Nieuwsbericht

Jaarverantwoording: minister drukt op pauzeknop

6 juli 2023
Leestijd 1 min

Minister Helder zegde op 5 juli toe de omstreden openbare jaarverantwoordingsplicht voor eerstelijns zorgaanbieders voorlopig op te schorten. Op basis van de aanzwellende kritiek geeft zij aan dit en volgend jaar geen verantwoording te verwachten over het voorgaande boekjaar.

Minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport i

'Rust in het proces'

Dit uitstel geldt voor de groep die zich dit jaar, in het verlengde van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), voor het eerst zou moeten verantwoorden. Hieronder bevinden zich vooral veel eerstelijns zorgaanbieders. Het uitstel geeft volgens de minister 'rust in het proces'. Zij geeft aan zich nader te laten adviseren over het vervolg door een commissie jaarverantwoording. Deze commissie wordt na de zomer ingesteld.

Beroepsorganisaties en accountants kritisch

De coalitie van eerstelijns beroepsorganisaties is, net zoals de in de zorg gespecialiseerde accountants- en administratiekantoren (onder mede-aanvoering van VvAA) al veel langer zeer kritisch op de jaarverantwoording. Daarbij gaat het over principiële bezwaren, maar ook bezwaren vanuit regeldruk- en uitvoeringsperspectief. Op basis van toelichting op die uitvoeringsproblemen schoof de minister eerder slechts de datum voor het aanleveren van de vereiste gegevens tijdelijk op.

Eerder gaf minister niet thuis

Op 6 juni 2023 gaf de minister verder nog steeds niet thuis, gezien haar ontwijkende reactie op gerichte en kritische vragen van diverse Tweede Kamerleden over de uitvoering en legitimering van de jaarverantwoording. Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Corinne Ellement (GroenLinks) lieten het daarbij niet zitten en stelden vervolgens voor om de jaarverantwoording te schrappen. In het debat van 5 juli geeft de minister nu dus aan wél iets met de aanzwellende kritiek te gaan doen.

Implicaties voor VvAA-dienstverlening

Leden die hun financiële administratie, belastingaangifte en/of jaarverantwoording aan VvAA hebben toevertrouwd, horen later deze zomer wat deze nieuwe ontwikkeling exact betekent voor deze dienstverlening.

Meer informatie

Nu al vragen? Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur via 030 601 62 00 of neem direct contact op met uw eigen adviseur.

Meer lezen?

Bart Janknegt en Willem Veerman
11 april 2024
Leestijd 3 min

Personeels­tekort zorg hoeft er niet te zijn

VvAA doet een oproep in een eerder deze week verstuurde brief aan de informateurs om in gesprek te gaan over het grote personeelstekort in de zorg.

19 maart 2024
Leestijd 2 min

Herziene KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens

Veel zorgverleners hebben hun handen vol aan het beantwoorden van de vele brieven en verzoeken die zij ontvangen van patiënten

The Mental Move
5 maart 2024
Leestijd 3 min

Nieuwe pensioenwet: dit gaat er de komende tijd gebeuren

Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 een nieuwe regeling hebben ingevoerd. Wat daarvoor nog moet gebeuren lees je in ons artikel.

tandartsen met elkaar in gesprek aan de balie
28 februari 2024
Leestijd 4 min

Minister Van Gennip ondanks kritiek door met nieuwe zzp-wet

Demissionair SZW-minister Van Gennip maakte op 6 oktober 2023 het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) bekend.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen