Inloggen

Met Amref voor een gezond en sterk Afrika

Sinds 2009 werkt VvAA zeer succesvol samen met Amref Flying Doctors aan een gezond en sterk Afrika. Een uniek partnerschap. Met grote impact in Afrika, het binden van leden en leren & inspireren als de drie pijlers.


VvAA en Amref: voor een betere gezondheid in Afrika

Samenwerken met Amref Flying Doctors

Een betere gezondheid in Afrika. Dat kan niet zonder een efficiënte, sterke organisatie rondom het werk van de daar aanwezige gezondheidswerkers. Om dat te bereiken, werken VvAA en Amref Flying Doctors sinds 2009 zeer succesvol samen aan een gezond en sterk Afrika. 

De afgelopen 11 jaar hebben we met elkaar prachtige stappen gezet. Samen met alle donateurs/haar leden heeft VvAA met een bijdrage van meer dan 2,2 miljoen euro inmiddels drie gezondheidsprogramma’s gefinancierd. 

VvAA en Amref passen op een heel natuurlijke manier bij elkaar. We delen dezelfde historie, want we zijn beiden opgericht door een drietal artsen. Zowel VvAA als Amref zijn de stem en steun van zorgverleners. En we geloven samen in de kracht van verbinding, zorgverleners voor zorgverleners.


Zorgverleners voor zorgverleners

Een groot verschil begint vaak klein. Kom in actie voor meer zorgverleners en beschermingsmaterialen in Malawi, want het opleiden van zorgverleners is nu belangrijker dan ooit! Start een crowdfunding of doneer direct:

Doneren voor Malawi

Dankzij de steun van VvAA en haar leden leidt Amref Flying Doctors momenteel in Malawi en Kenia in een hoog tempo lokale zorgverleners op. Zo dringen we samen het grote tekort aan zorgverleners op het continent terug. De rol van de lokale zorgverleners is door de uitbraak van het coronavirus nóg belangrijker geworden. Via de mobiele applicatie Leap trainde Amref in 2020 bijna 110.000 lokale zorgverleners extra, met onder andere een module specifiek gericht op corona. Zorgverleners voor zorgverleners, juist nu! Samen maken we Afrika gezond en sterk. 

Zorgverleners voor zorgverleners

Het hebben van voldoende, goed opgeleide zorgverleners is nog nooit zo belangrijk geweest. Samen met Amref Flying Doctors houdt VvAA (ook dit jaar) een inzamelingsactie om het schrijnende tekort aan zorgverleners en beschermingsmaterialen in Malawi aan te pakken.

Zorgverleners voor zorgverleners

Nergens ter wereld zijn zo weinig zorgverleners als in Malawi. Omdat iedereen goede zorg verdient slaan VvAA en Amref Flying Doctors de handen ineen met de crowdfunding Zorgverleners voor Zorgverleners. Helpt u mee om meer zorgverleners in Malawi op te leiden?

Kom in actie en doneer!

Zo heeft een land als Malawi slechts één arts per 50.000 inwoners. Niet voor niets steunt  VvAA sinds 2019 projecten van Amref Flying Doctors die zich focussen op het opleiden van lokale zorgverleners in landen als Kenia en Malawi. De rol van de lokale zorgverleners is door de uitbraak van het coronavirus nóg belangrijker geworden. Zo informeren de lokale zorgverleners de mensen in de dorpen hoe je besmet raakt met het virus en wat je er juist aan kunt doen om dit te voorkomen. Op deze manier ontlasten de zorgverleners in de dorpen de ziekenhuizen en medische posten. En dat is cruciaal in onze strijd tegen het coronavirus.

