Nieuwsbericht

Nieuwe zzp-modelovereenkomsten voor verloskundigen, gz-psychologen en mondzorgverleners

  • 16 februari 2023
  • Leestijd 1 min

In januari en begin februari van dit jaar deelde de Belastingdienst zijn positieve oordeel met VvAA over de nieuwe zzp-modelovereenkomsten. Deze overeenkomsten voor verloskundigen, gz-psychologen en mondzorgverleners werden eerder aan hen voorgelegd, in samenwerking met een aantal beroepsorganisaties.

Kantoor Belastingdienst

Werken buiten dienstbetrekking

VvAA is sinds de inwerkingtreding van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in 2016 betrokken bij een groot aantal door de Belastingdienst goedgekeurde zzp-modelovereenkomsten. Werken met (én volgens) zo’n goedgekeurd model betekent werken buiten dienstbetrekking. De opdrachtgever hoeft dan bijvoorbeeld geen loonheffing in te houden. Bij al deze overeenkomsten verviel afgelopen maanden de vijfjaars geldigheidsduur en/of was op onderdelen actualisatie nodig.

Alle zzp-modellen verlengd

Alle modelovereenkomsten waarvan VvAA mede-indiener is, zijn inmiddels opnieuw 'goedgekeurd'. Vorig jaar oordeelde de Belastingdienst positief over de overeenkomsten voor onder meer dierenartsen, paramedici, mondhygiënisten en tandprothetici. VvAA legde de overeenkomsten voor, samen met de betreffende beroepsverenigingen. In januari en februari van dit jaar waren de overeenkomsten voor verloskundigen (samen met de KNOV), gz-psychologen (met onder andere de LVVP en het NIP) en voor de mondzorg (samenwerking tandarts-mondhygiënist, met de KNMT en NVM-mondhygiënisten) aan de beurt.

Beschikbaar via belastingdienst.nl

Alle goedkeurde overeenkomsten zijn in beginsel weer vijf jaar bruikbaar voor partijen om hun eigen overeenkomst mee op te stellen. De overeenkomsten zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.  

Nieuw zzp-regime in aantocht?

Medio december 2022 presenteerde het kabinet een nieuwe zzp-aanpak aan het parlement. Een korte duiding daarvan verscheen eerder dit jaar in Arts en Auto. In hoeverre de modelovereenkomsten door de nieuwe plannen geraakt worden, is nog niet duidelijk.

Vragen?

Bent u klant bij VvAA voor uw financiële administratie? Bel ons dan op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.

Fiscaal advies
030 601 62 00
Bel ons

Meer lezen?

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2022 op haar computer.
6 november 2023
  • 6 november 2023
  • Leestijd 6 min

Fiscale eindejaarstips 2023

Van welk fiscaal voordeel kunt u dit jaar nog profiteren? Of loont het om tot 2024 te wachten? Bekijk nu de 15 tips van fiscaal specialist Ferdy de Wijs.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen