Zonnepanelen op uw dak? Zo verzekert u ze
Duurzaam leven en besparen op uw energierekening? Zonnepanelen bieden veel voordelen. Maar hoe verzekert u ze? Vaak is dit eenvoudig (of zelfs automatisch) geregeld via uw opstalverzekering. Toch zijn er een aantal belangrijke punten om op te letten, zoals wat onder uw dekking valt. In dit artikel leest u alles wat u moet weten.
Zonnepanelen onderdeel van de opstalverzekering
Heeft u zonnepanelen op het dak van uw koophuis? Bij sommige verzekeraars vallen ze dan standaard onder de opstalverzekering. Het is belangrijk om na te gaan welke dekking uw verzekeraar biedt voor schade aan uw zonnepanelen. Bijvoorbeeld door brand, storm of diefstal. Mocht dit niet standaard worden verzekerd, bekijk dan de mogelijkheden bij uw verzekeraar.
Zonnepanelen in uw tuin of losse panelen
Zonnepanelen in uw tuin of losse panelen zitten niet vast aan uw huis en worden daarom vaak niet verzekerd via de opstalverzekering. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een inboedelverzekering overwegen.
Controleer bij uw verzekeraar of zonnepanelen standaard onder de opstalverzekering vallen.
VvAA Opstalverzekering
Met onze opstalverzekering zijn zonnepanelen op óf aan uw gebouw standaard meeverzekerd. Nieuwe zonnepanelen hoeft u daarom ook niet apart te melden. Tenzij het er meer zijn dan 50.
Soorten schade en dekking
Uw zonnepanelen zijn bij VvAA verzekerd tegen verschillende soorten schade, zoals:
- Brand, bliksem, schroeien, ontploffing olie en roet
- Storm neerslag, hagel, vorst en sneeuwdruk
- Diefstal inbraak, vandalisme en rellen
- Water en stoom uit defecte leidingen, aquarium, sprinklers en riool(putten)
- Aanrijding en aanvaring
- Niet-primaire waterkering
Schade aan zonnepanelen door extreme weersomstandigheden
Pia, Gerrit en Henk: we hebben het hier over stormnamen. De afgelopen jaren is het aantal (wind)stormen toegenomen. Een goede verzekering is dan belangrijk. Onze opstalverzekering biedt dekking bij stormschade vanaf windkracht 7, vastgesteld door het KNMI. Ook overstromingsschade door falende niet-primaire waterkeringen is standaard meeverzekerd.
Appartement met VvE
Een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft net wat andere regels. Woont u in een appartement met een VvE en plaatst u zelf de zonnepanelen, dan kunt u dit meestal laten verzekeren via uw inboedelverzekering. Plaatst de VvE de zonnepanelen of doet u dit samen met andere bewoners in overleg met de VvE? De VvE sluit in beide gevallen meestal ook een opstalverzekering af en u hoeft dit niet zelf apart te regelen. Controleer dit wel, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Veelgestelde vragen
Lees ook:
- Ledenvoordeel: uw woning verduurzamen? Ontvang een gratis adviesrapport en korting voor installatie van energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen.
Meer lezen?
Gezond blijven als zorgprofessional. Zo doet u dat
Werken in de zorg betekent werken onder hoge druk. De mentale druk neemt zelfs steeds verder toe, waardoor meer zorgprofessionals met burn-outklachten kampen.
Scheiden? Vermijd deze financiële valkuilen
Een scheiding is niet alleen emotioneel maar ook praktisch en financieel complex. Goede begeleiding is dan ook heel belangrijk.
Het nieuwe nabestaandenpensioen: meer duidelijkheid en zekerheid
Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 een regeling volgens de nieuwe pensioenwet hebben ingevoerd.
Taakdelegatie en uw dekking bij medische aansprakelijkheid
Als zelfstandig bevoegd zorgprofessional kunt u taken delegeren aan (gespecialiseerde) zorgverleners. Lees de regels en aandachtspunten bij taakdelegatie.