Nieuwsbericht

Jaarverantwoording: minister drukt op pauzeknop

  • 6 juli 2023
  • Leestijd 1 min

Minister Helder zegde op 5 juli toe de omstreden openbare jaarverantwoordingsplicht voor eerstelijns zorgaanbieders voorlopig op te schorten. Op basis van de aanzwellende kritiek geeft zij aan dit en volgend jaar geen verantwoording te verwachten over het voorgaande boekjaar.

Minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport i

'Rust in het proces'

Dit uitstel geldt voor de groep die zich dit jaar, in het verlengde van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), voor het eerst zou moeten verantwoorden. Hieronder bevinden zich vooral veel eerstelijns zorgaanbieders. Het uitstel geeft volgens de minister 'rust in het proces'. Zij geeft aan zich nader te laten adviseren over het vervolg door een commissie jaarverantwoording. Deze commissie wordt na de zomer ingesteld.

Beroepsorganisaties en accountants kritisch

De coalitie van eerstelijns beroepsorganisaties is, net zoals de in de zorg gespecialiseerde accountants- en administratiekantoren (onder mede-aanvoering van VvAA) al veel langer zeer kritisch op de jaarverantwoording. Daarbij gaat het over principiële bezwaren, maar ook bezwaren vanuit regeldruk- en uitvoeringsperspectief. Op basis van toelichting op die uitvoeringsproblemen schoof de minister eerder slechts de datum voor het aanleveren van de vereiste gegevens tijdelijk op.

Eerder gaf minister niet thuis

Op 6 juni 2023 gaf de minister verder nog steeds niet thuis, gezien haar ontwijkende reactie op gerichte en kritische vragen van diverse Tweede Kamerleden over de uitvoering en legitimering van de jaarverantwoording. Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Corinne Ellement (GroenLinks) lieten het daarbij niet zitten en stelden vervolgens voor om de jaarverantwoording te schrappen. In het debat van 5 juli geeft de minister nu dus aan wél iets met de aanzwellende kritiek te gaan doen.

Implicaties voor VvAA-dienstverlening

Leden die hun financiële administratie, belastingaangifte en/of jaarverantwoording aan VvAA hebben toevertrouwd, horen later deze zomer wat deze nieuwe ontwikkeling exact betekent voor deze dienstverlening.

Meer informatie

Nu al vragen? Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur via 030 601 62 00 of neem direct contact op met uw eigen adviseur.

Meer lezen?

Overleg medisch team
30 november 2023
  • 30 november 2023
  • Leestijd 2 min

Dit vindt VvAA van de nieuwe zzp-wet en 'pauze' jaarverantwoording

VvAA reageerde onlangs op 2 internetconsultaties: zzp-wet en pauzeknop jaarverantwoording.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen