Inloggen

Met Amref voor een gezond en sterk Afrika

Sinds 2009 werkt VvAA zeer succesvol samen met Amref Flying Doctors aan een gezond en sterk Afrika. Een uniek partnerschap. Met grote impact in Afrika, het binden van leden en leren & inspireren als de drie pijlers.


VvAA en Amref: voor een betere gezondheid in Afrika

Samenwerken met Amref Flying Doctors

Een betere gezondheid in Afrika. Dat kan niet zonder een efficiënte, sterke organisatie rondom het werk van de daar aanwezige gezondheidswerkers. Om dat te bereiken, werken VvAA en Amref Flying Doctors sinds 2009 zeer succesvol samen aan een gezond en sterk Afrika. 

De afgelopen 10 jaar hebben we met elkaar prachtige stappen gezet. Samen met alle donateurs heeft VvAA met een bijdrage van meer dan 2 miljoen euro inmiddels twee gezondheidsprogramma’s volledig gefinancierd en het programma in Kilindi tegen meisjesbesnijdenis met succes ondersteund. VvAA en Amref passen op een heel natuurlijke manier bij elkaar. We delen dezelfde historie, want we zijn beiden opgericht door een drietal artsen. Zowel VvAA als Amref zijn de stem en steun van zorgverleners. En we geloven samen in de kracht van verbinding, zorgverleners voor zorgverleners.


Zorgverleners voor zorgverleners

Het thema waar wij ons vanaf 2019 op richten is het opleiden van medisch personeel. Want, zonder zorgverleners geen zorg. Dit hoeven wij u niet te vertellen. In Afrika is er een groot tekort aan goed opgeleid zorgpersoneel en VvAA draagt er graag aan bij om dit blijvend te veranderen.

Zorgverleners voor zorgverleners

Het hebben van voldoende, goed opgeleide zorgverleners is nog nooit zo belangrijk geweest. Samen met Amref Flying Doctors houdt VvAA een inzamelingsactie om het schrijnende tekort aan zorgverleners en beschermingsmiddelen in Malawi aan te pakken.


Resultaten project 'Een gezonde toekomst voor meisjes in Tanzania'

De afgelopen jaren is er veel bereikt om meisjes in Kilindi een gezonde toekomst te geven. Mede dankzij de steun van leden en medewerkers van VvAA.  

Dit project van Amref Flying Doctors in Tanzania heeft er voor gezorgd dat er ruim 2.500 meisjes vrouw zijn geworden zonder de gevaarlijke besnijdenis. Daarnaast hebben dankzij alle inspanningen uiteindelijk 73.000 mensen schoon water, toiletten en goede hygiëne. Op school, in de dorpen en in gezondheidscentra. 

Videoboodschap van Nice

Toen Nice Leng'ete acht jaar oud was, vluchtte ze om aan haar besnijdenis te ontsnappen. Nice is nu 28 jaar oud en strijdt als internationale ambassadeur van Amref Flying Doctors tegen meisjes-besnijdenis. Nice wil graag alle VvAA-leden bedanken voor hun steun! 


Nice: "I will continue working together with communities so that we ensure no other girl should undergo this cruel practice and to ensure that every young girl in Africa can be the woman of her dreams."

Zorgverleners voor zorgverleners

Zonder zorgverleners geen zorg, dit weet u als geen ander. Het zijn ook de woorden van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Afrika is er een absoluut tekort aan goed opgeleid zorgpersoneel. 

De huidige minimumnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt op 23 artsen en verpleeg- en verloskundigen per 10.000 inwoners. In Zambia staat de teller op tien, in Senegal op vijf en in Malawi zelfs op minder dan één. Ter vergelijking: in Nederland zijn dat er 139. De samenwerking tussen VvAA en Amref Flying Doctors gaat zich volledig richten op het opleiden van zorgverleners in deze landen om zo het grote gat te dichten. Zorgverleners voor zorgverleners!

Met hulp van VvAA en haar leden kan Amref 250 zorgverleners opleiden

Met hulp van VvAA en haar leden kan Amref Flying Doctors 250 zorgverleners (waaronder verpleeg- en verloskundigen en lokale zorgverleners) opleiden en bijscholen. Impact: goede zorg voor 625.000 mensen. 

Zorgverleners voor zorgverleners

Het hebben van voldoende, goed opgeleide zorgverleners is nog nooit zo belangrijk geweest. Samen met Amref Flying Doctors houdt VvAA een inzamelingsactie om het schrijnende tekort aan zorgverleners en beschermingsmiddelen in Malawi aan te pakken.

Zambia

In Zambia versterkt Amref Flying Doctors programma’s van de overheid om moedersterfte terug te dringen. Dit doen ze door lokale zorgverleners op te leiden. Zij vertellen iedereen in hun omgeving over het belang van goede zorg tijdens de zwangerschap en verwijzen zwangere vrouwen door naar het gezondheidscentrum. Eenmaal daar krijgen vrouwen de zorg waar ze recht op hebben. De verpleeg- en verloskundigen krijgen namelijk bijscholing op het gebied van spoedeisende verloskunde en het respectvol omgaan met zwangere vrouwen. Ze worden daarbij persoonlijk begeleid door mentoren die door Amref worden opgeleid. De geleerde lessen worden vervolgens verankerd in kwaliteitsprocessen van de ziekenhuizen waar de verpleeg- en verloskundigen werken.

Senegal

Ook in Senegal pakt Amref Flying Doctors de moeder- en kindsterfte aan. Door verpleeg- en verloskundigen bij te scholen via e-learning én persoonlijke begeleiding. Het diploma van de door Amref ontwikkelde e-learningstraining is officieel erkend door de overheid. De verpleeg- en verloskundigen maken zich de theorie eigen via zorgmodules op de mobiele telefoon en de computer. Het grote voordeel van e-learning is dat mensen in de dorpen niet zonder zorg zitten tijdens de bijscholing. De nieuwe kennis wordt in de praktijk gebracht onder begeleiding van een getrainde mentor.  Vertegenwoordigers van het ministerie van gezondheid zijn onderdeel van het projectteam – dit garandeert de duurzaamheid, ook als de steun van Amref stopt.

Malawi

In Malawi zijn de eerder genoemde lokale zorgverleners letterlijk de kern van de gezondheidszorg. Want vaak zijn zij het eerste en veelal enige aanspreekpunt voor de mensen in de dorpen. De weinige artsen die er in Malawi zijn (zo’n 350!) kunnen zich richten op operaties en intensieve zorgverlening. Want Amref Flying Doctors zorgt voor het vinden, opleiden, bijscholen en informeren van de huidige en nieuwe lokale zorgverleners. En dat gaat allemaal via de succesvolle app Leap. Leap is een app die op de simpelste mobiele telefoon werkt. De lokale zorgverleners krijgen via de app een basisopleiding van 10 weken. Daarna worden ze regelmatig bijgeschoold – ook via Leap. En ze krijgen bovendien informatie over bijvoorbeeld de uitbraak van een besmettelijke ziekte. 
 

De rol van lokale zorgverleners

Lokale zorgverleners wonen en werken (veelal op vrijwillige basis) in hun eigen dorp waar ze er voorlichting geven over gezondheid. Ze geven basiszorg en indien nodig verwijzen zij mensen door naar het ziekenhuis. Goed opgeleid zijn ze enorm waardevol. Daarom werkt Amref  al sinds haar oprichting aan het versterken van de lokale zorgverleners.

Activiteiten


Leren en inspireren

Het delen van kennis doen we op verschillende manieren. Medewerkers en leden van VvAA geven gastlessen op scholen in de aanloop naar het succesvolle evenement ‘Wandelen voor Water’. Ook kunnen VvAA-leden lezingen van Amref-medewerkers uit Nederland en Afrika bijwonen. Zoals het webinar 'COVID-19: Impact op Afrikaanse zorgverleners' van 5 oktober 2020. 

