Blog

Bezielingsboosters: een baan met impact

  • 24 januari 2024
  • Leestijd 2 min

Bezieling in de zorg. Een van de belangrijkste thema’s waar we ons als vereniging sterk voor maken. Maar wat maakt het nou tot zo’n essentieel onderdeel van wat we doen? Met ingang van dit jaar maandelijks in onze nieuwsbrief: de nieuwe rubriek 'Bezielingsboosters'.

Ambulancemedewerkers helpen patiënt met zuurstof

Nog even terug naar het begin. Bezieling: de sterke inspiratie waarmee je iets maakt of doet, ook wel innerlijke inspiratie. "Mensen die bevlogen zijn werken hard omdat ze hun werk plezierig en waardevol vinden. Ze hebben een positieve motivatie", aldus de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Het laat zich eenvoudig verenigen met het vak van zorgprofessional. Want dat kies je doorgaans niet om snel rijk te worden, of omdat het je op zoek bent naar een relaxte baan. Dat kies je omdat je het leven van mensen en dieren beter wilt maken. Dat je je vooraf hebt gerealiseerd schrijnende situaties tegen te komen, kan haast niet anders. Net als het besef dat je soms, ondanks al je inspanningen, niet opgewassen bent tegen de krachten van moeder natuur. Dat je soms slecht nieuws zult moeten brengen, en het intense verdriet van dichtbij moet meemaken. Anouk Putker, arts in opleiding tot oncoloog, verwoordde het prachtig in haar blog 'Dertigers gaan soms ook dood'.

Een baan met impact

Voor een baan met zo’n impact, zowel op het leven van je patiënten als dat van jezelf, kies je met je hart. Vanuit een oersterke drive het leven van anderen beter te maken. Dat je daarbij stevig in je schoenen moet staan en elkaar hard nodig hebt, is dé gedachte achter de oprichting van onze vereniging. Met vereende kracht zetten we ons al 100 jaar in voor een zo sterk mogelijke positie van zorgprofessionals. Een positie waarmee belangrijke zorgwaarden als bevlogenheid, autonomie en vakmanschap zo nauw verweven zijn. En niet te vergeten werkplezier, waar we met onze landelijke beweging Zin in Zorg sinds 2019 aandacht voor vragen.  

Maar waar ook, dag in, dag uit, met brute kracht aan wordt getornd. Door de eindeloze spagaat tussen tijd voor je patiënt en de bergen administratie, tussen je werk goed willen doen en de continue druk voelen van alles wat nog moet, van snakken naar adempauze zonder die te kunnen nemen, van het omgaan met de gedrochten van regels, bedacht door mensen die mijlenver afstaan van de dagelijkse praktijk.

Het is nog maar een greep uit al die factoren die er steeds vaker toe leiden dat zorgprofessionals het bijltje erbij neergooien. Omdat ze niet meer willen maar, misschien nog wel vaker, omdat ze niet meer kunnen.

100 jaar VvAA

Dit jaar bestaan we 100 jaar. Een jaar dat we benutten om nóg meer aandacht te vragen voor wat de zorg nodig heeft. Dat doen we onder andere via deze nieuwe rubriek in onze nieuwsbrief, onze jubileumevents en onze communicatiekanalen. Want dat is wat je als vereniging van ons mag verwachten: dat we elke mogelijkheid aangrijpen om jouw stem te laten horen.

Van cruciaal belang

Het behoud van bevlogen zorgprofessionals is van cruciaal belang. Voor jou en je patiënten. Want een wereld die vandaag ver van je bed lijkt, kan morgen je nieuwe werkelijkheid zijn.

Meer lezen?

Karin Derks
20 februari 2024
  • 20 februari 2024
  • Leestijd 3 min

#LidAanHetWoord: logopedie in een holistisch perspectief

Karin Derks is mede-eigenaar van een logopediepraktijk in Limburg. Naast het geven van stottertherapie, legt ze ook de nadruk op zelfwerkzaamheid.

Twee lachende vrouwelijke dokters
15 februari 2024
  • 15 februari 2024
  • Leestijd 2 min

Bezielings­boosters: inspirerende verhalen

Bezieling in de zorg. Een van de belangrijkste thema’s waar we ons als vereniging sterk voor maken. Lees deze inspirerende verhalen van zorgprofessionals.

Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof op Schiphol
24 januari 2024
  • 24 januari 2024
  • Leestijd 3 min

Huisarts (62): op Schiphol gebeurt zoveel, daar laad ik me aan op

Peter Nijhof (62) studeerde in 1995 af als huisarts. Naast zijn praktijkhouderschap werkt hij ook op de Eerste Hulp op Schiphol.

30 november 2023
  • 30 november 2023
  • Leestijd 2 min

7 kinderen en een eigen praktijk: een huisarts met passie

Door de goed georganiseerde praktijk en investering in haarzelf, weet ze de balans te vinden. Al is het soms een puzzelwerk.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen