Nieuwsbericht

Overgangsrecht Wtza loopt af

  • 30 november 2023
  • Leestijd 1 min

Het overgangsrecht van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) loopt af, dus vergeet niet om uw zaken op tijd in orde te maken. Voor vergunningplichtige zorgaanbieders die bij inwerkingtreding van de wet (1 januari 2022) al actief waren, geldt een overgangsperiode tot 1 januari 2024 om een vergunning aan te vragen en intern toezicht in te stellen (indien van toepassing).

Wtza aanmelden - arts registreert medicijnen

Voor wie geldt het overgangsrecht?

Het overgangsrecht geldt voor degenen die daarvoor al een Wtzi-toelating hadden (vaak aanbieders van medisch specialistische zorg). Maar ook voor de aanbieders die onder de Wtzi van rechtswege waren toegelaten (veel eerstelijnszorgaanbieders). Voor zorgaanbieders die in 2022 of 2023 zijn gestart, of in deze jaren bijvoorbeeld hun rechtsvorm hebben aangepast, geldt dit overgangsrecht niet.

Vergunning en toezicht nu regelen

Inmiddels is de overgangstermijn bijna verstreken. U kunt tot 1 januari 2024 een vergunning aanvragen. Dit geldt ook voor het instellen van het intern toezicht. Als u nog niet aan al uw verplichtingen heeft voldaan, moet u dit op korte termijn in orde maken.

Verplichtingen afhankelijk van aantal zorgverleners

Voor meer informatie kunt u terecht op onze Wtza-pagina. U ziet daar exact wanneer u vergunningsplichtig bent en in welke gevallen u moet voldoen aan intern toezicht voor uw zorginstelling. Dit hangt af van de zorg die u verleent en met hoeveel zorgverleners u dat doet.

Vragen?

Heeft u vragen, neem dan contact op met de Juridische servicedesk van VvAA Legal.

Juridische servicedesk
030 247 49 99
Bel ons

Meer lezen?

Man en vrouw doen administratie in praktijk
18 oktober 2023
  • 18 oktober 2023
  • Leestijd 2 min

Nieuwe zzp-wet geen abc’tje

Het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ is onlangs bekendgemaakt. Wat houdt het in en wat zijn de pijnpunten?

Huisarts besteedt tijd aan financiën, praktijkorganisatie en arbeidsovereenkomsten.
6 juli 2023
  • 6 juli 2023
  • Leestijd 4 min

De harde kant van praktijkvoering: voor betere huisartsenzorg

Een succesvolle praktijk vraagt organisatie. Zorg voor inzicht en handvatten qua praktijkorganisatie, financiën, juridische aspecten en arbeidsovereenkomsten.

Huisarts werkt in prettige omgeving met een optimale teamdynamiek.
23 juni 2023
  • 23 juni 2023
  • Leestijd 3 min

Aandacht voor de zachte kant: de sleutel tot een vitale praktijk

In de huisartsenzorg is vitaliteit van patiënten het doel. Daarvoor is een gezonde praktijk noodzakelijk, ook op het gebied van teamdynamiek en communicatie.

VvAA-expert verzorgt de personeelsadministratie en neemt praktijkhouder hierin mee.
2 januari 2023
  • 2 januari 2023
  • Leestijd 2 min

Meer tijd voor uzelf en uw medewerkers: 5 tips

Zorgorganisaties en praktijken moeten continu meerdere ballen in de lucht houden. Maar hoe maakt u ruimte voor u en uw personeel? Wij delen 5 toepasbare tips.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen