Nieuwsbericht

Welke keuzes heeft u in het nieuwe pensioen?

25 april 2025
Leestijd 3 min

De belangrijkste pensioenfondsen voor zorgprofessionals hebben bekendgemaakt hoe hun nieuwe pensioenregeling er in grote lijnen komt uit te zien. Wat betekenen de keuzes van de pensioenfondsen voor u en welke keuzes kunt u straks zelf als deelnemer maken?

Man en vrouw lopen over het strand en lachen

Nieuw: ieder zijn eigen pensioenpot

Door de nieuwe Pensioenwet veranderen onze pensioenregelingen fundamenteel. We gaan van één grote pot voor alle deelnemers in een fonds naar ieder een eigen pot met pensioenvermogen. In uw individuele pot komen straks de pensioenpremies terecht. Opgebouwde pensioenaanspraken uit de oude regeling worden omgezet naar een pensioenvermogen dat in uw eigen pot wordt ‘ingevaren’.

De keuze: solidaire regeling of flexibele regeling

De pensioenfondsen blijven verantwoordelijk voor het beleggen van de premies in alle individuele pensioenpotjes. Maar, fondsen, werkgevers en werknemers stonden voor de keuze: zijn we onderling solidair en verdelen we de gezamenlijke beleggingsresultaten over alle deelnemers? Of bieden we onze deelnemers straks meer flexibiliteit in de beleggingskeuzes voor ieders eigen potje?

Solidaire én flexibele regelingen in de zorgsector

Die keuzes zijn ondertussen gemaakt. Het ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn en het pensioenfonds voor medisch specialisten SPMS gaan voor een solidaire regeling. De meeste andere pensioenfondsen in de zorgsector, zoals SPH (huisartsen), SPOA (apothekers) en SPF (fysiotherapeuten), kiezen voor de een flexibele pensioenregeling.

Welke keuze in beleggen heeft u?

Als u straks onder een flexibele regeling valt, krijgt u meer keuze over hoe het vermogen in uw pensioenpotje wordt belegd. Hier staat tegenover dat (mogelijk tegenvallende) beleggingsresultaten ook echt aan uw individuele potje worden toegerekend. Met uw keuzes bepaalt u daarmee, in ieder geval voor een deel, de hoogte van uw uiteindelijke pensioen.

Valt u straks onder een solidaire regeling? Dan krijgt u niet zelf de keuze over hoe uw pensioenpotje wordt belegd. Wel maken pensioenfondsen risicoprofielen per leeftijdsgroep. Door iets meer risico te nemen bij jonge mensen, met meer rendement als gevolg, vergroten zij zo de kans op een beter pensioen later. Ook kunnen zij periodiek de wensen peilen over bijvoorbeeld duurzame investeringen.

Buffers tegen te grote schommelingen

In alle pensioenregelingen, flexibel en solidair, worden er buffers aangelegd die grote dalingen in rendementen opvangen. Hiermee beschermen de pensioenfondsen het uiteindelijke pensioen van de deelnemers. Feit blijft dat in alle nieuwe pensioenregelingen er geen vooraf gegarandeerde hoogte van de uitkering meer is.

Uw keuzes als u met pensioen gaat

Alle pensioenregelingen bieden bij uw uiteindelijke pensionering ongeveer dezelfde keuzemogelijkheden. Denk hierbij aan een vervroegd pensioen, dus voor het bereiken van de AOW-leeftijd, of aan een hoog-laagpensioen. Hierbij kunt u beginnen met een hogere pensioenuitkering, wat ook betekent dat u na die eerste periode een lagere uitkering krijgt.

Als u onder een flexibele regeling valt, kunt u bovendien bij pensionering kiezen voor een vaste uitkering. Dit komt omdat er bij flexibele regelingen niet meer doorbelegd wordt. Kiest u voor een vaste uitkering? Dan wordt uw opgebouwde vermogen tegen de dan geldende rente ondergebracht bij een verzekeraar. Die garandeert dat u altijd kunt rekenen op het afgesproken pensioenbedrag.

Keuze pensioenbedrag ineens uitgesteld

De mogelijkheid om bij het ingaan van het pensioen een bedrag tot maximaal 10% van het opgebouwde pensioenpotje ineens op te nemen is uitgesteld tot 1 juli 2026. Minister Van Hijum (Sociale Zaken) wil onder andere eerst dat er goede rekentools komen die helpen bij de keuze. 

Maak gebruik van fiscale mogelijkheden voor eigen pensioenopbouw

De belastingaftrek om uw eigen oudedagsvoorziening op te bouwen, ook buiten een pensioenregeling, is met de komst van de nieuwe Pensioenwet flink verruimd. Bent u ondernemer of wilt u als werknemer nog een extra pensioenpotje opbouwen? Maak dan gebruik van de nieuwe fiscale mogelijkheden. VvAA helpt u graag met goed advies.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wilt u onafhankelijk advies over het zelf opbouwen van een (beter) pensioen? Of wilt u inzicht in uw inkomen na uw pensioen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.

Mail ons

Meer lezen?

Vrouw staat met groene map met salarisadministratie in een kantoor.
25 april 2025
Leestijd 3 min

De uitdagingen van salaris­administratie in de zorg

Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.

Praktijkruimte huisarts
25 april 2025
Leestijd 2 min

Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers

Zorg voor uw praktijk? Denk aan tevreden patiënten, goede zorg én gezonde financiën. Hoe staat het ervoor?

zzp'er doet administratie
16 april 2025
Leestijd 2 min

Nieuw zzp-wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet

De Zelfstandigenwet biedt meer duidelijkheid voor zzp’ers als alternatief voor de Vbar.

Spaar fiscaal vriendelijk bij voor een beter fysiopensioen
2 april 2025
Leestijd 2 min

Heeft u voldoende pensioen als u stopt als fysiotherapeut?

Daalt uw inkomen nadat u stopt met werken? Zet fiscaal vriendelijk geld opzij voor een beter fysiopensioen.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen