Artikel

Verplichte op­gave uit­betaalde bedragen aan derden

  • 19 januari 2023
  • Leestijd 2 min

Met ingang van 2022 verplicht de Belastingdienst de opgave van uitbetaalde bedragen aan derden (UBD). Dit heet renseigneringsverplichting. Bekijk of uw praktijk ook uiterlijk 31 januari 2023 verplicht opgave van betalingen aan derden over 2022 moet doen.

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.

Wat houdt de renseigneringsverplichting in?

Heeft uw praktijk in 2022 betalingen gedaan aan bijvoorbeeld waarnemers of praktijkmedewerkers op basis van een overeenkomst van opdracht? Dan moet u mogelijk aan deze renseigneringsverplichting voldoen. De opgave van deze uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) over 2022 moet uiterlijk op 31 januari 2023 aan de Belastingdienst worden gedaan.

Verschil inhoudingsplichtige en niet-inhoudingsplichtige betalers

Voor de renseignering wordt een onderscheid gemaakt tussen betalingen die door inhoudingsplichtigen en door niet-inhoudingsplichtigen worden gedaan:

  • Inhoudingsplichtige betalers doen zonder uitnodiging van de Belastingdienst verplichte opgave van uitbetaald bedragen aan derden.
    U bent een inhoudingsplichtige uitbetaler als u een loonheffingennummer heeft en aangifte loonheffingen moet doen.
  • Collectieve beheersorganisaties zijn ook inhoudingsplichtige uitbetalers. Niet-inhoudingsplichtige uitbetalers worden door de Belastingdienst uitgenodigd om opgave te doen.
    U bent een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler als u geen loonheffingennummer heeft.

Verschillen en overeenkomsten

Hierna volgen enkele voorbeelden van uitbetaalde bedragen aan personen. Per voorbeeld worden de gevolgen voor de renseigneringsverplichting beschreven.

Praktijkvoorbeelden

Meer lezen?

Maximaal belastingvrij schenken voor koopwoningFinancieel
Financieel
1 februari 2023
  • 1 februari 2023
  • Leestijd 1 min

Maximaal belastingvrij schenken voor koopwoning nog mogelijk in 2023

Met de jubelton hebben veel ouders hun kinderen geholpen bij de aankoop van een woning. Deze belastingvrije schenking is nu verlaagd naar € 28.947.