De twee programma's die we steunen:
 

Malawi Guardians

Door de weinige artsen die er in Malawi zijn, vormen de lokale zorgverleners er letterlijk de kern van de gezondheidszorg. Eén lokale zorgverlener kan in Malawi drie dorpen met meer dan 50 huishoudens onder zijn of haar hoede nemen. Ze worden dan ook ‘de Malawi Guardians’ genoemd. Amref Flying Doctors leidt hen op via de mobiele applicatie Leap. Op dit moment maken 70.000 zorgverleners in Kenia gebruik van de succesvolle app. Door te leren van de ervaringen in Kenia, is Leap inmiddels opgeschaald naar Malawi. En met succes, want ondanks de uitdagingen die het coronavirus met zich meebracht, zijn er in 2020 ruim 1.000 lokale zorgverleners aangesloten op het mobiele leerplatform. 

NIEUW: Partnership fore Primary Care

Sinds 2021 steunt VvAA het programma ‘Partnership for Primary Care'. In dit programma verbetert Amref samen met Philips en de lokale overheid van Kenia de eerstelijnsgezondheidszorg in Makueni County in Kenia op een vooruitstrevende manier.

Dit 12 jarig publiek-privaat partnership gaat:

  • lokale zorgverleners trainen;
  • een sociale zorgverzekering uitrollen;
  • eerstelijnsziekenhuizen opknappen en beter managen;
  • ervoor zorgen dat er meer geld voor de zorg en de lokale ziekenhuizen beschikbaar is;
  • de infrastructuur van lokale ziekenhuizen verbeteren en ervoor zorgen dat er voldoende medisch personeel wordt opgeleid.
De eerste resultaten
Het project is gestart in drie ziekenhuizen in Makueni. De eerste resultaten zijn veelbelovend! Uit eerste onderzoeken is namelijk gebleken dat er in deze regio meer mensen naar het ziekenhuis komen voor kwalitatieve zorg, de inkomsten van de ziekenhuizen zijn gestegen en het aantal mensen dat zich heeft ingeschreven bij het NHIF (Keniaans ziekenfonds) is eveneens gestegen.

Activiteiten

Terugkijken: webinar 9 juni

Op woensdag 9 juni van 19.30 tot 20.30 uur organiseerde VvAA met Amref Flying Doctors het webinar: ‘Samen sterk! Goede zorg voor iedereen in Kenia’ over het vooruitstrevende programma dat VvAA sinds begin dit jaar steunt. Het Partnership for Primary Care-programma is het allereerste publiek-privaat samenwerkingsmodel voor eerstelijnszorg in Afrika. En de eerste resultaten zijn veelbelovend! Benieuwd hoe Amref er met Philips voor heeft gezorgd dat het ziekenhuisbezoek in de regio Makueni in 1,5 jaar tijd met maar liefst 92% is gestegen? Of: hoe het komt dat de inkomsten van de ziekenhuizen met maar liefst 400% zijn gestegen?

Bekijk het webinar 


 Africa Classic: spectaculaire mountainbike-tocht door Afrika

Ieder jaar organiseert Amref een spectaculair sponsorevent waar jaarlijks veel leden van VvAA aan deelnemen. Volgend jaar vindt deze mountainbiketocht plaats in Malawi plaats van 2 t/m 11 september 2022. Fiets 6 dagen in het onontdekte Malawi door koele bergen en prachtige natuurparken en leg 400 kilometers en 4.000 hoogtemeters af voor het goede doel. Als deelnemer haal je daarbij minimaal 5.000 euro sponsorgeld op voor het goede doel. Tijdens de tocht bezoek je projecten van Amref Flying Doctors en zie je met eigen ogen waar je sponsorgeld naartoe gaat.
Lees meer op africaclassic.nl, aanmelden kan via amref@vvaa.nl!

  

 

Arts en Vliegtuig

Via dit programma kunnen VvAA-leden die over de juiste kwalificaties beschikken, zich opgeven als vrijwilliger bij de Air Ambulance Service van Amref Flying Doctors. Zo ondersteunt VvAA Amref ook met haar kennis en kunde. Wilt u in Afrika aan de slag? U kunt zich hier opgeven voor dit programma.

Volunteer assignments

Medewerkers van VvAA zetten dit jaar hun kennis en kunde in voor het Partnership voor Primary Care. Als stem en steun van zorgverleners heeft VvAA als geen ander de juiste expertise in huis om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan dit mooie programma. 

Zichtbaarheid

Amref-ontwikkelingen staan regelmatig in de nieuwsbrief van VvAA. Jaarlijks publiceert VvAA over de activiteiten van de samenwerking in een eindejaarskatern in Arts en Auto.  Aan dit katern is de jaarlijkse ‘kerstpakkettenactie’ gekoppeld. Leden kunnen voor vaste bedragen een specifieke bijdrage leveren aan het opleiden van zorgverleners in Afrika. Afgelopen jaar doneerden leden maar liefst 150.000 euro voor moeder- en kindzorg! Dit is inclusief de 25% ophoging van iedere donatie door VvAA. Amref dankt de leden van VvAA heel hartelijk!  

Ruth, een van de flying doctors van Amref

 

Een idee voor fondsenwerving?

Hebt u zelf een idee voor fondsenwerving? Of voor een andere activiteit in het kader van Amref en gezondheid in Afrika? Dan is het netwerk van VvAA een goed beginpunt.

Amref Business Club

In 2012 is op initiatief van Herman van Hemsbergen (voormalig voorzitter hoofddirectie VvAA) en Hans Janssen (CFO Mediq) de Amref Business Club opgericht. Deze club bestaat uit leiders uit de Nederlandse zakenwereld die samen de doelstellingen van Amref Flying Doctors ondersteunen. 

De leden ontmoeten elkaar verschillende keren per jaar. Tijdens deze bijeenkomsten staat een inhoudelijk en interactieve sessie op het programma die garant staat voor interessante discussies en nieuwe inzichten over de gezondheidszorg in Afrika. Ook reizen de leden eenmaal per drie jaar naar Afrika om met eigen ogen te zien dat het project dat zij ondersteunen zorgt voor blijvende veranderingen. 

De Amref Business Club brengt een unieke concentratie van kennis, expertise en leiderschap bijeen waarmee zij daadwerkelijk het verschil maken in Afrika.
 

Donateur worden

Met uw bijdrage leidt Amref Flying Doctors onder meer medisch zorgpersoneel op voor een gezond en sterk Afrika.

Donateur van Amref worden?

Over Amref

Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, werkt met gedrevenheid en lef aan een gezond en sterk Afrika. Structureel – en vooral – van binnenuit. Want iedereen heeft recht op een goede gezondheid en goede, betaalbare zorg. En wie gezond is, kan goed voor zichzelf zorgen en ontsnappen aan armoede. Amref is een Afrikaanse organisatie, 90% van de medewerkers is Afrikaans en het hoofdkantoor is gevestigd in Nairobi, Kenia. In Nederland heten zij Amref Flying Doctors, ze zijn onderdeel van het wereldwijde Amref Health Africa-netwerk.

Amref leidt zorgverleners in Afrika op, biedt basiszorg en geeft voorlichting. Ook praten zij met Afrikaanse overheden om ervoor zorg te dragen dat verbeteringen in de gezondheidszorg blijvend zijn. 

In de aanpak ligt de focus op meisjes en jonge vrouwen. Want zij zijn de spil van het gezin. Door op hen te focussen bereiken zij hun families en de rest van de samenleving. Ze willen dat vrouwen en hun gezin zelfredzaam en veerkrachtig zijn. Zodat zij weten hoe ze gezond moeten blijven, zelf de zorg kunnen opzoeken als ze die nodig hebben en hun recht op goede zorg opeisen. 

Amref Flying Doctors werkt tot slot nauw samen met (lokale) overheden. Want ze geloven dat de verandering alleen blijvend is als deze ‘van binnenuit’ wordt geleid. 
 
Kijk voor meer informatie op amref.nl 

Ruth, een van de flying doctors van Amref

Donateur worden

Met uw bijdrage leidt Amref Flying Doctors onder meer medisch zorgpersoneel op voor een gezond en sterk Afrika.

Donateur van Amref worden?