Webinar over Covid-19: Impact op Afrikaanse zorgverleners

De afgelopen periode is er in de zorg ontzettend hard gewerkt om het COVID-19-virus te bestrijden. Helaas is hierdoor ook de basiszorg onder grote druk komen te staan. In Nederland, maar zeker ook in Afrika dat al een zeer fragiel zorgsysteem kent. In een virtuele meet & greet op 5 oktober 2020 met prof. dr. Joachim Osur, directeur Volksgezondheid van Amref Flying Doctors, zoomden we in op de grote gevolgen van COVID-19 op de basiszorg en welke impact dit op zorgverleners heeft. We trokken in dit webinar - met o.a. prof. dr. Joachim Osur PhD (Amref), dr. Erica Bakkum MD PhD en prof. dr. Jelle Stekelenburg - parallellen tussen de situatie in Afrika en in Nederland. Wat kunnen we als zorgverleners van elkaar leren? Het grote tekort aan zorgpersoneel in Afrika voert de druk op de zorgverleners die er wél zijn verder op. Hoe houden zij zich staande in deze ongekende crisis? En op welke manier zorgt Amref voor meer zorgverleners?
Kijk hier het webinar terug
 

Leiderschapstrajecten

Naast het uitwisselen van kennis, werken we samen aan de ontwikkeling van leiderschap. Tijdens leiderschapstrajecten werken medewerkers van VvAA en Amref gezamenlijk aan hun leiderschapskwaliteiten. Met de opgedane kennis ondersteunen we opleidingen en managementontwikkeling van Amref-medewerkers in Afrika. In Nederland zetten we de gezondheidssituatie in Afrika op de (overheids-) agenda, door de krachten van brancheorganisaties en medische beroepsgroepen te bundelen.

Hard work, magic moments

In 2019 heeft weer een groot aantal van onze leden en collega's meegedaan aan de Africa Classic. In zes dagen tijd hebben de deelnemers 400 kilometer afgelegd op de fiets, dit keer dwars door Tanzania. Onderweg bezochten zij projecten van Amref Flying Doctors en hebben zij met eigen ogen kunnen zien wat er gebeurt met het geld. De VvAA'ers hebben in totaal het fantastische bedrag van ruim €125.000,- opgehaald voor een gezond en sterk Afrika. Vanwege COVID-19 kon de editie van 2020 helaas niet doorgaan. Maar in 2021 gaan we er weer voor! Dit keer in Malawi.

Een van de VvAA-leden op de fiets tijdens de Tanzania Classic

Innovate4Life studentenpanel

Dit jaar zijn wij met Amref Flying Doctors voor het eerst van start gegaan met het VvAA-studentenpanel van Innovate for Life, waar ambitieuze studenten in plaatsnemen. Lijkt het je leuk om je volgend jaar ook te verdiepen in veelbelovende innovatieve scale-ups en te adviseren in hoeverre deze ondernemingen kunnen bijdragen aan een gezond en sterk Afrika? Lees dan hier meer over de ins en outs of stuur een mail naar margriet.ebbink@amref.nl. In het panel van dit jaar zitten Karin Olthof, Floortje van Iterson en Anouk Moens. Meer informatie over hen kan je vinden op: innovate4life.org

Boeken inzamelactie voor Amref International University

Afrika heeft het laagste aantal scholen voor medisch personeel ter wereld. En de scholen die er zijn, zijn voor de meeste studenten te ver weg. Mede daarom is Amref een universiteit gestart, de Amref International University. De universiteit is geaccrediteerd door de Commissie voor Universitair Onderwijs (CUE) in Kenia en biedt opleidingen aan op het gebied van de gezondheidszorg. Een van de accreditatie eisen is de aanleg van een fysieke bibliotheek. Daar is samen met medewerkers van Philips via de Philips Foundation al een start mee gemaakt. Om de bibliotheek compleet te maken en de accreditatie te behouden gaan wij samen met studenten die lid zijn van VvAA in 2020 een jaar lang boeken inzamelen. Meedoen? Lees hier meer.

