Goodwill bij overname: transparantie voorkomt stress
In gesprekken die ik voer met huisartsen over de overname van een praktijk, komt vaak hetzelfde struikelblok naar voren: de manier waarop praktijken worden gewaardeerd en gefinancierd, speelt goodwill in de hand. Dit onderwerp blijkt een mijnenveld van onzekerheden en taboes voor zowel de vertrekkende huisarts als de beoogde opvolger. Het is bijzonder waardevol voor mij om deze onzekerheden te bespreken en te begrijpen. Het laat me zien hoe belangrijk de rol van VvAA is in het aanpakken van deze problemen en het bevorderen van praktijkhouderschap door transparantie en openheid te creëren.
Waardebepaling bij praktijkoverdrachten
De waarde van praktijken verschilt sterk door factoren zoals praktijkomvang, de vorm van praktijkvoering en de samenstelling van het patiëntenbestand. Daarnaast zijn er ook niet-economische factoren zoals de beschikbaarheid en bereidheid van huisartsen om zich in bepaalde gebieden te vestigen. Deze variabelen maken de waardebepaling complex en vaak ondoorzichtig.
Onverwachte introductie goodwill
Uit gesprekken met huisartsen blijkt dat het betalen van goodwill vaak pas laat in het overnameproces ter sprake wordt gebracht. Dit kan de overnemende partij overrompelen en leiden tot financiële stress, vooral als er strikte budgetten en financieringsmogelijkheden zijn. Bovendien kan de late introductie van een overnamesom de indruk wekken dat de verkopende partij niet volledig transparant is geweest gedurende de eerdere onderhandelingen, wat het vertrouwen kan schaden.
Gevoelens van ongemak
Aan de kant van de vertrekkende huisarts kunnen ongemak en angst om de onderhandelingen te bemoeilijken, bijdragen aan de vertraagde bespreking van goodwill. Hij of zij wil de waarde van jaren hard werk en opgebouwde relaties erkend zien, maar vreest misschien dat het vroeg bespreken van goodwill de onderhandelingen bemoeilijkt of de overnemende partij afschrikt. Het is duidelijk dat zo’n taboe onwenselijk is en dat de wens voor een overnamesom vanaf het begin van de besprekingen op tafel ligt om onduidelijkheden te voorkomen.
VvAA helpt u verder
VvAA, als marktleider in vestigingsbegeleiding, biedt zowel economische als persoonlijke ondersteuning. Wij begrijpen het belang van het erkennen en bespreken van zowel economische als emotionele aspecten in het overnameproces. Het is onze uitdaging om taboes te doorbreken en een open dialoog te creëren, waardoor praktijkovernames transparanter en haalbaarder worden. Door zowel vertrekkende als overnemende huisartsen te ondersteunen, dragen wij bij aan het behoud van aantrekkelijk praktijkhouderschap en de continuïteit van zorg voor de toekomst.
3x openheid rondom praktijkovernames
Over de auteur
Miranda Hendriks
Lid van de hoofddirectie VvAA Groep
Solide en betrouwbaar advies
VvAA geeft uitgebreid advies en handvatten voor het nemen van de juiste beslissingen, zodat u met een gerust hart uw praktijk kunt overdragen of er een kunt overnemen.
Meer lezen?
Verzuim: stille kostenpost van uw praktijk of instelling
De impact van verzuim op praktijken en zorgorganisaties is groot. Verzuim kost al snel € 5.000 per medewerker.
Welke keuzes heeft u in het nieuwe pensioen?
Pensioenfondsen hebben bekendgemaakt hoe de nieuwe pensioenregeling er in grote lijnen uit komt te zien.
Financiële gezondheid in zorgpraktijken: meer dan cijfers
Zorg voor uw praktijk? Denk aan tevreden patiënten, goede zorg én gezonde financiën. Hoe staat het ervoor?
De uitdagingen van salarisadministratie in de zorg
Salarisadministratie in de zorg is complex. Is uitbesteden een slimme keuze? We gaan erop in.