Artikel

Wat is een loonsanctie en wanneer kunt u deze opgelegd krijgen?

20 juli 2023
Leestijd 2 min

Het UWV kan een loonsanctie opleggen aan de werkgever. Wanneer kan dit worden opgelegd? En hoe kunt u dit risico verkleinen? VvAA legt het uit in dit artikel.

VvAA-adviseur en cliënt aan tafel

Verplichtingen werkgever bij ziekte

De werkgever moet bij ziekte twee jaar lang het loon van de werknemer doorbetalen. Daarnaast geldt dat de werkgever ook verantwoordelijk is voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van de werknemer. Als de werknemer na twee jaar nog steeds ziek is, kan hij een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV.

Het UWV beoordeelt dan of de werkgever aan de re-integratieverplichtingen heeft voldaan in het kader van de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Deze wet is in het leven geroepen om de werknemer gezamenlijk met de arbodienst of bedrijfsarts zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het UWV checkt of de werkgever er aantoonbaar alles aan heeft gedaan om dit te realiseren. Het is daarom belangrijk dat het re-integratieverslag volledig is.

Redenen opleggen loonsanctie

Als het UWV vaststelt dat de werkgever niet aan de re-integratieverplichtingen heeft voldaan, kan de loondoorbetalingsverplichting worden verlengd met maximaal 52 weken. Dit wordt de loonsanctie genoemd. De werkgever blijft gedurende deze periode verantwoordelijk voor de re-integratie(kosten). Het UWV verstrekt in deze periode geen WIA-keuring. De werkgever mag de werknemer tijdens deze loonsanctieperiode ook niet ontslaan. 

Het UWV kan een loonsanctie opleggen om administratieve en/of inhoudelijke redenen:

  • De administratieve loonsanctie wordt opgelegd als de werkgever geen (volledig) verzuimdossier en/of re-integratieverslag heeft bijgehouden. Deze loonsanctie wordt ook opgelegd als de WIA-uitkeringsaanvraag onvolledig is of te laat is ingediend.
  • De inhoudelijke sanctie wordt opgelegd als het UWV constateert dat de werkgever in de eerste 104 weken van de ziekteperiode onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht.

Deskundigenoordeel

Het aanvragen van een deskundigenoordeel kan het risico op een loonsanctie verkleinen. De werkgever kan aan het UWV vragen of hij voldoende heeft gedaan aan de re-integratie van de werknemer. Als het UWV dit inderdaad concludeert en stelt dat re-integratie bij een andere werkgever een betere optie is, kunt u het traject zo voortzetten. Als het UWV daarentegen oordeelt dat de re-integratie tekortschiet, is er nog voldoende tijd om deze tekortkomingen aan te pakken en dus een loonsanctie te voorkomen.

Voorwaarden en bezwaar indienen

Als het UWV een loonsanctie wil opleggen, moet dat voordat de wachttijd van 104 weken is verstreken. Dit geldt ook als het re-integratiedossier niet voldoende is. Mocht het UWV om wat voor reden dan ook ná de wachttijd van 104 weken een loonsanctie opleggen, dan kan de werkgever binnen 6 weken bezwaar indienen.

We helpen u graag

Heeft u vragen over de re-integratie van uw zieke werknemer of loopt u tegen andere arbeidsrechtelijke kwesties aan? Wij helpen u graag. Neem contact op met VvAA Personeelsadvies.

Bekijk VvAA Personeelsadvies

Over de auteur

Mr. Sule Karagan

Jurist arbeidsrecht

sule.karagan@vvaa.nl

Werkgeverszaken

  • Personeelsadvies
  • Juridisch advies(arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht)
  • Advies salarisadministratie en verloning

Meer lezen?

Begeleiding en ondersteuning van een zieke werknemer tijdens verzuim en re-integratie
6 januari 2025
Leestijd 3 min

Al een verplicht verzuim­protocol in uw prak­tijk?

Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit moet elke werkgever een verzuimbeleid met verzuimprotocol hebben.

30 december 2024
Leestijd 3 min

Handhaving wet DBA en toekomst huisartsen­zorg

Huisarts Isabel van Hövell-Ullman over de aangescherpte handhaving van wet DBA en de toekomst van huisartsenzorg

Verloskundige en zzp'er geeft uitleg aan toekomstige ouders
24 december 2024
Leestijd 4 min

Handhavingsplan 2025 geeft opdrachtgevers en zzp’ers nauwelijks extra ruimte

Het Handhavingsplan van de Belastingdienst houdt rekening met moties, maar biedt weinig extra ruimte.

Een man zit achter zijn Imac met een koptelefoon en lacht naar een vrouw die naast hem staat in een blauwe jas
12 december 2024
Leestijd 5 min

Europese ruimte voor gezondheidsgegevens op komst

Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS): wat betekent dit voor zorgverleners en hoe bereid je je voor?

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen