Nieuwsbericht

Pensioenbedrag ineens: meer keuze, maar ook risico's

11 december 2024
Leestijd 3 min

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om op uw pensioendatum in één keer een flink deel van uw pensioen op te nemen. Wij benoemen de voordelen, maar ook de aandachtspunten en mogelijke risico’s voor u. In dit artikel ligt de focus op het ouderdomspensioen. 

Mogelijkheid tot eenmalige opname bedrag

Na jaren debatteren ging de Tweede Kamer akkoord met de wet ‘bedrag ineens’. Dankzij deze wet kunt u straks in één keer een bedrag van uw ouderdomspensioen opnemen, tot een maximum van 10%. U mag ook een kleiner deel opnemen, bijvoorbeeld 5%. Het biedt u een extra keuzemogelijkheid en daardoor meer flexibiliteit. De wet ligt nu ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. Als zij instemmen, dan kunt u op zijn vroegst vanaf 1 juli 2025 gebruikmaken van deze nieuwe optie.

Voordeel: het bedrag is vrij te besteden

Een mooie verre reis maken, uw huis verbouwen en verduurzamen of extra aflossen op uw hypotheek? U mag het opgenomen geld gebruiken voor wat u maar wilt. Door de keuze voor een bedrag ineens heeft u als werknemer meer flexibiliteit. U kunt uw pensioen namelijk beter afstemmen op uw persoonlijke situatie en wensen.

Denk na over de (financiële) gevolgen

Het lijkt natuurlijk aantrekkelijk: in één keer een flink deel van uw pensioen opnemen als u stopt met werken. Maar is het ook financieel verstandig? Neem de volgende drie punten mee in uw overweging.

1. Uw maandelijkse pensioenuitkering gaat omlaag

Kiest u ervoor om een deel van uw pensioen in één keer op te nemen? Dan wordt uw toekomstig besteedbaar inkomen lager. Kijk daarom goed of u de rest van uw leven voldoende pensioen overhoudt.

2. U gaat mogelijk meer belasting betalen

Het bedrag dat u in één keer ontvangt wordt belast voor de inkomstenbelasting. Dat betekent dat u in de meest ongunstige situatie over het opgenomen bedrag (of een deel daarvan) het maximale inkomstenbelastingtarief van 49,50% moet betalen.

3. Uw recht op heffingskortingen of toeslagen kan veranderen

Heeft u recht op toeslagen? Bijvoorbeeld de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet of de huur- en zorgtoeslag. Dan kan het zijn dat u die tijdelijk niet meer krijgt. Uw inkomen is namelijk één jaar hoger door het uitgekeerde bedrag. Door al deze factoren samen kan het geld dat er netto overblijft fors tegenvallen.

Alternatieven zoals hoog-laag pensioen

Bedenk dat een eenmalige pensioenuitkering niet de enige keuze is. Naast deze nieuwe optie heeft u meerdere mogelijkheden, zoals een hoog-laag pensioen. Met een hoog-laag pensioen ontvangt u in de eerste jaren een hogere pensioenuitkering. In de jaren daarna is uw pensioen lager. Zo neemt u bij een hoog-laag pensioen ook al een deel van uw pensioen op, maar is het bedrag verspreid over meerdere jaren. Het geeft u een hoger inkomen, zonder dat uw pensioen in één keer wordt belast. Goed om te weten: een eenmalige pensioenuitkering kunt u niet combineren met een hoog-laag pensioen.

Maak een weloverwogen keuze

Is zo’n bedrag ineens iets voor u? Denk dan op tijd na over uw keuze, zo bent u goed voorbereid. Uw keuze kan gevolgen hebben voor uw partnerpensioen, maar ook voor het pensioen van uw ex-partner wanneer die recht heeft op een deel van uw pensioen. Houd dus rekening met uw financiële en persoonlijke situatie. Zo ontdekt u of het ineens laten uitkeren voor u interessant en verstandig is.

Gaat u binnenkort met pensioen?

De wet ‘bedrag ineens’ is nog niet definitief. Of hij daadwerkelijk ingaat per 1 juli 2025 hangt af of de Eerste Kamer instemt. Bereikt u binnenkort uw pensioendatum en overweegt u een eenmalige opname? Dan kunt u overwegen om uw pensioen uit te stellen, al brengt dit ook risico’s met zich mee als de wet pas later ingaat. Meer informatie over het wetsvoorstel vindt u op de website van de Tweede Kamer.

VvAA geeft advies

Wilt u meer inzicht in uw pensioensituatie? Of meer weten over de gevolgen van de wet 'bedrag ineens' in uw specifieke situatie? Wij adviseren u graag. Neem hiervoor contact op met uw persoonlijk financieel adviseur.

Meer informatie

Meer lezen?

Begeleiding en ondersteuning van een zieke werknemer tijdens verzuim en re-integratie
6 januari 2025
Leestijd 3 min

Al een verplicht verzuim­protocol in uw prak­tijk?

Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit moet elke werkgever een verzuimbeleid met verzuimprotocol hebben. Wat moet er in staan?

30 december 2024
Leestijd 3 min

Handhaving wet DBA en toekomst huisartsen­zorg

Huisarts Isabel van Hövell-Ullman over de aangescherpte handhaving van wet DBA en de toekomst van huisartsenzorg

Verloskundige en zzp'er geeft uitleg aan toekomstige ouders
24 december 2024
Leestijd 4 min

Handhavingsplan 2025 geeft opdrachtgevers en zzp’ers nauwelijks extra ruimte

Het Handhavingsplan van de Belastingdienst houdt rekening met moties, maar biedt weinig extra ruimte.

Een man zit achter zijn Imac met een koptelefoon en lacht naar een vrouw die naast hem staat in een blauwe jas
12 december 2024
Leestijd 5 min

Europese ruimte voor gezondheidsgegevens op komst

Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS): wat betekent dit voor zorgverleners en hoe bereid je je voor?

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen