Zekerheid en flexibiliteit van zorg onder druk
De handhaving op schijnzelfstandigheid zet de flexibele schil onder druk. Extra handen die nodig zijn om de kwaliteit van de zorg op niveau te houden. Werkt u met zzp’ers? Ga dan tijdig met uw bedrijfsvoering aan de slag. Een panklare oplossing is er nog niet.
Minder zzp’ers in de zorg
Het zzp-schap was altijd zeer in trek. Dat lijkt te veranderen nu de Belastingdienst handhaaft op schijnzelfstandigheid in het kader van de wet DBA. Gelukkig worden er nog geen boetes opgelegd.
Sinds eind vorig jaar zijn er meer stoppers dan starters als zzp’er. De zorg spant de kroon. In januari heeft de sector bijna 2.000 zzp'ers in één maand verloren; ongeveer de helft van de totale daling (bron: accountant.nl). In februari kwamen daar nog eens 700 zzp’ers bij (bron: kvk.nl). Een trend die behoorlijke gevolgen kan hebben als de daling verder doorzet.
Ik begrijp dat het opstarten van de handhaving voor organisaties en zelfstandige ondernemers een spannend moment is. Laat me benadrukken: als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt kun je dat ook vanaf volgend jaar gewoon blijven doen.
Beoordeel uw arbeidsrelatie
Het is best lastig om de arbeidsrelatie met zzp'ers goed te beoordelen. Het begrip arbeidsovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek bepaalt de grens tussen zelfstandig of in loondienst werken. In de praktijk geeft dit weinig houvast. De rechtspraak doet dat meer met de gezaghebbende uitspraak in de Deliveroo-zaak. Daarvan hebben wij een overzichtelijk schema gemaakt met indicaties voor werken in loondienst en werken als zelfstandige bij ieder element dat een rol speelde.
Vooraf geen zekerheid
Beoordelen of sprake is van zelfstandigheid of van een dienstbetrekking is alleen achteraf mogelijk op basis van feiten en omstandigheden. Onhandig voor alle betrokken partijen. Gebruikt u een modelovereenkomst die op de beroepsgroep en situatie is afgestemd, dan kan dat vooraf de nodige houvast geven. Hierin staat duidelijk omschreven hoe de arbeidsrelatie is ingevuld. Alle modelovereenkomsten hebben een einddatum van 2029 gekregen.
Komt de Belastingdienst na onderzoek tot de conclusie dat er sprake is van een dienstbetrekking, dan is de zzp’er werknemer en bent u de werkgever. In die relatie had u loonheffingen en premies werknemersverzekeringen moeten afdragen. Met mogelijke correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen tot gevolg. Afhankelijk van de situatie kan dat flink in de papieren lopen.
Meer vertrouwde gezichten
Een slim alternatief kan zijn om zzp’ers in loondienst te nemen. Niet alleen om de risico’s van schijnzelfstandigheid te vermijden, ook om patiënten en collega’s meer vertrouwde gezichten te geven. De voordelen van langdurige werkrelaties zijn helder:
- Meer vertrouwen
- Meer werkplezier
- Betere communicatie
- Meer wederzijds begrip
- Hogere kwaliteit van de geleverde zorg
Tip: Let erop dat u uw nieuwe medewerkers goed verzekerd door ze aan uw polis toe te voegen.
Beperk de risico's
Veel is nog onduidelijk, zoals wat wel of niet mag en hoe transparant de controle is. In de komende periode moet meer duidelijkheid komen. Dat geldt ook voor het juridische aspect. Wacht daar niet op, maar zorg ervoor dat uw samenwerking met zzp’ers tijdig toekomstbestendig is.
In control blijven
Ondernemen is risico’s nemen. Wel zo bewust mogelijk om de continuïteit van uw onderneming te borgen. Hoe doet u dat? Inzicht in uw zakelijke risico’s is stap 1.
Vragen?
Wij helpen graag. Bel ons op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.
- Advies zakelijk
- 030 247 40 50
Meer lezen?
De uitdagingen van salarisadministratie in de zorg
Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.
Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers
Zorg voor uw praktijk? Denk aan tevreden patiënten, goede zorg én gezonde financiën. Hoe staat het ervoor?
Verval van vakantiedagen? Werkgever moet werknemer informeren
Voordat wettelijke vakantiedagen komen te vervallen, moet de werkgever de werknemer hier over informeren.
Nieuw zzp-wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet
De Zelfstandigenwet biedt meer duidelijkheid voor zzp’ers als alternatief voor de Vbar.