Zichtbaarheid

Jaarlijks publiceert VvAA over de activiteiten van de samenwerking in een eindejaarskatern in Arts en Auto. In 2019 is dat katern genoemd naar Ruth, een van de Flying Doctors. Daaraan is een ‘kerstpakkettenactie’ gekoppeld. Leden kunnen voor vaste bedragen een specifieke bijdrage leveren aan het gezondheidsnetwerk, bijvoorbeeld met een opleidings- of m-healthpakket. Jaarlijks levert dat tussen de €40.000 en € 50.000,- op.  

Ruth, een van de flying doctors van Amref
 

Een idee voor fondsenwerving?

Hebt u zelf een idee voor fondsenwerving? Of voor een andere activiteit in het kader van Amref en gezondheid in Afrika? Dan is het netwerk van VvAA een goed beginpunt.

Amref Business Club

In 2012 is op initiatief van Herman van Hemsbergen (voormalig voorzitter hoofddirectie VvAA) en Hans Janssen (CFO Mediq) de Amref Business Club opgericht. Deze club bestaat uit leiders uit de Nederlandse zakenwereld die samen de doelstellingen van Amref Flying Doctors ondersteunen. 

De leden ontmoeten elkaar verschillende keren per jaar. Tijdens deze bijeenkomsten staat een inhoudelijk en interactieve sessie op het programma die garant staat voor interessante discussies en nieuwe inzichten over de gezondheidszorg in Afrika. Ook reizen de leden eenmaal per drie jaar naar Afrika om met eigen ogen te zien dat het project dat zij ondersteunen zorgt voor blijvende veranderingen. 

De Amref Business Club brengt een unieke concentratie van kennis, expertise en leiderschap bijeen waarmee zij daadwerkelijk het verschil maken in Afrika.
 

Donateur worden

Met uw bijdrage leidt Amref Flying Doctors onder meer medisch zorgpersoneel op voor een gezond en sterk Afrika.

Donateur van Amref worden?

Over Amref

Amref Flying Doctors is de belangrijkste Afrikaanse gezondheidsorganisatie. Zij werken structureel en van binnenuit aan een gezond en sterk Afrika. Want iedereen heeft recht op een goede gezondheid en goede, betaalbare zorg. En wie gezond is, kan goed voor zichzelf zorgen en ontsnappen aan armoede. Amref is een Afrikaanse organisatie, 97% van de medewerkers is Afrikaans en het hoofdkantoor is gevestigd in Nairobi, Kenia. In Nederland heten zij Amref Flying Doctors, ze zijn onderdeel van het wereldwijde Amref Health Africa-netwerk.

Amref leidt zorgverleners in Afrika op, biedt basiszorg en geeft voorlichting. Ook praten zij met Afrikaanse overheden om ervoor zorg te dragen dat verbeteringen in de gezondheidszorg blijvend zijn. 

In de aanpak ligt de focus op meisjes en jonge vrouwen. Want zij zijn de spil van het gezin. Door op hen te focussen bereiken zij hun families en de rest van de samenleving. Ze willen dat vrouwen en hun gezin zelfredzaam en veerkrachtig zijn. Zodat zij weten hoe ze gezond moeten blijven, zelf de zorg kunnen opzoeken als ze die nodig hebben en hun recht op goede zorg opeisen. 

In al hun projecten betrekt Amref Flying Doctors de mensen in de dorpen: vrouwen en mannen, meisjes en jongens, dorpshoofden, culturele leiders, stamoudsten etc. Ook werken ze nauw samen met (lokale) overheden. Want ze geloven dat de verandering alleen blijvend is als deze ‘van binnenuit’ wordt geleid. 

Kijk voor meer informatie op amref.nl 

Ruth, een van de flying doctors van Amref

Donateur worden

Met uw bijdrage leidt Amref Flying Doctors onder meer medisch zorgpersoneel op voor een gezond en sterk Afrika.

Donateur van Amref worden?