Artikel

Werkstress in de zorg: herken de symptomen

5 april 2023
Leestijd 2 min

In de zorg werken vraagt veel van je. Je spreekuren zijn aan de lopende band en je brengt meer tijd achter de computer door dan met je patiënt. Dat is stressvol. Tijd dus om in actie te komen. Lees hier wat we verstaan onder werkdruk en herken de symptomen.

Hoe hoog is de werkdruk in de zorg?

Resultaten van de Quickscan Bezielingsonderzoek laten zien dat zorgprofessionals die deelnamen aan dit onderzoek minder werkplezier ervaren en vaker kampen met burn-outklachten. Door de hoge werkdruk in de zorg zijn nog maar 15% van de zorgprofessionals bevlogen. Ook ervaren zij een stijgende regeldruk en een conflict tussen werk en privé.

Meer weten? Lees het volledige rapport in het artikel 'Resultaten Quickscan 2022'.

Wat is werkstress?

Werkstress kan veroorzaakt worden door werkkenmerken die belastend zijn. Denk aan de inhoud van je werk, maar ook de aard ervan. Ook de balans met je privéleven speelt een rol. Staan er geen energiebronnen tegenover of heb je te weinig herstelmomenten? Dan is de kans groot dat je stress ervaart en het werkplezier afneemt.

Energiebronnen zijn de dingen die je werk zo leuk maken, je energie geven en waar je je bed voor uitkomt.

Symptomen van werkstress

Wanneer een gezonde dosis werkdruk verandert in werkstress, ga je stressklachten ontwikkelen. Je hebt misschien het gevoel de controle te verliezen omdat je het overzicht kwijt bent en veel vergeet. Herken op tijd de symptomen en luister naar de signalen van je lichaam. Zo voorkom je gezondheidsklachten of zelfs uitval door een burn-out.

Lichamelijke klachten bij stress

  • hoofdpijn

  • hartkloppingen

  • buik- en maagklachten

  • hoge bloeddruk

  • veel zweten

Psychische klachten bij stress

  • vermoeidheid en slecht slapen

  • opgejaagd gevoel

  • piekeren

  • prikkelbaar en snel geïrriteerd zijn

  • concentratieproblemen

Aan de slag met mindfulness

Leer beter omgaan met stress en kom op adem met 3 eenvoudige mindfulness oefeningen voor thuis en op werk.

Bekijk de oefeningen

Zo maak je hoge werkdruk en werkstress bespreekbaar

Ervaar jij een hoge werkdruk? Dan is het tijd om de regie te pakken. Maak je werkstress bespreekbaar en plan een gesprek in met je leidinggevende. Benoem je klachten en vind samen een passende oplossing. Ook kan het helpen om met je collega's te delen wat er speelt. Regelmatig bij elkaar inchecken en je twijfels en onzekerheden delen, versterkt niet alleen de samenwerk-cultuur, maar ook de onderlinge communicatie en jouw mentale fitheid.

Gelijk aan de slag? Download het handige stappenplan 'Check in' van Zin in Zorg en kom in beweging!

Meer lezen?

Jonge vrouw zit glimlachend en met gesloten ogen bij het raam
22 februari 2023
Leestijd 4 min

Mindful werken in de zorg

Op adempauze komen met mindfulness? De hoge werkdruk maakt het werken in de zorg aardig stressvol. Lees onze tips voor meer ontspanning.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen