Waarnemer huisarts (zzp)
Wil u blijven zzp'en als waarnemend huisarts?
Bent u zzp'er en wilt u dat blijven? Wees u dan bewust van de risico's die de handhaving op schijnzelfstandigheid voor u met zich meebrengt.
Blijft u zzp'en als huisarts?
We gaan er niet om liegen, met de handhaving op schijnzelfstandigheid (Wet DBA) is zzp'en als huisarts een stuk complexer. Het kan waarschijnlijk wel, maar er zijn beperkingen én risico's. De keuze is aan u.
Criteria schijnzelfstandigheid
Bij de beoordeling van een arbeidsrelatie kijkt de Belastingdienst onder meer naar de aard en duur van de werkzaamheden, de inbedding van het werk in de organisatie en de bedrijfsvoering en de hoogte van de beloning. Het gezaghebbende Deliveroo-arrest kent 9 elementen waaraan getoetst wordt. Het is dus niet voldoende om bijvoorbeeld meerdere opdrachtgevers te hebben zoals vaak wordt gedacht.
Belangrijk is dat de Belastingdienst u ziet als zelfstandige. Maak dus het risico dat u gezien wordt als werknemer zo klein mogelijk. Helaas is er geen vinklijstje beschikbaar. Iedere situatie is anders.
Waarschijnlijke mogelijkheden
Met dit in het achterhoofd lijkt het waarschijnlijk dat onderstaande vormen van zzp'en mogelijk blijven voor huisartsen. Helaas is ook dit weer niet zeker. We hebben daarom een aantal casussen voorgelegd aan de Belastingdienst in de hoop dat dit meer duidelijkheid zal bieden. Maar toets vooral altijd zelf uw arbeidsrelatie aan de hand van het Deliveroo-schema (pdf).
1. Incidenteel waarnemerschap
Voor incidentele zorgvragen is het onder voorwaarden waarschijnlijk nog mogelijk als zzp'er te waarnemen. U kunt dan denken aan: vervanging bij ziekte of een tijdelijk sterk gegroeide zorgvraag. Maar ook hier is de Belastingdienst kritisch.
Zorg in ieder geval dat u dit juridisch goed vormgeeft én dat u werkt conform deze vastlegging. Dan ziet de Belastingdienst de opdracht zeer waarschijnlijk niet als schijnzelfstandigheid. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de LHV-overeenkomst van incidentele waarneming, overeenkomst van duurwaarneming of overeenkomst ANW-dienst.
2. Waarnemerschap als aanloop naar praktijkhouderschap
Het zou kunnen dat het ook mogelijk blijft om te zzp'en in aanloop naar een vast dienstverband of een associatie of overname. Maar hierover bestaat nog veel onduidelijkheid.
Zorg daarom dat u bij een controle in ieder geval ook kunt aantonen dat u bezig bent om de arbeidsrelatie van langdurig waarnemerschap anders in te richten. Bijvoorbeeld met gespreksverslagen en een intentieverklaring. Met die laatste helpen we u graag door deze op maat te maken of u te voorzien van een modelverklaring.
Helaas kunnen we ook dan niet garanderen dat het goedkomt, omdat iedere situatie anders is en de Belastingdienst nog geen uitsluitsel heeft gegeven. Eventueel kunt u uw casus vooraf voorleggen aan de belastinginspecteur.
Minder opdrachten
De Belastingdienst ziet het voorkomen van schijnzelfstandigheid als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is dus niet alleen een risico voor u als zzp'er, maar ook voor de opdrachtgevende praktijkhouder. Mogelijk geven praktijkhouders daarom de voorkeur aan iemand in loondienst of een medepraktijkhouderschap. Hierdoor zijn er in de toekomst waarschijnlijk simpelweg minder opdrachten voor zzp'ende huisartsen.
Alternatieven voor het zzp'en
Uiteraard zijn er ook alternatieven. U kunt in loondienst gaan of de stap maken naar (gedeeld) praktijkhouderschap. Een combinatie tussen loondienst en zzp zou ook kunnen, maar is geen sluitend alternatief want u loopt nog steeds risico op schijnzelfstandigheid.
Uw eigen keuze
Omdat de situatie voor iedereen anders is, kunnen wij op deze pagina slechts het topje van de ijsberg benoemen. Laat u heel goed informeren zodat u een voor u passende keuze kunt maken. Die keuze is trouwens echt aan uzelf, die kunnen en mogen wij niet voor u maken. Maar we kunnen u wel helpen één en ander op een rij te zetten.
Wet DBA
Wees u bewust van wet DBA
Ongetwijfeld weet u dat er van alles speelt in zzp-land. De Wet DBA, schijnzelfstandigheid en het Deliveroo-arrest. Het is belangrijk u hierover goed te informeren.
Op onze themapagina vind u de meeste actuele info én concrete handvatten. Of bel ons, we helpen u graag.
Standpunt LHV
LHV is van mening dat waarnemers belangrijk zijn voor de continuïteit van de zorg. In geval van piek, ziek en uniek moeten er huisartsen beschikbaar zijn die kunnen waarnemen voor de vaste huisartsen. Tegelijkertijd zien ze ook dat het aantal waarnemers de laatste 20 jaar is toegenomen terwijl het aantal praktijkhouders is afgenomen. Dat baart hun zorgen, want de continuïteit van de huisartsenzorg is gebaat bij voldoende praktijkhouders en huisartsen die in vaste dienst zijn van een praktijk. Zij pleiten daarom voor het behoud van een kleine flexibele schil van waarnemers voor situaties van piek, ziek en uniek. Daarnaast zetten ze in op een groter aantal huisartsen die een vaste verbinding met een patiëntenpopulatie aangaan, als praktijkhouder of in dienstverband.
Goed geregeld
U heeft uw keuze gemaakt en wilt blijven zzp'en als waarnemende huisarts. Dan wilt u een aantal zaken goed regelen. Wij ondersteunen u daar graag bij.
Welk waarnemerspakket kiest u?
Om het u makkelijker te maken, is er het VvAA Waarnemerspakket. Met daarin de belangrijkste verzekeringen, en, als u dat wilt, ook onze administratieservice. Door de combi van alles-in-1, krijgt u een fijne korting.
Onze premies zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie, neem dus vooral contact op voor een offerte op maat.
Waarom VvAA?
Uw verzekeringen en financiële administratie onder 1 dak
Persoonlijk contact met uw eigen adviseur
Wij snappen wat er bij uw werk komt kijken
Vragen?
Wij helpen graag. Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur.
- Ledenservice (speciaal voor zzp-vragen)
- 030 247 47 97