Micro-regime jaarverantwoording zorg biedt onvoldoende oplossing
Het ministerie van VWS publiceerde eerder deze zomer een voorstel om de jaarverantwoording zorg aan te passen. Een zogenoemd ‘micro-regime’ zou de kleine zorgaanbieders moeten ontlasten, maar blijkt onvoldoende oplossing te bieden. VvAA reageerde 18 juli samen met zorgaccountant van helder op de internetconsultatie over het voorstel.
Stapje in juiste richting
We hebben het over de voorliggende ‘Regeling jaarverantwoording micro-zorgaanbieders en uitbreiding toelatingsvergunning’. Dit is een poging om de jaarverantwoording zorg passender te maken voor kleine zorgaanbieders, vaak eerstelijns zorgverleners. De Regeling beschrijft dat micro-zorgaanbieders een deel van de verantwoording niet openbaar hoeven te maken. Daarnaast vervalt een deel van de vragenlijst. Dat is zeker een stap in de goede richting.
Maar echt onvoldoende
Het voorstel komt echter maar voor een beperkt deel tegemoet aan alle bestaande (praktische) bezwaren tegen de jaarverantwoording zorg voor de kleine zorgaanbieders. Het bevat deeloplossingen met onvoorziene gevolgen. Veel eerder met VWS besproken problemen blijven namelijk liggen. Daarbij worden de kwalificatiegrenzen voor de jaarverantwoording met dit voorstel nog complexer. En ook de verantwoordingsdeadline blijft onverkort een groot probleem in de uitvoering, al lijken ze daar in Den Haag anders over te denken.
Even opfrissen: jaarverantwoording zorg
In het verlengde van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza, 2022) zijn zorgaanbieders verplicht zich jaarlijks te verantwoorden. De inhoud van deze ‘openbare jaarverantwoording zorg’ hangt af van de omvang en de rechtsvorm van de zorgaanbieder. Door het invoeren van de zogenoemde ‘pauzeknop’ moeten de meeste eerstelijnszorgaanbieders zich uiteindelijk op 1 juni 2025 voor het eerst verantwoorden over het boekjaar 2024.
Hoe VvAA u ondersteunt
Hoe de jaarverantwoording op dit moment in elkaar steekt en hoe de belastingadviseurs van VvAA u kunnen ondersteunen om aan uw verplichtingen te voldoen, leest u op onze themapagina.
Problematisch in uitvoering
Al met al blijft de jaarverantwoording problematisch en onnodig regeldrukverhogend, ook met het voorgenomen micro-regime. Zowel voor de kleine zorgaanbieder en zijn of haar financiële dienstverlener, als voor de uitvoerder en de toezichthouder.
Naar een structurele oplossing
Een structureel probleem vraagt om een structurele oplossing. Vandaar opnieuw ons pleidooi voor een haalbare deadline. Bovendien pleiten we sterk voor een integrale aanpak van deze problematiek door een onafhankelijke commissie jaarverantwoording, zoals eerder door toenmalig minister Helder toegezegd . Ons doel: een werkbare regeling die leidt tot valide verantwoordingen die bijdragen aan de doelstelling van de regeling.
Huidige inzet VvAA
VvAA pleit al langer voor praktische, oplossingsgerichte en regeldrukverlagende maatregelen en is sinds deze zomer weer constructief in overleg met VWS om daarin haar bijdrage te leveren. Met de nu voorgenomen aanpassingen gaan serieuze problemen ontstaan als volgend jaar duizenden eerstelijns zorgverleners zich voor het eerst moeten verantwoorden. Denk aan niet-tijdige en onjuiste verantwoordingen en extra regeldruk en kosten voor deze zorgverleners. We zien het nu aankomen, laten we dit oplossen voordat het te laat is!
Samengevat: onze reactie op de internetconsultatie
1. Een integrale aanpak ontbreekt
De voorliggende Regeling bevat deeloplossingen met onvoorziene gevolgen.
Pleidooi: kies voor een integrale oplossing op basis van een evaluatie van een ter zake kundige commissie jaarverantwoording
2. Aanleverdeadline nog immer problematisch
De aanleverdeadline is voor de grote totaalgroep zorgaanbieders volgend jaar onhaalbaar.
Pleidooi: kies een haalbare deadline zodat de doelen van de jaarverantwoording zorg wél haalbaar worden. Een structureel probleem vraagt om een structurele oplossing.
Fiscaal en financieel advies
Heeft u vragen over de inhoud van de openbare jaarverantwoording? Neemt u dan gerust contact op met uw adviseur of bel 030 601 62 00.
Over de auteur
Meer lezen?
Verzuim: stille kostenpost van uw praktijk of instelling
De impact van verzuim op praktijken en zorgorganisaties is groot. Verzuim kost al snel € 5.000 per medewerker.
Welke keuzes heeft u in het nieuwe pensioen?
Pensioenfondsen hebben bekendgemaakt hoe de nieuwe pensioenregeling er in grote lijnen uit komt te zien.
Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers
Zorg voor uw praktijk? Denk aan tevreden patiënten, goede zorg én gezonde financiën. Hoe staat het ervoor?
De uitdagingen van salarisadministratie in de zorg
Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.