Artikel

Verplichte opgave van uitbetaalde bedragen aan derden in 2023

20 december 2023
Leestijd 3 min

De Belastingdienst verplicht organisaties die met zzp’ers werken om een opgave te doen van de uitbetaalde bedragen aan derden (UBD). Dit heet renseigneringsverplichting. Bekijk of uw praktijk ook uiterlijk 31 januari 2024 opgave van de betalingen aan derden over 2023 moet doen.

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.

Wat houdt de renseignerings­verplichting in?

Heeft uw praktijk betalingen aan zzp’ers gedaan, bijvoorbeeld aan waarnemers of andere praktijk­medewerkers op basis van een overeenkomst van opdracht? Dan geldt mogelijk de verplichte renseignering van uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) aan de Belasting­dienst. De opgave over 2023 moet uiterlijk op 31 januari 2024 aan de Belasting­dienst worden gedaan.

Verschil inhoudings­plichtige en niet-inhoudings­plichtige uitbetalers

Voor de renseignering is er een verschil tussen betalingen die door inhoudings­plichtige uitbetalers en door niet-inhoudings­plichtigen worden gedaan:

  • Inhoudingsplichtige uitbetalers doen zonder uitnodiging van de Belastingdienst verplichte opgave van uitbetaald bedragen aan derden. U bent een inhoudings­plichtige uitbetaler als u een loonheffingen­nummer heeft en aangifte loonheffingen moet doen. Collectieve beheer­organisaties zijn ook inhoudings­plichtige uitbetalers.
  • Niet-inhoudings­plichtige uitbetalers worden door de Belasting­dienst uitgenodigd om opgave te doen. U bent een niet-inhoudings­plichtige uitbetaler als u geen loonheffingen­nummer heeft.

Verschillen en overeenkomsten

Hierna volgen enkele voorbeelden van uitbetaalde bedragen aan personen. Met de gevolgen voor de renseignerings­verplichting.

Praktijkvoorbeelden

Meer lezen?

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2022 op haar computer.
6 november 2023
Leestijd 7 min

Fiscale eindejaarstips 2023

Van welk fiscaal voordeel kunt u dit jaar nog profiteren? Of loont het om tot 2024 te wachten? Bekijk nu de 15 tips van fiscaal specialist Ferdy de Wijs.

Koffertje met de Miljoenennota op Prinsjesdag 2022
21 september 2023
Leestijd 5 min

Prinsjesdag 2023: dit zijn de fiscale maatregelen

Wat merkt u in 2024 van het belastingplan dat op Prinsjesdag is bekendgemaakt? VvAA-fiscalist Ferdy de Wijs legt het uit.

Persoonlijk Financieel Advies - Een vrouw en een man praten achter hun laptop
21 augustus 2023
Leestijd 2 min

Pensioenwet: ruime fiscale aftrek voor eigen oude­dags­voor­ziening zelf­standigen

Na jarenlang overleg tussen politiek en sociale partners is op 1 juli 2023 de nieuwe pensioenwet ingegaan. De belangrijkste wijzigingen lichten we graag toe.

Uw huis duurzamer maken (en financieringsmogelijkheden) met zonnepanelen op uw dak.
14 juli 2023
Leestijd 2 min

Uw huis duurzamer maken: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer mensen willen hun huis verduurzamen. Denk aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. We zetten de financieringsmogelijkheden voor u op een rij.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen