Praktijk overnemen

VvAA Praktijkadvies

Een praktijk overnemen - Huisarts legt patiënt iets uit.

U wilt een praktijk overnemen, alleen of met collega's. Een belangrijke stap in uw loopbaan waar veel bij komt kijken. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen met advies en begeleiding op maat? Vraag dan een telefonisch adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen

Waarom VvAA?

  • Eén aanspreekpunt en altijd advies op maat

  • Wij kunnen alles rond de praktijkovername voor u regelen

  • Solide en betrouwbaar advies van de marktleider in vestigingsbegeleiding

Waarmee kunnen wij u helpen?

Financieel inzicht

Het is belangrijk dat u goed inzicht krijgt in uw nieuwe financiële situatie. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor uw inkomen als u een praktijk overneemt? Dit brengen we in kaart door een analyse te maken van de opbrengsten en kosten van de over te nemen praktijk en samen kijken we of dit past binnen uw financiële situatie. Is de vraagprijs voor de praktijk die u op het oog heeft realistisch en hoe kunt u de overname het beste financieren? Uw adviseur brengt de financiële gevolgen en investeringen voor u in kaart en biedt u financieel inzicht.

Praktijkinzicht

Goede onderhandelingen en juiste contracten

Werkgeverszaken, teamsamenstelling en risico’s

Emel Yumusak, huisarts
De hele overname heeft iets meer dan een half jaar geduurd. Ik ben er heel tevreden over. Mijn adviseur hielp bij alles en verwees mij zo nodig door naar specialisten binnen VvAA.

Praktijkovername in 10 stappen

1. Inventariseer uw wensen

Neem de tijd om te bedenken hoe u wilt gaan werken: solo, in een maatschap of groepspraktijk? En hoeveel wilt u gaan werken? Denk ook na over het gebied waar u wilt gaan werken, bijvoorbeeld in de stad of juist op het platteland. Weet u al hoeveel patiënten u in uw praktijk wilt?

2. Bepaal de juiste datum

Ga na in welke persoonlijke fase u momenteel zit. Hoe combineert u uw praktijk met uw gezin en/of het werk van uw partner? Als u van plan bent om te verhuizen voor uw praktijk moet u bepalen welk moment daarvoor het meest geschikt is.

3. Starten met starten

Hoe kunt u zich voorbereiden op de mogelijke start: is uw persoonlijke financiële situatie duidelijk in kaart en wat zijn uw wensen, planning en verwachtingen? Als u dit scherp heeft, kunt u goed voorbereid op zoek naar een passende praktijk.

4. Selecteer een praktijk

Wellicht heeft u al een praktijk op het oog of werkt u al als waarnemer in een fijne praktijk. Het helpt om de mensen in uw omgeving op de hoogte te brengen van uw wens om een praktijk over te nemen.

5. Verdiep u in de praktijk

De stap om u te verdiepen in de praktijk is heel belangrijk. Dit kan immers binnenkort uw eigen praktijk zijn. Zorg dat u een volledig beeld heeft van zowel de populatieopbouw, het personeelsbestand, de financiële situatie en de huisvesting.

 

Adviesgesprek aanvragen

6. Onderhandelen

Ga in gesprek met de huidige praktijkhouder en stem de wensen en voorwaarden van de overdragende/vertrekkende partij af met uw persoonlijke situatie en wensen. Zorg ervoor dat u de belangen van een toekomstige samenwerking niet uit het oog verliest.

7. Overnemen

Zodra beide partijen het eens zijn over de afspraken, moeten deze worden vastgelegd in een juridisch contract. Hiermee voorkomt u dat er tijdens de daadwerkelijke overdracht misverstanden ontstaan.

8. In- en overschrijven

Alle administratieve trajecten kunnen in gang gezet worden, denk hierbij aan alle in- en overschrijvingen. Dit kost vaak meer tijd dan u van te voren denkt. Zorg ervoor dat u hier rekening mee houdt.

9. Communicatie naar alle betrokkenen

Informeer alle betrokken partijen over de overname. Denk hierbij aan patiënten, zorgverzekeraars en collega’s in de 1e en 2e lijn. U kunt dit bijvoorbeeld doen door mede namens de vertrekkende partij een nieuwsbrief te versturen.

10. Afhechten van de vorige fase

Na de overdracht is er vaak nog een bepaalde periode een 'overlap' tussen de vertrekkende partij en u als nieuwe praktijkhouder. Zorg ervoor dat u dit goed afwikkelt en uw patiënten hier geen hinder van ondervinden.

Onze adviseurs

Bij VvAA werken betrokken adviseurs en zij kennen uw werkveld als geen ander. Hieronder ziet u enkele adviseurs, maar wij zijn er voor meer beroepsgroepen. Benieuwd wie gespecialiseerd is in uw beroepsgroep?

Bekijk alle adviseurs

Brigitte Vogels

Paramedici en huisartsen

Anne Vroege

Tandartsen en mondzorg

Jeroen Renkema

Dierenartsen en paramedici

Adviesgesprek aanvragen

Video: praktijk overnemen

Thomas heeft een droom: een eigen huisartsenpraktijk. Een flinke stap. In dit filmpje vertelt hij over zijn twijfels én hoe deze verdwenen.

Podcast

Praktijkovername, een goede start?

Kiezen voor een eigen praktijk, kan dat nog in deze tijd waarin er steeds meer afkomt op de eerstelijns praktijkhouder? Jazeker, al is een gedegen en tijdige voorbereiding meer dan ooit van belang. VvAA-adviseurs Richard Brugman en Jeroen Renkema beschrijven het proces van praktijkovername aan de hand van hun jarenlange praktijkervaring en VvAA’s Tienstappenplan. Beluister de podcast via de Spotify-link hieronder, of via Podimo of Apple Podcast.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen