Herziene KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens
Veel zorgverleners hebben hun handen vol aan het beantwoorden van de vele brieven en verzoeken die zij ontvangen van patiënten, bedrijfsartsen, verzekeraars en (letselschade) advocaten. Het kost doorgaans veel tijd en energie om uit te zoeken welke informatie wel en niet kan worden ingezien, verstrekt, bewaard en/of vernietigd. Een hulpmiddel daarbij is de KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens, die recent is herzien.
Enkele wijzigingen in de richtlijn zijn het gevolg van ontwikkelingen in de rechtspraak, zoals bijvoorbeeld twee belangrijke uitspraken die de Hoge Raad vorig jaar heeft gedaan. In een van die uitspraken is bepaald dat een (individuele) zorgaanbieder geen inzage hoeft te geven in een calamiteitenrapport. De beslissing om die informatie te verschaffen is aan de zorgaanbieder zelf, maar een verplichting tot het verstrekken van de informatie heeft een zorgaanbieder volgens de Hoge Raad niet.
In de andere uitspraak heeft de Hoge Raad bepaald dat een zorgverlener ter beoordeling van een aansprakelijkstelling alleen informatie mag verstrekken als de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. Wordt die toestemming niet gegeven, mag geen informatie worden verstrekt en kan niet worden verlangd dat een inhoudelijk standpunt wordt ingenomen over de aansprakelijkstelling. De (gevolgen van deze) uitspraken zijn nu verankerd in de herziene richtlijn.
Andere belangrijke aandachtspunten in de herziene richtlijn gaan onder meer over medische beoordelingen, de participatiewet en informatieverstrekking door een verzekeringsarts. Verder kan het goed zijn van de volgende wijzigingen in de richtlijn op de hoogte te zijn:
- Als een patiënt heeft verzocht om vernietiging van zijn volledige dossier mag een zorgverlener het verzoek tot vernietiging bewaren. Daarmee kan in een later stadium worden aangetoond dat het dossier op verzoek van de patiënt volledig is vernietigd.
- Het online voorschrijven van geneesmiddelen wordt gedoogd. Voorheen mochten geneesmiddelen alleen via internet worden voorgeschreven als een fysieke ontmoeting met de patiënt had plaatsgevonden. Na het gedoogbeleid tijden de COVID-19 pandemie is een ‘beleidsregel voorschrijven via internet’ in het leven geroepen waaruit blijkt dat niet handhavend zal worden opgetreden als een geneesmiddel wordt voorgeschreven via internet zonder een fysieke ontmoeting.
Er moet dan wel worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
a. een fysiek consult of onderzoek is niet nodig en;
b. de voorschrijver beschikt over de geactualiseerde medicatiehistorie van de patiënt en raadpleegt die voor zover nodig.
Wat kunt u doen met brieven en verzoeken van allerlei partijen?
Het kost doorgaans veel tijd en energie om uit te zoeken welke informatie wel en niet kan worden ingezien, verstrekt, bewaard en/of vernietigd. Als u precies wilt weten wat u wel en (beter) niet kunt doen, kunt u de KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens raadplegen. Daar wordt ook door de tuchtcolleges, de geschillencommissies en rechters aan getoetst. Daarnaast is het goed (ook) uw overwegingen met betrekking tot het al dan niet voldoen aan verzoeken zo nodig te noteren.
Meer informatie
Verschillende VvAA-deskundigen houden zich in het kader van de VvAA-beroepsaansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering in brede zin bezig met het omgaan met, en het voorkomen van, klachten en claims in de zorg.
Meer lezen?
Al een verplicht verzuimprotocol in uw praktijk?
Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit moet elke werkgever een verzuimbeleid met verzuimprotocol hebben. Wat moet er in staan?
Handhavingsplan 2025 geeft opdrachtgevers en zzp’ers nauwelijks extra ruimte
Het Handhavingsplan van de Belastingdienst houdt rekening met moties, maar biedt weinig extra ruimte.
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Europese ruimte voor gezondheidsgegevens op komst
Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS): wat betekent dit voor zorgverleners en hoe bereid je je voor?