Artikel

Stijgend ziekte­verzuim in de zorg vraagt om inten­sieve aan­pak

30 oktober 2024
Leestijd 3 min

Het ziekteverzuim daalde begin 2024 in verschillende sectoren van de arbeidsmarkt zoals vervoer, bouwnijverheid en horeca. Maar niet in de zorg. Daar ligt het verzuim gemiddeld al hoger én blijft het stijgen, blijkt uit cijfers van het CBS en PGGM. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen zorgorganisaties het verzuim beheersen?

Het ziekteverzuim in de zorg stijgt en is gemiddeld het hoogst in vergelijking met andere sectoren

Dat het ziekteverzuim onder zorgpersoneel juist toeneemt, is extra slecht nieuws omdat de zorg al flink onder druk staat. De gevolgen voor zorgpersoneel en zorgorganisaties kunnen we raden: nóg meer ziekteverzuim.

Vergelijking met andere sectoren

In de zorg is het verzuimpercentage hoger dan gemiddeld: ruim 7%, terwijl het gemiddelde in andere sectoren rond de 5% ligt. Vooral onder verpleegkundigen, verzorgenden en medewerkers in de thuiszorg is het verzuim aanzienlijk hoger.

Oorzaken ziekteverzuim

De belangrijkste oorzaken voor ziekteverzuim zijn in alle sectoren ongeveer gelijk. Zo vallen in de wintermaanden veel werknemers uit door griep en verkoudheid. Daarnaast zijn chronische ziekten een oorzaak: ziektes zoals diabetes of hart- en vaatziekten leiden tot regelmatig of langdurig verzuim. Tot slot zijn er de psychische klachten: burn-out, stress en depressie komen steeds vaker voor in verschillende sectoren en ook zeker in de zorg. 

Verzuim in de zorg 

Binnen de zorgsector zijn er specifieke aspecten die het verzuimpercentage verhogen:

  • Hoge werkdruk en personeelstekorten
    Zorgmedewerkers werken vaak onder hoge druk vanwege personeelstekorten, wat leidt tot fysieke en mentale uitputting.
  • Fysiek zware arbeid
    Veel zorgberoepen vereisen lichamelijk intensieve handelingen, zoals tillen en verplaatsen van patiënten, wat tot fysieke klachten kan leiden.
  • Emotionele belasting
    De zorgsector vereist niet alleen fysieke inspanning, maar ook emotionele toewijding. Omgaan met ziekte, lijden en overlijden kan bijdragen aan mentale uitputting.

Ziekteverzuim beheersen 

Grip krijgen op ziekteverzuim in de zorgsector vraagt om een gerichte en intensieve aanpak. Zorgorganisaties kunnen verschillende maatregelen nemen om het verzuim terug te dringen:

  • Preventie en vitaliteitsprogramma’s
    Investeren in de gezondheid en het welzijn van medewerkers met gezondheidsprogramma's kan bijdragen aan een lagere verzuimcijfers. Denk aan workshops over stressmanagement, goede ergonomie en gezonde voeding.
  • Goede werkomstandigheden
    Een veilige en gezonde werkplek bieden om fysieke overbelasting te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door hulpmiddelen in te zetten bij zware werkzaamheden en werkplekken ergonomisch in te richten.
  • Psychologische ondersteuning
    Omdat de emotionele belasting in de zorg hoog kan zijn, is het belangrijk om medewerkers toegang te geven tot vertrouwenspersonen of bedrijfspsychologen. Die kunnen personeel ondersteunen om de werk gerelateerde druk te verwerken.

Ondersteuning bij verzuim

Als VvAA kunnen we een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van zorginstellingen en zorgverleners bij ziekteverzuim. Denk daarbij aan:

  • Verzuimverzekeringen voor financiële zekerheid
    U kunt verschillende verzekeringen vergelijken, zoals de Verzuimverzekering en de Verzuim-ontzorg-verzekering, en aanvullende dekkingen kiezen.
  • Risicoanalyse en preventie
    We helpen zorgorganisaties bij het vinden van de grootste risicofactoren voor ziekteverzuim, zodat u preventieve maatregelen kunt nemen.
  • Ondersteuning bij ziekteverzuim en re-integratie
    We ondersteunen zorginstellingen met advies, begeleiding en interventies op de werkvloer en een verzuimoplossing afgestemd op uw beroepsgroep en CAO.

Aanpak ziekteverzuim in zorg noodzakelijk 

Hoewel het ziekteverzuim in Nederland in veel sectoren daalt, laat de zorg een ander en verontrustend beeld zien. Met gerichte preventieve maatregelen, passende ondersteuning en verzuimverzekeringen voor werkgevers kunnen zorginstellingen het hoge verzuim het hoofd bieden. Een intensieve aanpak is nodig om de werkdruk voor zorgpersoneel te verminderen, de stijgende zorgkosten te beheersen en niet in de laatste plaats om de kwaliteit van zorg op peil te houden.

We helpen u graag

Uw verzuimzaken in goede banen? U kunt bij ons rekenen op gedegen advies over financiële zekerheid en professionele ondersteuning bij ziekteverzuim en re-integratie van uw medewerkers.

Bekijk Verzuimadvies

Meer lezen?

Vrouw staat met groene map met salarisadministratie in een kantoor.
25 april 2025
Leestijd 3 min

De uitdagingen van salaris­administratie in de zorg

Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.

Praktijkruimte huisarts
25 april 2025
Leestijd 2 min

Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers

Zorg voor uw praktijk? Denk aan tevreden patiënten, goede zorg én gezonde financiën. Hoe staat het ervoor?

zzp'er doet administratie
16 april 2025
Leestijd 2 min

Nieuw zzp-wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet

De Zelfstandigenwet biedt meer duidelijkheid voor zzp’ers als alternatief voor de Vbar.

Spaar fiscaal vriendelijk bij voor een beter fysiopensioen
2 april 2025
Leestijd 2 min

Heeft u voldoende pensioen als u stopt als fysiotherapeut?

Daalt uw inkomen nadat u stopt met werken? Zet fiscaal vriendelijk geld opzij voor een beter fysiopensioen.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen