidheid en uitval stijgt ook de kans op nalatigheid en medische fouten. Daarnaast brengen nieuwe digitale toepassingen allerlei risico’s met zich mee: misverstanden, vergissingen en fouten, onveilige toegang, storingen, enzovoort. Incidenten kunnen leiden tot klachten en schadeclaims. Zorgverleners lopen bovendien het risico op een tuchtklacht. Praktijken en instellingen proberen deze risico’s zo veel mogelijk te vermijden en te minimaliseren en de kwaliteit van zorg op peil te houden. Daarvoor is inzicht in de (financiële) risico’s noodzakelijk.
Welke taken in de zorg kunnen en willen we overlaten aan digitale systemen?
Hoe ver gaat de digitalisering?
De sector en de overheid zoeken oplossingen voor het personeelstekort in verbetering en digitalisering van (zorg)processen. Het doel is meer patiënten te helpen in minder tijd. Welke taken in de zorg kunnen en willen we overlaten aan digitale systemen? De IGJ waarschuwt voor onverantwoorde inzet van AI in de zorg. In de praktijk komen we veel zorgverleners en zorgorganisaties tegen met vragen over zorg op afstand en digitalisering, zoals:
- Kunnen we triage doen en diagnoses stellen met Artificial Intelligence (AI) systemen?
- Blijft de zorg op peil als we patiënten niet meer fysiek zien, maar op afstand via een app?
- Ben ik als arts verantwoordelijk als er een complicatie ontstaat door het apparaatje dat ik mijn patiënt heb aangeraden?
- Moet ik zorgen dat alle metingen op afstand 24/7 bekeken kunnen worden?
- Wat als een toepassing of apparaat tekortschiet en onjuiste informatie levert?
Digitale zorg leidt tot allerlei nieuwe afwegingen en (ethische) vragen rond bijvoorbeeld aansprakelijkheid. De vraag is hoe we als sector het beste omgaan met de nieuwe aansprakelijkheidsrisico's. Dat zullen we met elkaar moeten bepalen.
Inzicht in de bedrijfsrisico's
Nieuwe ontwikkelingen komen dus met grote uitdagingen voor uw onderneming. Soms worden die over het hoofd gezien, zoals cybersecurity. Het is nodig de risico's in kaart te brengen en te minimaliseren. Zorgverleners en organisaties moeten zich beschermen tegen de financiële en juridische gevolgen van mogelijke fouten. Weet u wat u moet doen om mogelijk nadelige gevolgen voor uw onderneming te verkleinen en uw bedrijfsvoering veilig te houden? Een belangrijke eerste stap is zorgen voor een helder inzicht in de risico’s die uw organisatie loopt. Met die informatie kunt u afgewogen beslissingen nemen om de continuïteit van uw zorgorganisatie te garanderen.
Ontdek de voordelen van een risicoanalyse
Vindt u het lastig om in de waan van de dag uitgebreid bij uw zakelijke risico's stil te staan? Dan kunt u een risicoanalyse laten uitvoeren. Zo krijgt u snel inzicht in de risico’s en blinde vlekken in uw organisatie.
Vragen?
Wij helpen graag. Bel ons op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.
- Advies zakelijk
- 030 247 40 50
Meer lezen?
Waarneem360 voor ontzorging waarnemend huisartsen
Waarneem360 kan de administratieve taken van een waarnemend huisarts bijna volledig voor hen uit handen nemen.
Hoe maakt u werknemers duurzaam inzetbaar?
Duurzame inzetbaarheid is werknemers tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam houden.
Blijf fit met deze kleine stappen
Zorg goed voor uzelf, check deze micro-tips voor minder stress, betere slaap en gezonder eten.
Zo haalt u meer voordeel uit uw belastingaangifte 2024
Praktische tips om uw belastingaangifte soepel en zonder stress in te vullen.